Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg: Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με πρώην στέλεχος της Goldman Sachs δεν «βγαίνει»

«Επικράτησε μόνο εξαιτίας του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του» υποστηρίζει μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
Κασσελάκης: 10 άξονες σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ για δίκαιη ψηφιακή μετάβαση © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Bloomberg: Αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη

Ο νέος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να πείσει τους ψηφοφόρους, εν όψει των ευρωεκλογών. Αλλά πρώτα πρέπει να κερδίσει το ίδιο του το κόμμα. Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι καλές, όπως υποστηρίζει το Bloomberg για τον Στέφανο Κασσελάκη

«Ανέλαβα πριν από τρεις μήνες. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε βέβαιοι, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και θα αφήσουμε κληρονομιά για τις επόμενες γενιές», είπε ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο. Προσθέτει δε, ότι επικράτησε μόνο εξαιτίας του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, με την απόφασή του να μη στηρίξει κανέναν από τους άλλους υποψηφίους. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει ο ηγέτης ενός κόμματος, οι απόψεις του οποίου ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές αριστερούς των οποίων προσπαθεί να ηγηθεί. «Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται» γράφει το Bloomberg. 

«Ο Κασσελάκης είναι ένας κεντρώος πολιτικός με φιλελεύθερες απόψεις», λέει ο Κώστας Χατζηελευθερίου, ένα από τα πρώτα μέλη του κόμματος, που παραιτήθηκε μετά την εκλογή του.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, σαν φοιτητής, ο Κασσελάκης ήταν εθελοντής στην προεκλογική καμπάνια του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν το 2008, αλλά στην ελληνική πολιτική εμφανίστηκε μόλις το 2023. «Ο Κασσελάκης ευνοήθηκε από τη σιωπή του Τσίπρα», λέει στο Bloomberg ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Ο όρος “ριζοσπαστική αριστερά” δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά» δήλωσε ο Κασσελάκης στο Bloomberg. «Αυτό που θέλει να πει είναι “πρωτοποριακή αριστερά” (groundbreaking left). Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα»

Όμως, ενώ οι νέοι αρχηγοί κομμάτων συνήθως ανέβαζουν το κόμμα τους δημοσκοπικά, με τον Κασσελάκη συνέβη το αντίθετο. Ο Αριστείδης Χατζής κάνει λόγο για «υπερέκθεση» και «επιφανειακές» πολιτικές ιδέες, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν είναι έτοιμοι να του εμπιστευτούν την τύχη της οικονομίας. 

«Δεν είναι κολλημένος με την πολιτική γιατί δεν ξέρει τι άλλο να κάνει στη ζωή του. Είναι ένας άνδρας με μια καριέρα, μια ζωή έξω από την Ελλάδα, με επιχειρήσεις, επιτυχίες – έχει μια εναλλακτική» λέει ο καθηγητής. 

Πηγή: Bloomberg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ