Πολιτικη & Οικονομια

«Κόκκινη κάρτα» στην οπαδική βία δείχνει η κυβέρνηση

Το νέο σχέδιο που παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβουλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει η κυβέρνηση
Μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει η κυβέρνηση ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οπαδική βία: Στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάζει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης το νομοσχέδιο - Τα μέτρα που περιλαμβάνει

Σε δύο μέτωπα επιχειρείται η αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, μετά τα αλλεπάλληλα αιματηρά επεισόδια, με τραγική κατάληξη στην περίπτωση των Άλκη Καμπανού και Μιχάλη Κατσούρη, και ενώ ένας νεαρός αστυνομικός δίνει μάχη για τη ζωή του εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε με ναυτική φωτοβολίδα.

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει η κυβέρνηση
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παρουσιάζει η κυβέρνηση ©Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας για την οπαδική βία

Σε δικαστικό επίπεδο, η έρευνα για την οπαδική βία έχει αναβαθμιστεί αφού, σύμφωνα με την αναλυτική της παραγγελία, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε τη διερεύνηση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και την τυχόν διασύνδεση της αξιόποινης αυτής πράξης με ομάδες του κοινού ποινικού δικαίου. Ταυτόχρονα έβαλε στο κάδρο των ερευνών και την αναζήτηση τυχόν ευθυνών από δηλώσεις παραγόντων των ομάδων.

Η κυρία Αδειλίνη συνεκτιμώντας τις τελευταίες υποθέσεις με υπόστρωμα αθλητικής βίας, καθώς και τα στοιχεία που τις προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ανέθεσε το φάκελο της υπόθεσης στην Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Σταματίνα Περιμένη, ως Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής στη δίωξη του Οργανωμένου Εγκλήματος και Πρόεδρο του Συμβουλίου Συντονισμού Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρει στην παραγγελία της, οι έρευνες θα διενεργούνται για τον εντοπισμό των εγκληματικών οργανώσεων και προς τούτο θα ενημερώνονται και οι αρμόδιοι για την εποπτεία επί αθλητικών θεμάτων αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Αριστοτέλης Χριστόπουλος και Γεώργιος Οικονόμου.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο και κάμερες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την οπαδική βία

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει το αναβαθμισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στο οποίο περιλαμβάνονται αρκετά από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν εφαρμόστηκαν με τη δέουσα προσήλωση.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα, Τετάρτη (20/12), ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Στην «καρδιά» του νομοσχεδίου βρίσκεται η λειτουργία των καμερών ασφαλείας, η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων και η καταγραφή μελών από τις λέσχες των ομάδων -μέτρα τα οποία είχαν ανακοινωθει και στο παρελθόν και πλέον επανέρχονται προς ψήφιση αναβαθμισμένα και επικαιροποιημένα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχει περιγράψει ο Γιάννης Βρούτσης, στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προβλέπεται:  

  • Αυστηροποίηση του πλαισίου για τις Λέσχες Φιλάθλων,
  • ενεργοποίηση του Ψηφιακού Μητρώου Λεσχών Φιλάθλων,
  • εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων,
  • αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ),
  • ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας,
  • εισαγωγή ρήτρας παραβατικότητας για όσες ΠΑΕ δεν συμμορφωθούν, που θα αφορά τον πόρο από το Στοίχημα και τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, σύμφωνα με τις προσταγές της Σύμβασης Saint Denis, για την καταπολέμηση της βίας.

Ειδικότερα, για τις Λέσχες, αναμένεται να μειωθούν σε μόνο μία ανά έμβλημα ομάδας, η οποία που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με τη συναίνεση της ΠΑΕ.

Επίσης, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση στην Ηλεκτρονική Εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων, αν βρεθεί οποιαδήποτε πλημμέλεια στην λειτουργία του κατά τον εβδομαδιαίο έλεγχο που θα διεξάγεται, ο αγώνας θα πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Παράλληλα, προβλέπεται η επικαιροποίηση των διατάξεων του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της ταυτοποίησης του κατόχου του, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας.

Προς ενίσχυση των Διοικητικών Μέτρων από πλευράς Πολιτείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, θα υπάρχει π.χ. η ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, σε περιπτώσεις ρίψης κροτίδας, πυρσού, καπνογόνου, φωτοβολίδας και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη.

Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο
Συνεδριάζει στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο ©ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλιου

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 11:00, είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη του νομοσχεδίου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος,

-Παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αθλητική βία,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024,

-Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ