Πολιτικη & Οικονομια

Στην Αθήνα η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν για το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας και Τουρκίας

Στις 7 Δεκεμβρίου το κρίσιμο ραντεβού - Επρόκειτο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στην Αθήνα - και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί - θα διεξαχθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα - και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί - θα διεξαχθεί το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, κατά το οποίο θα υπάρξει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα έρθει και μεγάλο μέρος του κυβερνητικού επιτελείου του για απευθείας τετ α τετ με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Συμφωνία για τα ΜΟΕ

Προπαρασκευστική για το ανώτατο συμβούλιο της 7ης Δεκεμβρίου ήταν η χθεσινή συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην Άγκυρα, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν με το νέο έτος την επανεργοποίηση και εφαρμογή των προηγούμενως συμφωνηθέντων ΜΟΕ, ενώ «έδωσαν» τα χέρια για να δημιουργήσουν ένα «μηχανισμό επαφής» (Point Contract) με σκοπό να διατηρούν επαφή και να διευκολύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. 

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Στις 13 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε o νέος γύρος συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην 'Αγκυρα.

Και οι δύο αντιπροσωπείες αποτελούνταν από πρέσβεις και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς καθώς και πολιτικούς αξιωματούχους.

Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν για την επανενεργοποίηση και εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2024 των προηγουμένως συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα «μηχανισμό επαφής» (Point of Contact) για να διατηρούν επαφή και να διευκολύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα».

Μητσοτάκης: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συζήτηση στο Βερολίνο με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Φρίντριχ Μερτς».

Εκεί, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι διαφωνεί με τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στη Χαμάς, αλλά τόνισε ότι θα τον καλωσορίσει στη χώρα μας όταν θα έρθει στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Μητσοτάκης στο Adenauer: Διαφωνώ με τον Ερντογάν για τη Χαμάς, αλλά θα τον καλωσορίσω στην Ελλάδα © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

«Με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη «θετική» ατζέντα και μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση. Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Γεραπετρίτης: Θα δουλέψουμε βήμα - βήμα για την «καλή γειτονία» με την Τουρκία

Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση για τα ΜΟΕ στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά η Ελλάδα θα εργαστεί βήμα-βήμα για την καλή γειτονία με την Τουρκία.

«Σήμερα, είχαμε την πρώτη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έλαβαν χώρα τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διαπραγμάτευση. Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι είναι μια θετική μέρα. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε υπερπτήσεις», επισήμανε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το German Marshall Fund και η Καθημερινή στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «δεν είμαστε αφελείς», αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να μιλούν ως «γείτονες». Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές και είναι προφανές τώρα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αφετηρία μας είναι τελείως διαφορετική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε συζητήσει για τις διμερείς μας σχέσεις και για το μέλλον των λαών μας», σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι από τους ανθρώπους «που δεν πιστεύουν στην αδράνεια. Θέλω να συζητήσουμε πράγματα ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και αν διαφωνούμε».