Πολιτικη & Οικονομια

Νέο κύμα ανατιμήσεων μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά

Τι προειδοποιούν οι εστιάτορες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο κύμα ανατιμήσεων μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοουλούχα ποτά
Νέο κύμα ανατιμήσεων μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοουλούχα ποτά

ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά: Νέο κύμα ανατιμήσεων μετά την αύξηση - Τι προειδοποιούν οι εστιάτορες

Την ανησυχία της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων για την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Αναστάτωση και ανησυχία προκαλούν στους επαγγελματίες της εστίασης δημοσιεύματα βάσει των οποίων στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται πως ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά (πχ αναψυκτικά) θα αυξηθεί στο 24% από 13%.

Η ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων επιτείνοντας το πληθωριστικό κλίμα που ήδη υφίσταται στην οικονομία και πλήττει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Η άνοδος των τιμών υπονομεύει την πολυπόθητη σταθερότητα που αποτελεί όρο ανάπτυξης τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για την καταναλωτική δαπάνη, στην οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα.

Επίσης, η άνοδος του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις αισιοδοξίας για την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και τα αυξημένα δημοσιονομικά περιθώρια. Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ σημαίνει πώς δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια κι είμαστε μάρτυρες της απαρχής στην επιστροφή αποτυχημένων συνταγών υπερφορολόγησης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα δεν θα επαληθευτούν καθώς κάτι τέτοιο θα οξύνει τις αντιδράσεις που ήδη έχουν δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ