Πολιτικη & Οικονομια

Ποια προϊόντα και υπηρεσίες καταγράφουν την μεγαλύτερη αύξηση τιμής

Στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών «οδηγούν» τον αύξηση των τιμών
Ποιες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών «οδηγούν» τον αύξηση των τιμών © Unsplash+/ Getty Images

Πληθωρισμός: Στο 3% τον Νοέμβριο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- Τα προϊόντα με αυξήσεις και μειώσεις 

Την μείωση του πληθωρισμού από το 3,4% στο 3% τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των τροφίμων ξεχωριστά, παρουσίασε αύξηση 9% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν.

Η κατηγορία των προϊόντων με τη μεγαλύτερη αύξηση και τη μεγαλύτερη μείωση

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,4% τον μήνα Νοέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2023, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Πιο αναλυτικά, από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 1,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
• 1,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία.
• 0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 0,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, κατεψυγμένα λαχανικά, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αυγά, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά.
• 0,3% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ