Πολιτικη & Οικονομια

Επιστολή των 11 για συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Θα ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινοβούλιο
Κοινοβούλιο © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Νέα Αριστερά: Επιστολή για συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Θα ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια

Οι 11 πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής πρόταση για την συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικης Ομάδας με το όνομα Νέα Αριστερά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο στην Ολομέλεια.

«Νέα Αριστερά» το όνομα της ΚΟ των «11» - Το σήμα, τα χρώματα και το μανιφέστο

«Νέα Αριστερά» είναι το όνομα της ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλέξης Χαρίτσης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο το απόγευμα της Δευτέρας (4/12).

Επιστολή των 11 για συγκρότηση νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Δείτε την παρουσίαση του νέου κόμματος από το Σεράφειο

Παρουσίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας | 04.12.2023

Ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 ανεξάρτητων Βουλευτών/τριων της Αριστεράς .

Posted by Alexis Charitsis - Αλέξης Χαρίτσης on Monday, December 4, 2023

Ανακοινώνουν το όνομα της ΚΟ οι «11»
Ανακοινώνουν το όνομα της ΚΟ οι «11» ©SOOC

Στο βήμα βρέθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, που εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τους «11» στη σύσταση της νέας ΚΟ. Μεταξύ άλλων είπε στην ομιλία του:

«Πρέπει να πω ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες και ειδικά σήμερα, με την εκδήλωση, είναι κάτι που μας συγκινεί βαθιά. Δημιουργείται κάτι νέο και ελπιδοφόρο που μας γεμίζει με ευθύμνη. να σταθουμε ανταξιοι των προσδοκιων χιλιαδων πολιτων που ηδη αγκαλιαζουν την προσπάθειά μας. κάνουμε σήμερα το πρώτο βήμα, αλλα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Γνωριζόμαστε. Η ομάδα μας αποτελείται από πρόσωπα με ξεχωριστή διαδρομή. Συναντηθήκαμε από διαφορετικές διαδρομές».

Πρόσθεσε επίσης πως «Δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική. Για την καταπολέμηση ανισοτήτων. Για την ιθαγένεια στα παιδιά των εταναστών. Για την συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε. Στεκόμαστε και αυτοκριτικά σε αυτά που ανεχτήκαμε και υποτιμήσαμε ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε».

O Αλέξης Χαρίτσης στο βήμα
O Αλέξης Χαρίτσης στο βήμα © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε: «Δεν είναι στόχος να επιστρέψουμε πίσω τον χρόνο. Θέλουμε κάτι νέο. Μια αξιόπιστη και μαχητική αριστερά. Ανοιχτόμυαλη που δεν κρύβει τις προθέσεις της. Πιστεύουμε σε μια κοινωνία ισοτητας. Με ελευθερία και δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα απαντά και θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της χώρας».

Το σήμα και τα χρώματα της «Νέας Αριστεράς»
Το σήμα της «Νέας Αριστεράς» ©ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, τις ζωές μας και ξέρετε ότι δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Εύκολο είναι αυτό που υπηρετεί η συνείδησή σου και σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή για τη συνείδησή μας, τον κόσμο της εργασίας, για να δυναμώσει η θέση του εργαζόμενου, να υπάρχει μια νέα οικολογική πρόταση στη χώρα. το πρώτο βήμα είναι η ΚΟ που ανακοινωνουμε με επικεφαλής έναν άνθρωπο μες συγκρότηση, πολιτικό ήθος και ύφος, που μας κάνει όλους και όλες περήφανους/ες που είναι μπροστά μας. Το πρώτο βήμα πρέπει να πορευτεί με αυτό που θα κινητοποιήσει τους αριστερούς που είναι στην αδράνεια. Να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό δυναμικό ρεύμα. Θα το πετύχουμε».

Έφη Αχτσιόγλου
Έφη Αχτσιόγλου © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Νάσος Ηλιόπουλος όταν ανέβηκε στο βήμα σημείωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή αλλά όχι από το μηδέν» και πως δημιουργούμε μια νέα δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή και το να μαθαίνει. Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την κυριαρχία της ΝΔ και την αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να την αντιμετωπίσουν. Να μην περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, αλλά να δράσουμε άμεσα. Σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος σε μια κοινωνία χαμηλών αξιών. Γνωρίζουμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε και να δημιουργήσουμε μια πολιτική δύναμη που δε θα φοβάται την αλλαγή και θα συνεχίσει να μαθαίνει και να δημιουργεί μαζί με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους της τέχνης. Ριζοσπαστικά, ρεαλίστικά, αριστερά, οικολογικά και φεμινιστικά. Να δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να γίνει υπόθεση των πολιτών, της κοινωνίας».

Νάσος Ηλιόπουλος
Νάσος Ηλιόπουλος © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε αστειόμενος: «Το τελευταίο απεριτίβο πριν το κυρίως πιάτο. Αν και είναι νόστιμα τα απεριτίβο!». Για να συνεχίσει: «Καινούργια αρχή αλλά όχι παρθενογένεση. Έχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Έχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα του αυτομαστιγώματος. Δεν είμαστε στρατηγοί που κάνουμε παλιές μάχες αλλά καινούργιες. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής».

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ευκλείδης Τσακαλώτος © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Να σημειωθεί ότι η ΚΟ αποτελείται από τους Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πέτη Πέρκα, Χουσείν Ζειμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Πρόεδρος της ΚΟ θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβουν ρόλο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ η Πέτη Πέρκα θα είναι η γραμματέας της.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο:

Εικόνες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Εικόνες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Εικόνες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSIφ
Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSIφ

Η πρώτη διαφοροποίηση των «11» στη Βουλή - Δεν καταψήφισαν τις ρυθμίσεις υπέρ των servicers

Η πρώτη κίνηση διαφοροποίησης από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σήμερα στη Βουλή από τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν, οι οποίοι τελικά ψήφισαν «παρών» σε τρία από τα έξι άρθρα του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των servicers και τον μηχανισμό προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Από τους 11, οι 10 δήλωσαν «παρών» στα άρθρα, για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 7 που ενσωματώνει διάταξη ευρωπαϊκής οδηγίας και αφορά την δυνατότητα κατοχής χρηματικών ποσών, το άρθρο 38 που τροποποιεί τον νόμο του 2018 για την λειτουργία των servicers και το άρθρο 40 για παρατάσεις αδειών λειτουργίας.

Οι «11» θέλουν να προτάξουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο δεν θα είναι αρχηγοκεντρικό, αλλά πιο συλλογικό. Το γεγονός ότι η Σία Αναγνωστοπούλου - που θα αναλάβει τον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής - θα είναι εκείνη που θα συναντήσει τη Τρίτη, τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, είναι ενδεικτικό των προθέσεων τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ