Πολιτικη & Οικονομια

Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας - Πλαφόν στο κέρδος για το βρεφικό γάλα

Η εξειδίκευση των μέτρων από τον Κώστα Σκρέκα

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μέτρα για την ακρίβεια: Οι ανακοινώσεις του Κώστα Σκρέκα μετά τη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην εξειδίκευση των μέτρων για την ακρίβεια προχώρησε σήμερα (10.1) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε τέσσερα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «καταδικάζουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές». 

«Περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέρεται αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αποτρέπουμε τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και δεν επιτρέπουμε σε προμηθευτές που έχουν αυξήσει τιμές για ένα τρίμηνο τις προωθητικές ενέργειες», είπε ο Κώστας Σκρέκας κάνοντας λόγο για «καθαρές τιμές από το ράφι στο χωράφι».

Ανακοινώσεις για τα μέτρα κατά της ακρίβειας από το Υπουργείο Ανάπτυξης © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ακρίβεια: Ποια είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αυτά είναι:

  • Μειώνουμε τις παροχές προς τα σουπερ μάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμες για τον καταναλωτή: Περιορίζουμε τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατα 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή - Αφορά σε απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες
  • Αποτρέπουμε τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις: Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές σε προϊόντα να κάνουν προωθητικές ενέργειεες για 3 μήνες για όλα τα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Για προμηθευτές που κρατούν τις τιμές σταθερές επιτρέπονται οι προωθητικές ενέργειες
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι: Υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν στο λιανεμπόριο τα προϊόντα σε καθαρές τιμές. Αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα
  • Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα: Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για το συγκεκριμένο προϊόν και κέρδους στο 7%.

Μέτρα για την ακρίβεια: Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης ότι στόχος είναι η διόρθωση των στρεβλών εμπορικών πρακτικών, αλλά και η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ. «Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά μάς βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς της», σχολίασε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «τα νέα μέτρα αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά και αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη στη δήλωσή του ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για το βρεφικό γάλα. «Θα υπάρξει πλαφόν στο περιθώριο του μεικτού του κέρδους», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η μάχη για την προστασία του καταναλωτή είναι διαρκής, συνέχισε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτός».

Δείτε την ανακοίνωση των μέτρων