Πολιτικη & Οικονομια

Κασσελάκης κατά Μητσοτάκη: «Και επισήμως, κυβέρνηση λαδέμπορων»

Πώς σχολιάζει τοποθέτηση του πρωθυπουργού για την τιμή του λαδιού

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Κασσελάκης
Πώς σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης όσα είπε ο πρωθυπουργός για την τιμή του λαδιού © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στέφανος Κασσελάκης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τιμή του λαδιού και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στον Ant1

Ο Στέφανος Κασσελάκης με μία ανάρτησή του στο Χ στράφηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με όσα είπε για την τιμή του λαδιού στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (18.10) στον Ant1. 

«Κι όμως, με την τιμή του λαδιού σε ύψη που φέρνουν απόγνωση στις οικογένειες, το είπε ο Πρωθυπουργός στην αποψινή του συνέντευξη: "Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό". Και επισήμως, κυβέρνηση λαδέμπορων», έγραψε στο Χ ο Στέφανος Κασσελάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του πρωθυπυργού στον Ant1

Στις εξελίξεις με το Μεσανατολικό, τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ξεκινώντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας, ζητώντας πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η επίθεση προήλθε από το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι και αυτή είναι η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα.

«Δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά. Και αυτή είναι η επίσημη θέση της Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι εδώ παίζεται και ένας πόλεμος προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές. Η πραγματικότητα είναι σαφής: υπήρξε μια άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν είχαμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Εμείς από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά, ταυτόχρονα διακρίναμε από την πρώτη στιγμή τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό», υπογράμμισε. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, υπενθυμίζοντας ότι ακύρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ για λόγους ασφάλειας.

Υπέρ της λύσης δύο κρατών για το Μεσανατολικό ο Μητσοτάκης

Σχετικά με το εάν το Ισραήλ εκδικείται την Παλαιστίνη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αφενός ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη έχει υποχρέωση να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο«Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Είμαι πολύ προβληματισμένος με την προοπτική μιας ένοπλης εισβολής στη Γάζα. Είναι σημαντικό, και το λέω ως σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά και ως συνομιλητής παικτών της περιοχής: η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την κριτική περί στήριξης μόνο του Ισραήλ που έχει δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση από την Αριστέρα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν υπέρ της λύσης των δύο κρατών για το Μεσανατολικό, καθώς εξυπηρετεί την ειρήνη στην περιοχή και τη στρατηγική σχέση της χώρας μας με το Ισραήλ. «Είμαστε πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή με γεωπολιτική ασφάλεια», είπε και πρόσθεσε ότι «κανείς από τον αραβικό χώρο δεν μας έχει καταλογίσει μονομέρεια» και ότι «είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής».

Για το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι: «κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας».

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα, ωστόσο δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάφλεξη του ζητήματος.

Υπενθύμισε πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί, τονίζοντας ότι τα ευρωπαικά κράτη -και όχι οι άθλιοι διακινητές- θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαικά σύνορα. 

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική». Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. «Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακρίβεια: «Εάν χρειαστεί, θα τα βάλουμε και με πολυεθνικές»

Καθησυχαστικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός. «Προς ώρας δεν έχουμε δει μεγάλες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι «η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναμένουμε να το δείξουν και οι επόμενες αξιολογήσεις, είναι πολύ σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».  Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς και τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες»«Με ενδιαφέρει η πρόοδος της οικονομίας να έχει αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία, δηλαδή καλύτερους μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση στο ΦΠΑ δεν λειτουργεί - «το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαικές χώρες και το μετάνιωσαν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο και τόνισε πως όταν οι τιμές υποχωρήσουν, οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα παραμείνουν. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει και ξεκάθαρο μήνυμα προς εταιρείες, ακόμη και πολυεθνικές, που αισχροκερδούν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προιόντα σε άλλες τιμές, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Εάν χρειαστεί να τα βάλουμε και με αυτούς, θα το κάνουμε, κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε».

«Όχι» σε ανασχηματισμό

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωσή του στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ότι «καλό θα είναι να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Η αξιολόγηση όλων είναι συνεχής, έχω αποφασίσει σε αυτήν την τετραετία να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι και με τον εαυτό μου».

Διέψευσε πάντως ότι επίκειται ανασχηματισμός, τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις αιτιάσεις ορισμένων ότι «το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει» και διερωτήθηκε: «τι θα μου λέγατε εάν μετά τις εκλογές είχα αφήσει τους ίδιους υπουργούς στις θέσεις τους». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της μεταρρυθμιστικής ορμής της κυβέρνησης, επικαλούμενος την ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: «Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα»

Ερωτηθείς εάν έκανε λάθος επιλογές στα πρόσωπα που κατέβασε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απαντησε χαρακτηριστικά ότι: «εάν γνωρίζαμε τότε αυτά που γνωρίζαμε τώρα, πιθανώς δεν θα κάναμε αυτές τις επιλογές»«Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια, ούτε στην υποκριτική μετριοπάθεια. Όταν μπαίνεις στη μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις, ιδίως όταν έχεις δώσει πολιτικό χρώμα στις εκλογές. Τι να έλεγα δηλαδή, ότι θέλω να κερδίσουμε τρεις Περιφέρειες;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη έναν καλό δήμαρχο και διεμήνυσε στον διάδοχο του ότι «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό θα γίνει στα Εξάρχεια, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο. Δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει να μην εξαϋλωθεί και το ΠΑΣΟΚ παλεύει να συριζοποιηθεί»

Ερωτηθείς για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορώ να μη σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι επέλεξε να φύγει για ΗΠΑ την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών», επισημαίνοντας ότι «έχει ακόμη χρόνο να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα». Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν τον υποτιμά, αλλά ότι είναι πρόβλημα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία ότι δεν είναι βουλευτής. «Θα κριθεί στην πράξη», είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρωθυπουργός.  Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τόνισε δηκτικά ότι «εγώ βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να μην εξαϋλωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ που παλεύει να συριζοποιηθεί».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ