Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 16 - 22 Νοεμβρίου 2023

56% έλαβε στις πρόσφατες εκλογές στην Αργεντινή ο “el loco” Χαβιέρ Μιλέι και εξελέγη νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Δηλώνει «αναρχο- καπιταλιστής». Τι άλλο θ’ ακούσουμε;

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 894
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χαβιέρ Μιλέι
© EPA/Juan Ignacio Roncoron

Τα νέα της εβδομάδας 16 - 22 Νοεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

2,4% ανάπτυξη το 2023 και 2,9% το 2024 προβλέπει ο προϋπολογισμός, ο οποίος κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.

4,1% εκτιμάται ότι θα είναι ο πληθωρισμός στο σύνολο του 2023 και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω σε 2,6% για το 2024.

2.555 εκατ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023, κοντά στις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας.

152,3% του ΑΕΠ θα είναι το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2024 από 172,6% του ΑΕΠ το 2022 και 160,3% το 2023. «Παραδώσαμε δημόσια ταμεία με 37 δισ. ευρώ και η ΝΔ αφήνει ξανά διογκωμένο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος» ανακοίνωνε λίγες εβδομάδες πριν τις πρόσφατες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

9,9% θα είναι το ποσοστό ανεργίας το 2023 και θα μειωθεί περαιτέρω σε 9,3% το 2024. «Στη χώρα μας εργάζονται λιγότεροι από 1 στους 5 νέους, έναντι 40% στον υπόλοιπο ΟΟΣΑ», δήλωνε το ΠΑΣΟΚ στις αρχές του έτους. Μυστηριωδώς πάντως οι εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενο ούτε για δείγμα.

2,55 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογισθεί για να διατεθούν σε μέτρα αύξησης των εισοδημάτων.

8% αύξηση προβλέπεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. αφορά σε περίπου 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. «Όσα επιδόματα και να δώσει, η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές» δήλωνε τον Φεβρουάριο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης. «Τα επιδόματα είναι για την Λατινική Αμερική» δήλωνε τον Ιούνιο του 2019 η σημερινή υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.


11 χρόνια χρειάστηκαν για να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση.

16% έλαβε το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll, έναντι 14,7% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

38,5% ήταν το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ.


36% έδωσε στη ΝΔ δημοσκόπηση της GPO.

12,1% ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να αυξάνει ουσιαστικά τα ποσοστά του πέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ που προσγειώθηκε στο 11%.

68,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι βλέπει διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.


39% ήταν η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία σε δημοσκόπηση της εταιρείας Marc.

14,3% ήταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ που παγιώνεται δημοσκοπικά στη δεύτερη θέση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 13,8%.

46% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει αρνητικά και μάλλον αρνητικά τον Στέφανο Κασσελάκη, έναντι 43% που τον βλέπει θετικά και μάλλον θετικά.


1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.

240 απήχθηκαν ως όμηροι, σύμφωνα με το Κράτος του Ισραήλ.

13.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, σύμφωνα με στοιχεία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

5.600 παιδιά και 3.550 γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στους νεκρούς, σύμφωνα πάντα με τους τρομοκράτες.


81,6% των Ελλήνων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο γυμνασίου και όχι Λυκείου) θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την «υποκειμενική φτώχεια». Δεν σχετίζεται με πραγματικά δεδομένα αλλά με την αντίληψη του  ίδιου του ατόμου. Άλλη μία πρωτιά. Κερδάμε.

29,5% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε.

7,3% των Φιλανδών με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούν τους εαυτούς τους φτωχούς και βρίσκονται στην τελευταία θέση.


13% θα είναι πλέον μόνιμα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στον τουρισμό και στις μεταφορές.

6 μήνες παράταση για τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ δίδεται και στον καφέ. Ως είδος πρώτης ανάγκης προφανώς…


16,4% ήταν η τηλεθέαση της συνέντευξης του Στέφανου Κασσελάκη στον ΑΝΤ1.

27,6% ήταν η τηλεθέαση συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη Μαρτίου 2016.


2,07 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1850-1900 έφτασε η θερμοκρασία της Γης την 17η Νοεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

2,5-2,9 βαθμούς υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα θα είναι η θερμοκρασία της Γης το 2100, ακόμη και αν όλες οι χώρες πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Στην Κίνα γελάνε φυσικά με την απολιγνιτοποίηση της Ευρώπης. 


200 ευρώ μηνιαίο επίδομα για κάθε νέο παιδί και μείωση των φορολογικών συντελεστών για οικογένειες με παιδιά, προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

4,7 παιδιά ανά γυναίκα ήταν το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας της δεκαετία του 1950 με πολύ χαμηλότερο –προφανώς– βιοτικό επίπεδο.

2,4 ήταν το ίδιο ποσοστό το 2017. Με φοβερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου.

0,78 ήταν το ποσοστό πέρυσι στη Νότιο Κορέα, μια χώρα με πολύ υψηλό επίπεδο διαβίωσης και υπηρεσιών προς τους γονείς .

173 εκατομμύρια ήταν οι γεννήσεις παγκοσμίως στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τότε έφθασαν το μέγιστο σημείο τους.

140 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα είναι φέτος οι γεννήσεις παγκοσμίως.

9,4 και 10,1 δισεκατομμύρια θα είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός το έτος 2050.


56% έλαβε στις πρόσφατες εκλογές στην Αργεντινή ο “el  loco” Χαβιέρ Μιλέι και εξελέγη νέος πρόεδρος της Αργεντινής. Δηλώνει «αναρχο- καπιταλιστής». Τι άλλο θ’ ακούσουμε;

142,7% είναι ο πληθωρισμός στην άλλοτε πάμπλουτη χώρα. Δεκαετίες περονισμού και παλαβών δεξιών την έχουν ουσιαστικά διαλύσει.

90% αυξήθηκαν τα χρέη των Αργεντίνων στις πιστωτικές κάρτες τον Μάιο του 2023, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

104% όμως αυξήθηκαν οι μισθοί τους. Οι παλαβοί πολιτικοί κάνουν πάρτι με τέτοια σκαμπανεβάσματα.


Verba Volant

Νάσος Ηλιόπουλος

«Δεν γίνεται να συνεχιστεί ο βούρκος του διαδικτύου και επιθέσεις Πολάκη. Καλύτερα να έχεις να ανέβεις ένα δύσβατο βουνό παρά να σε ρουφήξει ο βάλτος».
Ο «άχαστος» Νάσος έρχεται στα λόγια μας. Ο «βάλτος» όμως δεν δημιουργείται αυθημερόν και οι κροκόδειλοι-τρολς που ενδημούν στα βρομερά νερά του προϋπήρχαν του Κασσελάκη. Τότε όμως οι επιθέσεις αφορούσαν πολιτικούς και ιδεολογικούς εχθρούς, οπότε ο βάλτος ήταν υδροβιότοπος και οι κροκόδειλοι μπλουζάκια λακόστ.  

Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα».
Για τη μεταφορά των στελεχών θα χρειαστεί όχημα, μεγαλύτερο από ταξί, μικρότερο από πούλμαν.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ 

«Επειδή, λοιπόν, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επαίρεται δημοσίως με τον ατυχή νεανία που αποκαλεί “σύζυγόν” του, και με τον οποίον ετέλεσε “γάμον” στην υπερατλαντική χώρα, εμμέσως υποδεικνύων πρότυπο για τη ζωή των νέων ανθρώπων και εμφανίζων ως δήθεν κανονικότητα την παρέκκλισήν του, οφείλω να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου από την τυχόν άμβλυνση απορρίψεως της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και της παραχρήσεως της ανθρώπινης φυσιολογίας, που αποτελεί την τραγική σωματική πρακτική της ομοφυλοφιλίας».
Ο «άνθρωπος του Θεού» έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «η ομοφυλοφιλία είναι σιχαμερό και ακάθαρτο αμάρτημα» αλλά και ότι «οι πρακτικές της ομοφυλοφιλίας αναπόδραστα οδηγούν σε άπειρες λοιμώξεις του οργανισμού και καρκινογενέσεις». Σε σύγκριση με τις δηλώσεις αυτές, η προχθεσινή του τοποθέτηση μοιάζει με ύμνο στον διαφωτισμό.

Γιώργος Καββαθάς

«Από το φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ αφήνει να εννοηθεί ότι 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες ζουν με πολύ λιγότερα από 10.000-11.000 ευρώ ετησίως. Αν είναι έτσι, όχι μόνο να καταργηθεί το νέο φορονομοσχέδιο αλλά να διοργανώσουμε τηλεμαραθώνιο και έρανο για δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ