Πολιτικη & Οικονομια

Bloomberg: Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτατα - Πού ωφελείται αυτή η «άνοδος»

Σε ποιες περιοχές της πρωτεύουσας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα: Από τις πιο περιζήτητες αγορές ακινήτων στην ΕΕ
Αθήνα: Από τις πιο περιζήτητες αγορές ακινήτων στην ΕΕ © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Αθήνα: Από τις πιο περιζήτητες αγορές ακινήτων στην ΕΕ - Σε ποιες περιοχές της πρωτεύουσας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον  

Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μια από τις πιο περιζήτητες πόλεις στην Ευρώπη όσον αφορά την εύρεση και την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Bloomberg, αναφέρει πως διαμερίσματα σε άλλοτε υποβαθμισμένες περιοχές κοστίζουν το ίδιο με διαμερίσματα των πλουσιότερων ευρωπαϊκών πόλεων.

Για του λόγου το αληθές, οι τιμές των κατοικιών στην πρωτεύουσα για τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 12,2%. Ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τη Στοκχόλμη, ενώ όπως αναφέρει στα στοιχεία του το Bloomberg, σε πόλεις όπως το Παρίσι οι τιμές μειώθηκαν. 

Που οφείλεται η αύξηση 

Η αύξηση των τιμών στις κατοικίες στην Αθήνα οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις μακρές και αργές επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Χιλιάδες σπίτια έχουν «εμπλακεί» σε νομικές υποθέσεις, γεγονός που ανεβάζει πολύ γρήγορα τις τιμές από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη. 

Το τέλος εποχής του «φθηνού χρήματος» έχει προκαλέσεις τριβές στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο έχουν καταγράψει μείωση στις τιμές των ακινήτων. Ενώ αύξηση παρουσιάζουν πόλεις όπως το Μιλάνο, η Μαδρίτη και η Στοκχόλμη μαζί με την Αθήνα άνω του 3%. 

Bloomberg: Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτατα - Πού ωφελείται αυτή η «άνοδος»
© Bloomberg

Για την καταγραφή των στοιχείων το Bloomberg συγκέντρωσε στοιχεία από διάφορους παρόχους. Για την περίπτωση της Αθήνας, στοιχεία πάρθηκαν από την ιστοσελίδα ευρέσεων κατοικίας «Spitogatos»,  μέσω του οποίου υπολογίστηκαν οι μηνιαίες τιμές ζήτησης στις πέντε περιοχές της πόλης, ενώ στη συνέχεια, υπολογίστηκε ο μέσος όρος των περιοχών για να προσδιοριστεί μια ενιαία τιμή για την πρωτεύουσα. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ακινήτων Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά».

Η ανάκαμψη της οικονομίας

Το πρακτορείο ειδήσεων Blomberg, αναφέρει πως η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Φέτος, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ταχύτερη ανάπτυξη από την υπόλοιπη ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009 και θα παρέχει στους πολίτες μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη.

Περιοχές όπως το Γκάζι, που τη χαρακτηρίζει ως «γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα», έχει μετατραπεί σε γειτονιά που εκδηλώνεται έντονο το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας. Αναφέρει επίσης πως πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη. 

Στο αριστοκρατικό προάστιο της Γλυφάδας εμφανίζονται συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές του εξωτερικού, κυρίως από την Κίνα.

Bloomberg: Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτατα - Πού ωφελείται αυτή η «άνοδος»
© Bloomberg

Οι εργασίες στο Ελληνικό

Η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ - το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα - θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026, αναφέρει το Bloomberg. 

Τέλος παρουσιάζει πως οι τιμές στην ελληνική αγορά ακινήτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν ενώ σε βραχυπρόθεσμη βάση, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει έντονο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ