Πολιτικη & Οικονομια

Εξαιρέθηκε η Κωνσταντοπούλου από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη

Ένταση, βαριές εκφράσεις και χαρακτηρισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τέμπη: Εξαιρέθηκε η Κωνσταντοπούλου από Εξεταστική Επιτροπή - Σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης η απόφαση

Την εξαίρεση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, από τη συμμετοχή της στην εξεταστική επιτροπή για τη «διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών», στη βάση σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, αποφάσισαν τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής. Υπέρ της εξαίρεσης της κ. Κωνσταντοπούλου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ψήφισαν «κατά».

Το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλη, να εξαιρεθεί και ο βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Πλεύρης ως δυνητικά υπόλογος σε αδικήματα που αφορούν το δυστύχημα των Τεμπών, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxgkhf0w3dwx)

Κωνσταντοπούλου: Γιατί εξαιρθέθηκε από την εξεταστική επιτροπή

Το Επιστημονικό Συμβούλιο είχε γνωματεύσει ότι «όποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως δεν μπορεί να είναι μέλος της».

Η γνώμη αυτή διατυπώθηκε μετά από ερώτημα, διά μέσου του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα, του προέδρου της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλου, για ενδεχόμενο κώλυμα της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, ότι τίθεται θέμα αποκλεισμού από το να εκτελεί ανακριτικά καθήκοντα ως μέλος της επιτροπής, όποιος είναι συνήγορος κατηγορουμένου ή του υποστηρίζοντος την κατηγορία στην ίδια υπόθεση.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να παρεμβαίνει στη σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής. Είπε επίσης ότι και ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δ. Μαρκόπουλος έπρεπε να εξαιρεθεί, διότι, όπως ανέφερε, έχει αρνηθεί να χαρακτηρίσει έγκλημα το δυστύχημα των Τεμπών.

Εξάλλου, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ανέγνωσε επιστολή του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-2-2023, με την οποία καταγγέλλουν «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ενάντια στη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής», και σημειώνουν ότι «η εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου επιχειρείται λόγω της γνώσης της για την υπόθεση, και της δυνατότητάς της να συμβάλει στην πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας».

Απαντώντας, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι υψηλοτάτου επιπέδου και ότι η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου, ως πρόεδρος της Βουλής το 2015, είχε ζητήσει γνωμοδότησή του. Αναφερόμενος στην επιστολή που ανέγνωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, είπε ότι «τους τακτικισμούς τους ξέρουμε [..] Κάποια πράγματα που διαβάσαμε μας θύμισαν το νομικό ύφος κάποιων».

Υπογράμμισε ωστόσο ότι (ως εξεταστική επιτροπή) «έχουμε τη διάθεση να ακούσουμε τους ανθρώπους και τους φορείς των πληγέντων. Η διάθεσή μας είναι, όχι να πουλήσουμε πόνο αλλά να φωτίσουμε μια υπόθεση. Άλλοι χτίζουν καριέρες φωνάζοντας και στήνοντας σόου».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Β. Κόκκαλης είπε ότι πλην της κ. Κωνσταντοπούλου για την οποία υπάρχει κώλυμα, ως συνηγόρου οικογενειών θυμάτων, πρέπει να εξαιρεθεί και ο εισηγητής της ΝΔ, Αθ. Πλεύρης, διότι, όπως φαίνεται σε επιστολή του συλλόγου πληγέντων, έχει μηνυθεί λόγω της συμμετοχής του στο κυβερνητικό συντονιστικό όργανο που επιλήφθηκε του δυστυχήματος, γεγονός που προκαλεί δυσπιστία, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Θα έπρεπε να αυτοεξαιρεθούν οι κκ Κωνσταντοπούλου και Πλεύρης, ώστε να μην τεθεί θέμα αμεροληψίας της επιτροπής μας, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Αυλωνίτης: Και ο Κώστας Αχ. Καραμανλής είναι βουλευτής. Θα μπορούσε να είναι μέλος της επιτροπής μας; αναρωτήθηκε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Π. Δουδωνής, είπε ότι είναι σεβαστή η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, αλλά πολιτικά πρέπει να εξετάσουμε τυχόν πολιτική μεθόδευση. Τάχθηκε, δε, κατά της εξαίρεσης της κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι τη σύνθεση της εξεταστικής επιτροπής δεν μπορεί να την αποφασίζει η πλειοψηφία της αλλά η εκάστοτε κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης, είπε ότι δεν ανέχεται αποκλεισμούς, ούτε βουλευτών ούτε μαρτύρων. Δεν τίθεται θέμα κωλύματος ή εξαιρέσεως είπε ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης. Όχι στην εξαίρεση βουλευτών είπε και ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Τάσος Οικονομόπουλος. Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτής Π. Πέρκα είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αποκλεισμός.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αθ. Πλεύρης επανέλαβε ότι η δική του εμπλοκή στην υπόθεση θα ήταν, για το εάν έπρεπε να καταθέσει ως μάρτυρας, και ότι, σε αυτή την περίπτωση, «δεν θα ζητούσα ούτε γνωμοδότηση» (για να εξαιρεθώ). Απαντώντας στον κ. Κόκκαλη, είπε ότι «εγώ να έχω μηνυθεί ως Θάνος Πλεύρης, δεν το γνωρίζω καθόλου». Η μοναδική μου αρμοδιότητα, σημείωσε, ήταν τα νοσοκομεία της Λάρισας.

Σε δήλωσή της, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «έπεσαν οι μάσκες» και ότι η ΝΔ σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν την εξαίρεση της. Όπως είπε, η απόφαση ήταν άκυρη, και ότι (όσοι έλαβαν την απόφαση αυτή) θεωρούν εχθρό τους όποιον συμπαραστέκεται στα θύματα. Επιδιώκουν να κουκουλώσουν την αλήθεια και να αποσείσουν ποινικές ευθύνες, αλλά δεν θα τους αφήσουμε, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ