Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Καταρρίφθηκε και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου

Πως δήθεν τα γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Καταρρίφθηκε και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου
Μενδώνη: «Καταρρίφθηκε και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου» © Nicole Baster/ Unsplash

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Οι εξελίξεις στη διεκδίκησή τους - «Η μεγάλη κλοπή κατέρριψε με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα».

Μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πως έχει πετύχει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή, Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα για το σκοπό αυτό, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή.

Η Λίνα Μενδώνη στη συζήτηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Το θέμα τέθηκε από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη παρέμβαση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι παρακολούθησε τη χθεσινή του συνέντευξη σε βρετανικά Μέσα και εξ αφορμής της δήλωσε την απόλυτη στήριξη του κόμματός της στην διεκδίκηση της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και της επίτευξης της ακεραιότητας του Μνημείου, ωστόσο ανέφερε ότι η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να κάνει πολλά περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση και ιδίως να ενεργοποιηθεί σε σχέση με την αποκαλυφθείσα αξιόποινη δράση ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου που υπεξαίρεσαν και διοχέτευσαν στην ιδιωτική αγορά αρχαία αντικείμενα και ελληνικά αρχαία.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε για την στήριξη και τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται συστηματικά και μεθοδικά και έχουν πετύχει μια σειρά από θετικές εξελίξεις στην εθνική αυτή υπόθεση απευθυνόμενη προς την κα Κωνσταντοπούλου είπε: «Έχετε απόλυτο δίκιο για την αξιόποινη πράξη των ιθυνόντων του Βρετανικού Μουσείου, ήταν οι εντεταλμένοι λειτουργοί οι οποίοι έπρεπε να φυλάνε και να προστατεύουν τα εκθέματα. Εδώ συνέβη το αντίθετο. Έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ξέρετε και είναι μια υπόθεση την οποία την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά».

Τέλος η κ. Μενδώνη επισήμανε πως σε κάθε περίπτωση το γεγονός αυτό της μεγάλης αυτής κλοπής -αφού πρόκειται για πάνω από 2.000 χιλιάδες αντικείμενα- «κατέρριψε με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι τα γλυπτά φυλάσσονται καλύτερα στο Λονδίνο από ό,τι στην Αθήνα».

H συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Υπενθυμίζουμε ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (26.11) στη δημοφιλή εκπομπή του BBC, «Κυριακή με τη Λόρα Κένσμπεργκ» ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόοδο των συζητήσεων για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα .

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC - Τι είπε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά.
Ο πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στη δημοφιλή εκπομπή του BBC, «Κυριακή με τη Λόρα Κένσμπεργκ» © Δημήτρης Παπαμήτσος

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους».

Και είπε στη συνέχεια χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τα Γλυπτά θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, γιατί «Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC - Τι είπε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά.
O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην εκπομπή της Λώρα Κούνσμπεργκ στην τηλεόραση του BBC, στην αρχή της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα © Δημήτρης Παπαμήτσος

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ