Πολιτικη & Οικονομια

Κυβερνητικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν: Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Ζήτημα χρόνου το «ξεπάγωμα» των F-35

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυβερνητικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν: Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί
Στα Χανιά έγινε η συναντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν © EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν μετά την επίσκεψη Μπλίνκεν ότι η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί     

Τη σημασία που έχει για τις Ηνωμένες Πολιτείες η στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα αναδεικνύει η συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν τη μετάβασή του στο Τελ Αβίβ, όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7uwaaqf0f5)

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το τέλος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά, ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

«Εμείς πήραμε αυτά που θέλαμε από τις συνομιλίες» δήλωσαν επίσης οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και εξήγησαν ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα της ατζέντας» στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση των δύο ανδρών. Ανέφεραν επίσης ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται περαιτέρω θετικά βήματα στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.

Άλλωστε, για το θέμα της προμήθειας των F-35 ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Όπως τόνισε η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Κυβερνητικές πηγές για επίσκεψη Μπλίνκεν: Η Ελλάδα θα λάβει σύντομα αυτά που έχουν συμφωνηθεί
© EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΗΠΑ: Πρώτα τουρκικό «πράσινο φως» στη Σουηδία και μετά «ξεπάγωμα» F-16

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, πριν από την συνάντηση ο κ. Μπλίνκεν για να δείξει έμπρακτα ποσό σημαντικός εταίρος είναι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι η επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την πώληση των F-35 είναι ζήτημα χρόνου.

Για τους Αμερικανούς το ιδανικό σενάριο είναι να προχωρήσει στα μέσα του μήνα η έγκριση της Σουηδίας από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και αμέσως μετά να ξεκλειδώσουν ταυτόχρονα τα αιτήματα για τα F-16 και τα F-35. Όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αν δεν συμβεί αυτό με υπαιτιότητα της Τουρκίας και πάλι, προτίθενται να προχωρήσουν με το ζήτημα των F-35, κάτι για το οποίο έχει πιέσει και το Κογκρέσο, το οποίο ούτως η άλλως θεωρεί ότι η διασύνδεση των δυο ζητημάτων ήταν μια λανθασμένη προσέγγιση. Πέρα από αυτό το θέμα, προφανώς ο αμερικανός ΥΠΕΞ ήθελε να συζητήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όλους τις τομείς τις διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία με δυο πολέμους σε εξέλιξη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cy7u9xqrowxt)

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη

Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Μπλίνκεν (πέρα από το ζήτημα της Γάζας για το οποίο υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων) προσπάθησε να πείσει τους κ. Φιντάν και Ερντογάν ότι η ένταξη της Σουηδίας (που έχει καθυστερήσει τόσους μήνες) πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, για την ακρίβεια αμέσως μόλις ανοίξει η Εθνοσυνέλευση, για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν και τα F-16.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΕΡΑ / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Προσπάθησε επίσης να τους εξηγήσει ότι αυτό που προτείνουν, δηλαδή πρώτα να εγκρίνει το Κογκρέσο την πώληση των F-16 και μετά να εγκρίνουν αυτοί την Σουηδία δεν είναι ρεαλιστικό ούτε είναι μια πρόταση που μπορεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να περάσει από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν Τούρκοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές οι κ. Φιντάν και Ερντογάν διαφωνούν με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και επέμειναν στο αίτημα του ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από το κογκρέσο τα F-16, κάτι που αν ισχύει δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους Αμερικανούς.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμνετ ο κ. Μπλίνκεν έθεσε στον κ. Φιντάν το θέμα της παράκαμψης των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών προς την Ρωσία, ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια προκαλεί μεγάλη ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ