Πολιτικη & Οικονομια

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για τις διαγραφές Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα

«Ώρα μηδέν» μετά τις παραπομπές για διαγραφή από τον Στέφανο Κασσελάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
© EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεδριάζει το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας για την υπόθεση παραπομπής προς διαγραφή των Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Φίλη και Βίτσα - Αναλυτικά η διαδικασία

Συνεδριάζει σήμερα στις 4:30 το απόγευμα η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφασιστεί η διαδικασία για την παραπομπή προς διαγραφή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα.

Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμφθηκαν σε διαγραφή έπειτα από απόφαση του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη λόγω των ανοικτών δηλώσεων αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για διαγραφές, αναλυτικά η διαδικασία

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι για τέτοιες «σοβαρές ποινές» η απόφαση πρέπει να είναι υπερ από τα 2/3 του σώματος.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή, θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ», σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους.

Πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον «ενάγοντα» και τον «εναγόμενο» σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση».

«Εάν η πρόταση είναι για τις «αυστηρές» προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων», σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως «μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του».

Τέλος, τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη γι αυτές αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwj1je9o8tt5)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ