Πολιτικη & Οικονομια

Ποιες αλλαγές φέρνει σε ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

Μητσοτάκης: «Ανάγκη να διασυνδέσουμε τις ανάγκες των μαθητών με την αγορά εργασίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με καθηγητές και μαθητές στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με καθηγητές και μαθητές στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος για τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ: Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας - Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από σχολείο στο Πέραμα

Τον νέο χάρτη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις αλλαγές που αναμένεται να φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασαν σήμερα (19.12) ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περαμάτος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές στα ΕΠΑΛ αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία και τόνισε ότι δεν πρόκειται για «αποπαίδι» του εκπαιδευτικούς συστήματος. 

«Σήμερα εδώ από το Επαγγελματικό Λύκειο του Περάματος στέλνουμε ένα μήνυμα προσήλωσης στην κεντρική μας δέσμευση για την ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματική εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πολύ σύντομα θα έχουμε ψηφίσει ένα καινούργιο νομοσχέδιο το οποίο θα αποδεικνύει και στην πράξη την έμφαση που δίνουμε στην τεχνική εκπαίδευση με την ουσιαστική αναβάθμιση των επαγγελματικών λυκείων, των δημόσιων ΙΕΚ τα οποία μετονομάζονται και ενισχύονται με θεματικούς άξονες, με καινούργιους οδηγούς κατάρτισης, κυρίως με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε το μήνυμα και κυρίως στα νέα παιδιά ότι η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος ανοίγει εξαιρετικές προοπτικές για πολύ επικερδείς επαγγελματικές σταδιοδρομίες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τρεις μαθητές του σχολείου: 

«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στο Πέραμα. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από το ζήλο των καθηγητών και τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά ασχολούνται με την επιλογή τους να επενδύσουν στην επαγγελματική κατάρτιση. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση διαπιστώσαμε βασική αναντιστοιχία του τι ζητάει η αγορά εργασίας και τι προτεραιότητες έδιναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Διαπιστώσαμε ένα χάσμα και μια επαγγελματική κατάρτιση αποπαίδι και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος κυρίως από οικονομικής πλευράς. Αν δει τα στοιχεία της ανεργίας των νέων θα δει ότι έχουμε μεγαλύτερη στους αποφοίτους των ΑΕΙ και μικρότερη σε αυτούς των ΙΕΚ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μαθητές σε εκδήλωση για τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μαθητές σε εκδήλωση για τις αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Μητσοτάκης: «Ανάγκη να διασυνδέσουμε τις ανάγκες των μαθητών με την αγορά εργασίας»

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μεγάλο στοίχημα αποτελεί η ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και δίνω μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας ώστε να πετύχουμε να διασυνδέσουμε τις δικές σας ανάγκες με την αγορά εργασίας και πώς θα σας δώσουμε δεξιότητες που θα σας επιτρέψουν να βρείτε εύκολα μια καλή δουλειά. Αν δείτε τους μισθούς εδώ στη ναυπηγοπισκευαστική ζώνη θα δείτε ότι δεν μιλάμε για μεροκάματα κατώτατου μισθού. Άρα για μένα έχει σημασία να σπάσουμε το στίγμα που έχει η επαγγελματική εκπαίδευση ότι είναι για τα παιδιά που δεν μπορούν να μπουν στο πανεπιστήμιο. Δεν είναι αποπαίδι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι συνειδητή επιλογή. Αν επιλέξετε αυτό τον δρόμο δικό μας χρέος είναι να έχετε την καλύτερη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ώστε όταν πάρετε την πιστοποίηση να το γνωρίζει ο εργοδότης σας. Εσείς είστε η καλύτερη απόδειξη ότι αυτός ο επαγγελματικός σας δρόμος ικανοποιεί τα προσωπικά σας οράματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και θέλεις γιατί τότε θα κάνεις καλύτερα τη δουλειά σου. Θέλουμε περισσότερα νέα παιδιά να κατευθύνονται στον κλάδο των τουριστικών επαγγελμάτων. Το ζήτημα της πρακτικής άσκησης είναι σημαντικό γιατί σας φέρνει σε επαφή με την πραγματικότητα της δουλειάς από νεαρή ηλικία. Γι' αυτό έχει σημασία να υπάρχει τοπική διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Με αυτόν τον τρόπο και οι μαθητείες θα είναι πιο εύκολες γιατί βλέπουν στα παιδιά που εκπαιδεύουν τους πιθανούς μελλοντικούς εργαζόμενους», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε μετά από αναφορά μαθητή την ανάγκη να υπάρχει ενημέρωση των μαθητών γυμνασίου για τις επιλογές τους και στην επαγγελματική εκπαίδευση και όπως είπε αυτό θα προστεθεί στο νομοσχέδιο για να γίνει στη συνέχεια πράξη.

Πιερρακάκης: «Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν περίπου 60 δομές campus στη χώρα μας θεματικά στοχευμένες»

«Η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση χτίζει και θεμελιώνει το όραμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν περίπου 60 δομές campus στη χώρα μας θεματικά στοχευμένες μέσα από τη συνύπαρξη των επαγγελματικών Λυκείων, των σημερινών ΙΕΚ που μετονομάζονται σε σχολές ανώτερης επαγγελματικής κατάρτισης και των Εργαστηρίων με στόχο να μπορέσουμε πραγματικά και μέσα από 130 νέους οδηγούς κατάρτισης και μέσα από την επένδυση σε νέους εξοπλισμούς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να προβούμε σε μια πολύ ουσιαστική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στην ίδια εκδήλωση. 

Δείτε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πρότυπο ΕΠΑΛ Περάματος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ