Πολιτικη & Οικονομια

Επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα: Από 1 Ιανουαρίου οι αιτήσεις - Όσα πρέπει να ξέρετε

Τι ισχύει για τα νέα μπλε, πράσινα και πορτοκαλί τιμολόγια ρεύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς θα δοθεί το επίδομα για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα σε 1,2 εκατομμύρια «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές
Επίδομα θέρμανσης και για εκείνους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα ©Unsplash+/Getty Images

Πώς θα δοθεί το επίδομα για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα σε 1,2 εκατομμύρια «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές

Σε 1,2 εκατομμύρια «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης για όσους θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Η ενίσχυση δίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα και θα είναι 60 ευρώ το μήνα, 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο. Το μέτρο έχει συνολικό κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ.

Προβλέπεται προσαύξηση 20% για κάθε τέκνο, ενώ οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο.

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι παρόμοια με αυτά για το κανονικό επίδομα θέρμανσης, ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Σε τρεις δόσεις η πληρωμή

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

  1. Έως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Έως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  3. Έως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος με χρώματα

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν δεν επιλέξουν ένα διαφορετικό τιμολόγιο ρεύματος θα μεταπέσουν αυτομάτως στο «ειδικό κοινό τιμολόγιο», το οποίο οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλέ.

Το πράσινο είναι το νέο τιμολόγιο: «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων και έτσι ανέλαβε γι αυτούς να επιλέξει το ύψος του η Πολιτεία κάτι που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

«Δημιουργήσαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο μεταξύ όλων των προμηθευτών, συνεπώς θα επιτρέπει στους καταναλωτές κάθε μήνα να συγκίνουν για το ποιος είναι φθηνότερος», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα), εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε μέτρα και για τις ρευματοκλοπές: πέραν των ποινικών, θα υπάρξουν και πειθαρχικά μέτρα, όπως προσωρινή αναστολή λειτουργίας για επιχειρήσεις που διαπράττουν ρευματοκλοπή. Για «συνεργούς» ηλεκτρολόγους θα υπάρχει προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν μέτρα έτσι ώστε οι κακοπληρωτές να μη μπορούν να αλλάζουν συνεχώς πάροχο ρεύματος. «Κάποιος αλλάζει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές μέσα σε πέντε χρόνια. Όταν το κάνει για τρίτη φορά, θα "καίγεται". Δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή παρόχου», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY