Πολιτικη & Οικονομια

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας: Σκέψεις για κλιμακούμενα ποσά για έως 18 μήνες

Τι εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας©Christin Hume/ Unsplash

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης - Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπονται κλιμακούμενα ποσά για έως 18 μήνες

Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «OT FORUM Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+». Σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπονται κλιμακούμενα ποσά για έως 18 μήνες.

Κλιμακωτά ποσά για περισσότερους μήνες το επίδομα ανεργίας
©Gabrielle Henderson/ Unsplash

Αδωνις Γεωργιάδης: Αλλαγές με το επόμενο νομοσχέδιο

Ερωτηθείς εάν εξετάζει αλλαγές στο ύψος του επιδόματος, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως «δεν έχουμε καταλήξει σε αποφάσεις», προαναγγέλλοντας ωστόσο ότι «σκέφτομαι σενάρια, θέλω να το κάνω πιο ευέλικτο».

Όπως σημείωσε: «Το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ο εργαζόμενος. Είναι δικά του λεφτά που διαχειριζόμαστε με ευθύνη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας», αν όχι τον Ιανουάριο, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, «και για το θέμα του επιδόματος και για την κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης».

Στο τραπέζι αύξηση έως 1.300 ευρώ για 18 μήνες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», έρχεται διπλή ανατροπή στα επιδόματα ανεργίας: Το επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων της ΔΥΠΑ ουσιαστικά θα καταργηθεί και θα ενσωματωθεί στο τακτικό επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, το οποίο θα αυξηθεί και θα δίνεται και πέραν των 12 μηνών.

Ειδικότερα λόγω της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στο επίδομα ανεργίας εξετάζεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας να ξεπερνά τους 12 μήνες και να φτάνει στους 18 μήνες. Το υπουργείο Εργασίας μαζί με τη ΔΥΠΑ εξετάζει τα σενάρια καταβολής του επιδόματος πέραν των 12 μηνών.

Κλιμακωτά ποσά

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μελετάται το επίδομα ανεργίας να είναι ένα μεταβλητό ποσό που τους πρώτους μήνες μετά την απόλυση μπορεί να φτάνει έως τα 1.300 ευρώ – θα δίνεται στους ανέργους που έχουν διανύσει περισσότερα από 4 χρόνια στην αγορά εργασίας ενώ αντίθετα όσοι έχουν λιγότερα χρόνια θα λαμβάνουν το ποσό των 479 ευρώ.

Όσο περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο άνεργος στην αγορά εργασίας, τόσο υψηλότερο θα είναι το επίδομα που θα λάβει.

Δυνατότητα περιορισμένης παράλληλης εργασίας 

Παράλληλα, με διάταξη του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιτρέπεται σε ανέργους που λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας να απασχολούνται σποραδικά. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως. Στην περίπτωση αυτή, το επίδομα ανεργίας μειώνεται ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης.

Δηλαδή αν ένας άνεργος που παίρνει επίδομα τύχει να εργαστεί 5 μέρες μέσα στον μήνα, δεν θα χάσει όλο το επίδομα, αλλά θα του αφαιρεθούν 5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Η διάταξη αυτή ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία (συμβάσεις μηδενικών ωρών) που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν περιστασιακά αλλά με το ισχύον καθεστώς δεν μπορούν, καθώς θα χάσουν το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ