Πολιτικη & Οικονομια

Reuters: Σε αποπληρωμή δανείων προχωράει η Ελλάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα

Θα εξοφλήσει αρχικά το ποσό των 5,3 δισ. ευρώ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Reuters: Σε αποπληρωμή δανείων προχωράει η Ελλάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ © Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη

Reuters: Σε αποπληρωμή δανείων προχωράει η Ελλάδα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα - Θα εξοφλήσει αρχικά το ποσό των 5,3 δισ. ευρώ 

Η Ελλάδα θα αποπληρώσει τον επόμενο μήνα και πριν από το χρονοδιάγραμμα, 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης και ελπίζει να επαναλάβει την κίνηση το 2024, αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου οικονομικών.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισαν στην Ελλάδα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxafv71po495)

Πέρυσι εξόφλησε το ΔΝΤ και αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ 

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025. Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία «junk».

Πέρυσι, εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 - δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου «Greek Loan Facility» κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ.

Από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, διαθέτει απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω υψηλότερων φορολογικών εσόδων από το αναμενόμενο, ισχυρής ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η Ελλάδα βλέπει οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 μετά από ανάπτυξη 2,4% φέτος, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Ελπίζει επίσης να επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος με υψηλότερες επενδύσεις και ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ