Πολιτικη & Οικονομια

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές για γλυπτά του Παρθενώνα: Αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ

Γιατί ο Ρ. Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανικές κυβερνητικές πηγές για γλυπτά του Παρθενώνα: Αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ
Βρετανικές κυβερνητικές πηγές για γλυπτά του Παρθενώνα: Αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ © EPA / NEIL HALL

Κυβερνητικές πηγές Βρετανίας:Γιατί αρνείται ο Σούνακ να συναντήσει τον Μητσοτάκη 

Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη που παραχώρησε στη δημοφιλή εκπομπή του BBC, «Κυριακή με τη Λόρα Κένσμπεργκ» χθες (28.11) φαίνεται πως εξόργισαν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ σύμφωνα με βρετανικές κυβερνητικές πηγές και τον οδήγησαν στην απόφαση της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησής τους.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα πως: «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», ενόχλησαν ιδιαίτερα τον κ. Σούνακ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Μόνα Λίζα, φέρνοντάς την ως παράδειγμα. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», τόνισε.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανώτερη κυβερνητική πηγή είπε: «Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια που έγιναν σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα».

«Η θέση μας είναι σαφής - τα Eλγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του βρετανικού μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από το BBC

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.