Πολιτικη & Οικονομια

Προειδοποίηση ΕΥΠ προς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη: «Προσοχή με τα κινητά σας»

Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν είναι ασφαλείς, τονίζει η υπηρεσία πληροφοριών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προειδοποίηση ΕΥΠ προς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη: «Προσοχή με τα κινητά σας»  Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων δεν είναι ασφαλείς, τονίζει η υπηρεσία πληροφοριών
Η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους δεν είναι ασφαλείς © Unsplash / Chris Ried

Προειδοποίηση ΕΥΠ προς υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη: «Προσοχή με τα κινητά σας» - Οι συνομιλίες και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων δεν είναι ασφαλείς, τονίζει η υπηρεσία πληροφοριών

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς», γράφει επείγον έγγραφο το οποίο εστάλη σε υπουργούς και διάφορα κυβερνητικά στελέχη από την ΕΥΠ. Η προειδοποίηση προκάλεσε συναγερμό και γέννησε διάφορα σενάρια σχετικά με το τι συνέβη και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών προχώρησε σε τέτοια κίνηση.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxgeobxkmb8h)

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων, δεν είναι ασφαλείς. Τους ζητά μάλιστα να μην χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο.

Παρόμοια μέτρα έχουν παρθεί και σε άλλες χώρες

Αντίθετα, τους συστήνει να αντικαταστήσουν την εφαρμογή με άλλη, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προέρχεται από την Ελβετία.

Εκτός από την Ελλάδα, και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους. Σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει την περασμένη άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι την εφαρμογή που προτείνει η ΕΥΠ ως ασφαλή στα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους συνομιλίες από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα εκπρόσωπος του στρατού είχε συσχετίσει την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών με θέματα ασφαλείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ