Πολιτικη & Οικονομια

Πού κυμαίνονται οι τιμές φέτος για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες

Πόσο κοστίζουν σε ζαχαροπλαστεία και σε σούπερ μάρκετ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα του 2023 © ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSΙ

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Οι τιμές φέτος - Ποια η αύξηση που παρατηρείται - Ποια υλικά ακρίβυναν 

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αρχίζουν να ψήνονται στα ζαχαροπλαστεία και οι μυρωδιές μάς βάζουν σε χριστουγεννιάτικο κλίμα. Πού, όμως, θα κυμανθούν οι τιμές για τους φέτος και πόσο έχει επηρεαστεί η τιμή αγοράς από τους καταναλωτές από τις γενικότερες αυξήσεις στα προϊόντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», η τιμή ενός κιλού μελομακάρονα αγγίζει τα 16 ευρώ και πάνω, ενώ και οι κουραμπιέδες θα κυμανθούν περίπου στα 16 ευρώ.  Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι είναι χαμηλότερες, αφού τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες κυμαίνονται στα 8 έως 10 ευρώ. 

Μελομακάρονα
Ποια η τιμή για τα μελομακάρονα στα σούπερ μάρκετ και τα ζαχαροπλαστεία © ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI

Όπως σημειώνει στο ίδιο μέσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος: «Τα προϊόντα που είναι στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής. Ο καταναλωτής όταν πηγαίνει σε ένα φούρνο ή σε ένα ζαχαροπλαστείο βλέπει τον χώρο που παρασκευάζονται, χωρίς να υπονοώ κάτι, φτιάχνονται με πιο αγνά υλικά με αυτά ακριβώς που θα χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να τα φτιάξουν στο σπίτι τους. Επίσης, είναι και η άλλη παγίδα ότι στις τιμές των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα δεν ενάγονται στο κιλό».

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες - Στο 5% η αύξηση των τιμών 

Ο κ. Μούσιος σημειώνει ότι οι τιμές τα φετινά Χριστούγεννα θα κυμαίνονται από 13 έως 16 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται σε μεμονωμένα καταστήματα οι τιμές να φτάνουν τα 23 έως και 29 ευρώ. «Οι τιμές είναι σε λογικά πλαίσια, περίπου στα ίδια επίπεδα όπως και πέρσι. Αυτό που μπορούμε να δούμε μέχρι στιγμής είναι μία αύξηση του 5% και αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη γιατί και από πέρσι μέχρι και φέτος έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε πρώτες ύλες όπως τα βούτυρα, το ελαιόλαδο και το μέλι που χρειάζεται στα μελομακάρονα. Επίσης, στα καρύδια (ξηρούς καρπούς) έχουμε σημαντικές αυξήσεις».

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες παραταγμένα σε βιτρίνα φούρνου
Μελομακάρονα και κουραμπιέδες παραταγμένα σε βιτρίνα φούρνου © ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ