Πολιτικη & Οικονομια

Σήμερα το τετ - α - τετ Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά - Η ατζέντα της συνάντησης

Τι θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν σήμερα στα Χανιά: Ποια θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι - Θα συναντηθεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ με τον Τούρκο πρόεδρο;

Στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά θα γίνει το απόγευμα των Θεοφανίων (6.1) το τετ - α - τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής θα βρεθεί στην Κρήτη, στο περιθώριο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου δεν αποκλείεται να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν έρχεται «να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας και ως αξιόπιστου και αναγκαίου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τη στιγμή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Άντονι Μπλίνκεν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στα Χανιά - Τι θα συζητήσουν

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αναμένεται να συζητηθούν τόσο διεθνή, όσο και περιφερειακά θέματα, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο», τη στιγμή που η ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη και δεν ετεροπροσδιορίζεται. «Η Ελλάδα έχει ακολουθήσει και ακολουθεί μια συστηματική πολιτική ενίσχυσης και θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών – το αμερικανικό σύστημα έχει τους δικούς του περιορισμούς και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για συγκεκριμένα προγράμματα προς άλλες χώρες», σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ με προγράμματα άλλων χωρών. 

Θα υπάρξει συνάντηση Μπλίνκεν με Ερντογάν; 

Σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Δεν αποκλείεται να συναντηθεί, ωστόσο, και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο τραπέζι του διαλόγου των δύο ΥΠΕ θα βρεθεί το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το αίτημα για μαχητικά F-16 της Τουρκίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι εξελίξεις στη Γάζα. 

Η ΕΡΤ σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να πιέσουν την Τουρκία να μην καθυστερήσει περαιτέρω την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως είναι γνωστό, το σχετικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και τα επόμενα βήματα είναι να περάσει από την Ολομέλεια, η οποία επιστρέφει από τις διακοπές στις 16 Ιανουαρίου, και να λάβει την τελική υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.