Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη για την Ανάπλαση ΑΕ: «Ούτε χέρια αλλάζει, ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι»

«Η επιλογή διοικήσεων γίνεται με τον νέο νόμο μέσω ΑΣΕΠ» αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μενδώνη για την Ανάπλαση ΑΕ: «Ούτε χέρια αλλάζει, ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι»
Μενδώνη για την Ανάπλαση ΑΕ: «Ούτε χέρια αλλάζει, ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι» © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ: Η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού - «Η επιλογή διοικήσεων γίνεται με τον νέο νόμο μέσω ΑΣΕΠ» αναφέρει 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία για την εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» του Δήμου Αθηναίων, που περιλαμβάνεται στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το τέλος του 2023.

Μετά τις δηλώσεις του εκλεγμένου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, σχετικά με την εταιρεία «Ανάπλαση ΑΕ», η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχολίασε σχετικά στην εκπομπή των δημοσιογράφων Νίκου Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα, στον Real Fm 97,8.

Λίνα Μενδώνη: Η κυβέρνηση διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας

«Είμαστε σε ένα άλλο περιβάλλον, και προτεραιοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων. Οι αναπλάσεις, είναι αναγκαίες για πολλές πόλεις ανά την επικράτεια. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις, μπορούμε να μπούμε σε πολλά παραδείγματα αν έχετε τον χρόνο.

Αυτό λοιπόν που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας. Η εταιρεία πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Η εταιρεία αυτή, δηλαδή, με τα τέσσερα Υπουργεία μετόχους, μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσω ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών της μνημείων ή μιας σειράς άλλων έργων που μπορεί εκ του καταστατικού της να κάνει», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως υπενθύμισε η κυρία Μενδώνη, η «Ανάπλαση Α.Ε», δεν ήταν ποτέ δημοτική εταιρεία: «Τα προηγούμενα χρόνια, τη δεκαετία του ’90 ήδη, υπήρχε η εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας», η οποία ήταν μια εταιρεία του Δημοσίου, με κύριους εταίρους το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος την εποχή εκείνη. Έγιναν τα έργα, κάποια στιγμή η εταιρεία αυτή κλείνει και, το 2018, συστήνεται μια νέα εταιρεία του Δημοσίου- του Δημοσίου εταιρεία- με εταίρους τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάλογα έργα με αυτά της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα».

«Είναι μία δημόσια επιχείρηση, μια δημόσια εταιρία»

«Επαναλαμβάνω είναι μία δημόσια επιχείρηση, μια δημόσια εταιρία. Ο νόμος, ο νέος, που πλέον επιβάλλει την επιλογή των διοικήσεων, και σωστά, με αντικειμενικά κριτήρια, αδιάβλητες διαδικασίες ώστε σε κάθε δημόσιο φορέα να είναι οι καλύτεροι, ακριβώς για τον λόγο αυτό, ανεξαρτήτως, ποιος είναι εδώ, ποιος είναι εκεί, εάν είναι η Μενδώνη, εάν είναι ο Μπακογιάννης, ο Χατζηνικολάου, ο Δούκας, η διαδικασία πλέον των διοικήσεων των δημοσίων φορέων θα γίνεται με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κυρώθηκε από τη Βουλή, έναν μήνα πριν.

Επομένως, ούτε χέρια αλλάζει ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι. Όποιος και να ήταν Δήμαρχος, δεν θα μπορούσε πλέον να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του Υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μία αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων, αυτό είναι μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε η Υπουργός Πολιτισμού.

Οργισμένη αντίδραση Δούκα - Κάνει λόγο για σκανδαλώδη τροπολογία

Δριμεία είναι η αντίδραση του Χάρη Δούκα για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την εταιρεία του Δήμου Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, λίγες ημέρες πριν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, εκφράζει την αντίθεσή του να περάσει η εταιρεία εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση και ζητά από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία, κάνοντας λόγο για «καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας». 

«Η εταιρεία αλλάζει χέρια "νύχτα"», σημειώνει σε δήλωσή του ο Χάρης Δούκας και προσθέτει: «Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης. Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της». 

Ολόκληρη η δήλωση του Χάρη Δούκα

Η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων "Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.", που έτρεξε τον "μεγάλο περίπατο" της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα ...έργα, αλλάζει χέρια "νύχτα". Περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη χθεσινή νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο.

Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης.

Είναι προφανές επίσης πως με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της. Καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει τώρα πίσω τη σκανδαλώδη αυτή τροπολογία.

ΠΑΣΟΚ για τροπολογία: «Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή»

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζιος, μίλησε από το βήμα της Βουλής για την τροπολογία, ζητώντας και εκείνος την απόσυρσή της από τις προς ψήφιση τροπολογίες του Πολυνομοσχεδίου. «Ενημερώστε κ. Υπουργέ τον συνάδελφό σας των Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό τον ίδιο ότι έχουν μόνο λίγες ώρες για να αποσύρουν την κατάπτυστη νυχτερινή τροπολογία για την απομάκρυνση από το ΔΣ της ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε. του δημάρχου αλλά και ολόκληρου του Δήμου Αθηναίων! Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση! Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης. Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα Δημοτική Αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της Κυβέρνησης. Αποσύρετε την τροπολογία άμεσα!»

Πυρά και από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στο Χ, αναδημοσιεύοντας την ανάρτηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα.

«Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους “περιπάτους” με οσμή σκανδάλου» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ζαχαριάδης: «Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας»

Ο Κώστας Ζαχαριάδης με δήλωσή του ζητά παρέμβαση του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. «Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ της «Ανάπλασης ΑΕ» τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, καθώς και τα 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Ο έλεγχος της εταιρείας περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση, αφού τόσο ο διορισμός του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου, όσο και των μελών του ΔΣ γίνεται μέσω ΚΥΑ των εποπτευόντων Υπουργών. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων που είχε στην ευθύνη της έργα όπως τον «μεγάλο περίπατο» της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και άλλα έργα -πιθανά σκάνδαλα- αλλάζει χέρια λίγες μέρες πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο». 

Σε άλλο σημείο της δήλωσης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», προσθέτει: «Στην αρχική μορφή του ο νόμος 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Αυταπόδεικτα, για τον ίδιο λόγο καταργούν αυτόν τον νόμο τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων. Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και  παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της. Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ