Πολιτικη & Οικονομια

«Διαξιφισμοί» στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο με δύο συνεδριάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nέα σελίδα στη διακυβέρνηση της Αυτοδιοίκησης - Τι αλλάζει στο σύστημα των ΟΤΑ
Nέα σελίδα στη διακυβέρνηση της Αυτοδιοίκησης - Τι αλλάζει στο σύστημα των ΟΤΑ © Αλέξανδρος Μπελτές/ ΑΠΕ

Βουλή: «Διαξιφισμοί» για το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο με δύο συνεδριάσεις

Με τους γενικούς εισηγητές όλων των κομμάτων και με την κυβέρνηση να εκτιμά περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας με νέες επενδύσεις, μείωση του δημόσιου χρέους και στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την Αντιπολίτευση να αμφισβητεί όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις της, άνοιξε η αυλαία της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024.

Η συζήτηση του προσχεδίου στην Επιτροπή θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί αύριο με δύο συνεδριάσεις ενώ το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού για το 2024, περίπου στις 20 Νοεμβρίου.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός «εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, την αξιοπιστία και την πρόοδο της Ελλάδας και ταυτόχρονα δίνει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες και διασφαλίζει την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

«Βασίζεται στο τρίπτυχο περαιτέρω ανάπτυξη/δημοσιονομική συνοχή/μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων», που «μετουσιώνονται σε αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας», είπε και πρόσθεσε ότι «μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ευμετάβλητο, πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας με βιώσιμη ανάπτυξη και να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας», καθώς όπως είπε, «φέρνει περισσότερες νέες επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης και υψηλότερους μισθούς».

Ο κ. Πέτσας έδωσε έμφαση στη μείωση του κόστους δανεισμού και στην αύξηση των επενδύσεων.

«Ο νέος προϋπολογισμός, οικοδομεί πιο φωτεινό μέλλον για την Ελλάδα και καλύπτει συστηματικά το χαμένο έδαφος της προηγούμενης 10ετίας», είπε.

Μίλησε ακόμα για «απότομη καθοδική τροχιά του δημόσιου χρέους, μείωση της ανεργίας σε χαμηλό πενταετίας το 2024, υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4% με στοιχεία περαιτέρω αποκλιμάκωσης», ενώ επεσήμανε ότι «με τον νέο προϋπολογισμό υλοποιούνται όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ».

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για:

  • Ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων,
  • ενίσχυση του τομέα υγείας κατά 15% και αναμόρφωση του ΕΣΥ,
  • προτεραιοποίηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής,
  • κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους,
  • άμεση κάλυψη των αναγκών των περιοχών και των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις φυσικές καταστροφές
  • πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Τι αναφέρουν οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπάς, ζήτησε «να ενημερωθεί η Βουλή για την πορεία εκτέλεσης του Ταμείου Ανάκαμψης και να απαντήσει η κυβέρνηση με ποιον τρόπο και με τι πόρους θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις της περιόδου», ενώ μίλησε για «πενιχρές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες αφού η ακρίβεια είναι στα ύψη και ο πληθωρισμός καλπάζει».

«Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 δεν δίνει λύση στην ακρίβεια, δεν παρέχει ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, δεν περιλαμβάνει μέτρα ρύθμισης των υπερχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα σύντομα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κύμα κατασχέσεων και της πρώτης κατοικίας διότι ο πτωχευτικός κώδικας που φέρατε δεν προβλέπει καμία προστασία. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι επιλογές της θα βρουν απέναντι μια ισχυρή αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Παπάς.

«Κοινωνικά άδικο, ανεπαρκή και αντιαναπτυξιακό» χαρακτήρισε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρης Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι αρκετά μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου».

Όπως υποστήριξε, «ο νέος προϋπολογισμός διατηρεί, απαράδεκτα, τους υψηλούς άμεσους και έμμεσους φόρους που πλήττουν τα μεσαία στρώματα και τα μικρά εισοδήματα».

«Κανένα μέτρο δεν προβλέπεται, άμεσα ή έμμεσα, που να σχετίζεται με την ακρίβεια η οποία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών. Η μεγάλη εικόνα είναι αλάνθαστη και λέει ότι ενώ η Ελλάδα είναι στην 18η θέση ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, στην αγοραστική δύναμη ανεβαίνουμε στην 26η θέση και αυτό το χρεώνεται η κυβέρνηση που δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Υποστήριξε ακόμα ότι «παραμένει το επενδυτικό κενό της χώρας χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη πως θα καλυφθεί», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της «σπατάλησε επιπόλαια χρόνο χωρίς να πάρει απαραίτητα μέτρα για να δημιουργήσει πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο και να έχει διαθέσιμους πόρους».

Κατά του νέου προϋπολογισμού τάχθηκε και ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για «ένα ακόμα αντιλαϊκό, ταξικό και άδικο προϋπολογισμό που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους, δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες αλλά αντίθετα ικανοποιεί τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Ο κ. Καραθανασόπουλος προέβλεψε «νέα επιδείνωση για τη μεσαία τάξη», ενώ σημείωσε ότι «δεν αντιμετωπίζονται οι τεράστιες απώλειες εισοδήματος πολιτών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές».

Έμφαση έδωσε στην ακρίβεια και στην αύξηση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι «κάθε φορά το φάρμακο με τα ψίχουλα που δίνονται για να ενισχυθούν τάχατες οι φτωχές οικογένειες, μετατρέπεται σε δηλητήριο».

Κατηγόρησε τόσο την κυβέρνηση, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ότι συζητάνε για την δημοσιονομική πειθαρχία αλλά όλοι αποδέχονται τους κανόνες για τα ματωμένα πλεονάσματα τα οποία πληρώνει ο λαός σε ποσοστό 900% ενώ την ίδια ώρα ανθεί προκλητικά η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου.

Ο γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος χαρακτήρισε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 «ένα ακόμα διαχειριστικό πρόγραμμα χωρίς κανένα όραμα, με μεγαλύτερη εξάρτηση από τους δανειστές μας και με κοινωνική ανισορροπία» και πρόσθεσε ότι επιδεινώνεται το μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα της Ελλάδος που είναι η μείωση της παραγωγικότητας.

«Η ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται σε ξύλινα πόδια. Είναι μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψης παραγωγικών επενδύσεων. Και είναι ανεύθυνο, αν όχι εμπαιγμός, να υπόσχεστε νέες επενδύσεις και αύξηση των μισθών», είπε ο κ. Βιλιάρδος.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «το δημόσιο χρέος που είναι άνω των 400 δισεκατομμυρίων είναι εξυπηρετήσιμο αλλά όχι βιώσιμο», χαρακτήρισε πολύ αισιόδοξη την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3% και εξαιρετικά επικίνδυνη την ακρίβεια, ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για την άνοδο του επενδυτικού κεφαλαίου όπως και για την μείωση της ανεργίας.

Ο γενικός εισηγητής του κόμματος των Σπαρτιατών, Ιωάννης Κόντης, αμφισβήτησε τους αισιόδοξους στόχους της κυβέρνησης για τα έσοδα του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει πρωτογενή παραγωγή, δεν παράγει αντίθετα αυξάνει συνεχώς την εισαγωγή προϊόντων» και «θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι μικρομεσαίοι».

Ο κ. Κόντης έδωσε έμφαση στην «ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» .

«Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και αρνητικοί ως προς το πού κινείται ο νέος προϋπολογισμός, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη του τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν προβλέπει καμία πρόνοια για τους μακροχρόνια άνεργους», σημείωσε.

Ο γενικός εισηγητής της Νίκης, Ανδρέας Βορύλλας, υποστήριξε ότι «δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία της κυβέρνησης», ενώ έκανε λόγο για «ανεπαρκείς δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αμφισβητήσιμους στόχους και ασαφή σχεδιασμό για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων».

«Η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ανεπαρκείς και άτονες ενώ η ακρίβεια, οι μακροχρόνια λαθασμένες πολιτικές που απαξίωσαν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας» κατέληξε.

Για «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού», έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, σημειώνοντας ότι «με αυτό τον προϋπολογισμό επιστρέφουμε σε μία περιοριστική πολιτική η οποία θα συνεχιστεί».

Υπερβολικά αισιόδοξη χαρακτήρισε ειδικά την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3% και τόνισε ότι «το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι εικονικό και παραπλανητικό την ίδια ώρα που το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο, μη βιώσιμο, τα υψηλά πλεονάσματα είναι ματωμένα και η ελληνική οικονομία υπάγεται ακόμα σε μνημονιακό καθεστώς».

«Αν ήταν βιώσιμο το δημόσιο χρέος δεν θα υπήρχε η ανάγκη των αιματοβαμμένων πλεονασματικών προϋπολογισμών. Παρουσιάζετε εικονική πραγματικότητα και πλασματική ανάπτυξη», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ