Πολιτικη & Οικονομια

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων στα Εξάρχεια

Τι ζητούσαν οι πολίτες στην αίτηση που απορρίφθηκε και ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξάρχεια: Απορρίφθηκε αίτηση κατοίκων για το Μετρό από ΣτΕ - Τι ζητούσαν οι πολίτες και ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης
Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων στα Εξάρχεια © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Εξάρχεια: Απορρίφθηκε αίτηση κατοίκων για το Μετρό από ΣτΕ - Τι ζητούσαν οι πολίτες και ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις κατοίκων της περιοχής να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στα Εξάρχεια λόγω δημοσίου συμφέροντος, θεωρώντας προσωρινές και αναστρέψιμες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με τη μεταφύτευση ή την αναπλήρωση των δέντρων που θα κοπούν στην πλατεία.

Αν και εκκρεμεί η απόφαση επί της κύριας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί από 50 κατοίκους των Εξαρχείων, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ αφού απέρριψε επίσης το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσουν» άμεσα τα έργα, έκρινε ότι αυτά θα πρέπει όχι μόνο να συνεχιστούν αλλά και να ολοκληρωθούν άμεσα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, κρίνει ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς βλάβης των κατοίκων».

Εξάρχεια: Η κοπή των δέντρων στην πλατεία

Όσον αφορά την κοπή των δένδρων που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υπογραμμίζει: «Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».

Να σημειωθεί ότι για το ζήτημα της κοπής δέντρων της πλατείας, υπήρξαν εντάσεις, μικροεπεισόδια και πορεία διαμαρτυρίας, με τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να παίρνει θέση σημειώνοντας σε ανάρτησή του μεταξύ άλλων πως «κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Σύμφωνα ωστόσο με το ΣτΕ, «προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων σε διάφορα σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ενώ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη χάραξη όσο και κατά την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και όλες οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί». Όπως σημειώνεται, όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις που επικαλούνται οι κάτοικοι «έχουν προβλεφθεί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα». Για το λόγο αυτό, κρίνεται πως «είναι δηλαδή προσωρινές, εν πάση δε περιπτώσει, οι εν λόγω επιπτώσεις αμβλύνονται σημαντικά με τις ειδικές ρήτρες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1) τη μέριμνα αναδόχου να περιορίσει κατά το δυνατόν χρονικά την κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων,

2) την υποχρέωση και για την προσωρινή μεταφύτευση των υφιστάμενων επί της πλατείας δέντρων και θάμνων που δύνανται επιτυχώς να μεταφυτευτούν και

3) τη φύτευση κατά τη φάση κατασκευής του έργου 2.000 νέων δέντρων εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων και πλησίον της πλατείας ή στην ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Και καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ