Πολιτικη & Οικονομια

Το εξώδικο Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν» για το Predator και η απάντηση της εφημερίδας

Στο επίκεντρο δημοσίευμα περί «μολυσμένων» sms που εστάλησαν από τον αριθμό κινητού του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξώδικο του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν» για το Predator - Τι απαντά η εφημερίδα
O Γρηγόρης Δημητριάδης ©EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υποκλοπές: Τα εξώδικα του Γρηγόρη Δημητριάδη κατα της «Εφ.Συν.» και η απάντηση της εφημερίδας για το δημοσίευμα περί sms που εστάλησαν από τον αριθμό του

Νέο «επεισόδιο» στο θέμα των υποκλοπών, με τον Γρηγόρη Δημητριάδη να αποστέλει εξώδικα κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» και των τριών δημοσιογράφων του Reporters United για δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός του κινητού του χρησιμοποιήθηκε για να παγιδευτούν 11 στόχοι του Predator, την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ.

Τι απάντησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης στο δημοσίευμα και ποιες διευκρινίσεις έδωσε η εφημερίδα για το ρεπορτάζ.

Το εξώδικο Δημητριάδη

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, το δεύτερο εξώδικο απεστάλη από τον Γρηγόρη Δημητριάδη στις 3 Νοεμβρίου και αφορά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός του κινητού του χρησιμοποιήθηκε για να παγιδευτούν 11 στόχοι του Predator, την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.», στο εξώδικό του ο κ. Δημητριάδης, «χωρίς να αμφισβητεί την ουσία, διαμαρτύρεται για το πρωτοσέλιδο, απομονώνοντας δύο τίτλους».

Στο εξώδικο, αναφέρεται: «Η συστηματική κατασυκοφάντησή μου, για την οποία έχω απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, απ’ όπου και φυγομαχήσατε, σήμερα επιτάθηκε. Το σημερινό σας πρωτοσέλιδο δημιουργεί σκοπίμως την ψευδή πεποίθηση στον μέσο αναγνώστη ότι δήθεν εγώ, ως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, τον Ιανουάριο του 2021, απέστειλα από το κινητό μου τηλέφωνο σε 11 πρόσωπα - στόχους, μηνύματα παγίδευσής τους με λογισμικό παρακολούθησης.

»Φωτογραφία του προσώπου μου καταλαμβάνει σχεδόν όλο το πρωτοσέλιδο, κάτω από τον κεντρικό τίτλο - με μεγάλα και έντονα γράμματα: "PREDATOR ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕ… ΑΓΑΠΗ" και τους παράτιτλους - υπότιτλους: "ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ‘ευχαριστώ’ του κ. Δημητριάδη την επομένη της γιορτής του, το 2021", "ΠΩΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ με το λογισμικό παρακολούθησης 11 πρόσωπα που του ευχήθηκαν ‘χρόνια πολλά". Το συκοφαντικό εν γνώσει σας πρωτοσέλιδο και οι ψευδείς - παραπλανητικές ειδήσεις που περιλαμβάνει αναμεταδόθηκαν από όλα σχεδόν τα μέσα, ακόμα και από την τηλεόραση και με τον τρόπο αυτό καταφέρατε να με διασύρετε διεθνώς με συκοφαντίες εν γνώσει σας.

»Επειδή οφείλετε να αποκαταστήσετε την παραπάνω βλάβη που για ακόμα μια φορά μου προκαλέσατε σας καλώ να αποκαταστήσετε την σε βάρος μου προσβολή».

Τι απαντά στο ρεπορτάζ ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο κ. Δημητριάδης ζητά δημοσίευση αποκαταστατικού κειμένου, το οποίο μεταξύ άλλων να αναφέρει: "Το αληθές είναι ότι ουδέποτε απεστάλησαν μηνύματα παγίδευσης με παράνομο λογισμικό από το κινητό τηλέφωνο του κ. Δημητριάδη. Ακόμα κι αν ο αριθμός του τηλεφώνου του έχει χρησιμοποιηθεί από τρίτους για την παγίδευση στόχων με τη μέθοδο spoofing, τούτο δεν έχει καμία απολύτως σχέση μαζί του"».

«Εφ.Συν»: Δεν αναφέρουμε ότι τα SMS στάλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη

Η εφημερίδα απαντά στο εξώδικο Δημητριάδη:

«Κάθε καλόπιστος αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι το πρωτοσέλιδο δεν ήταν συκοφαντικό για τον κ. Δημητριάδη. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρει ότι τα SMS στάλθηκαν από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη, αλλά με χρήση του αριθμού του κινητού του έφτασαν μολυσμένα μηνύματα Predator σε 11 αποδέκτες, με τη μορφή ευχαριστήριας απάντησης στις ευχές που φαίνεται να είχαν σταλεί από τα άτομα αυτά προς τον κ. Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή την προηγούμενη ημέρα. Αυτό το στοιχείο προκύπτει ρητά από την έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και της Δικαιοσύνης, ώστε δεν αμφισβητείται και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να θεωρηθεί συκοφαντία ή έστω ανακρίβεια.

»Ο κ. Δημητριάδης μάς είχε επιδώσει κι άλλο εξώδικο πριν καν δημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ (1η Νοεμβρίου), μόνο και μόνο επειδή, τηρώντας τη δεοντολογία, του στείλαμε ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ευρήματα της έρευνάς μας. "Σας καλώ να απόσχετε από κάθε περαιτέρω προσβολή και βλάβη μου", ανέφερε το εξώδικο, ζητώντας από εμάς να του αποκαλύψουμε τις πηγές των στοιχείων μας. "Αλλως, σας δηλώνω ότι θα ασκήσω κάθε νόμιμο μέσο εναντίον σας".

»Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς για την ελευθερία του Τύπου, η αποστολή εξωδίκων πριν από τη δημοσίευση αποτελεί καταχρηστική πρακτική με σκοπό τη φίμωση των δημοσιογράφων και την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου» καταλήγει η ανακοίνωση της Εφημερίδας των Συντακτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ