Πολιτικη & Οικονομια

Γ. Γεραπετρίτης: Θα δουλέψουμε βήμα - βήμα για την «καλή γειτονία» με την Τουρκία

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για τα ΜΟΕ των δύο χωρών - Η επόμενη συνάντηση στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γ. Γεραπετρίτης
© (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ελλάδα - Τουρκία: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για τα ΜΟΕ - Oι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών

O υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι για την «καλή γειτονία» με την Τουρκία, θα δουλέψουμε βήμα-βήμα γιατί, ξέρετε, δεν είναι εύκολο να εργαστούμε μαζί για όλα τα πράγματα. «Σήμερα, είχαμε την πρώτη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έλαβαν χώρα τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία διαπραγμάτευση. Μας πήρε τέσσερα χρόνια για να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι είναι μια θετική μέρα. Από την άλλη, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχουμε υπερπτήσεις», επισήμανε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το German Marshall Fund και η Καθημερινή στις Βρυξέλλες.

Οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας σε κυβερνητικό κτίριο της Αθήνας
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι «δεν είμαστε αφελείς», αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να μιλούν ως «γείτονες». Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. «Έχουμε θεμελιώδεις διαφορές και είναι προφανές τώρα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η αφετηρία μας είναι τελείως διαφορετική. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε συζητήσει για τις διμερείς μας σχέσεις και για το μέλλον των λαών μας», σημείωσε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι από τους ανθρώπους «που δεν πιστεύουν στην αδράνεια. Θέλω να συζητήσουμε πράγματα ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και αν διαφωνούμε».

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας στην Άγκυρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν με το νέο έτος την επανεργοποίηση και εφαρμογή των προηγούμενως συμφωνηθέντων ΜΟΕ ενώ «έδωσαν» τα χέρια για να δημιουργήσουν ένα «μηχανισμό επαφής» (Point Contract) με σκοπό να διατηρούν επαφή και να διευκολύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Επόμενος κύκλος επαφών θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Στις 13 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε o νέος γύρος συνάντησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής αντιπροσωπείας. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας της Τουρκικής Δημοκρατίας στην 'Αγκυρα.

Και οι δύο αντιπροσωπείες αποτελούνταν από πρέσβεις και υψηλόβαθμους στρατιωτικούς καθώς και πολιτικούς αξιωματούχους.

Στη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν κατ' αρχήν για την επανενεργοποίηση και εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2024 των προηγουμένως συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ένα «μηχανισμό επαφής» (Point of Contact) για να διατηρούν επαφή και να διευκολύνουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ΜΟΕ.

Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την Ελλάδα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ