Πολιτικη & Οικονομια

«Εξοικονομώ 2023»: Πότε λήγει η προθεσμία των αιτήσεων

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κτίρια στην Αττική
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

«Εξοικονομώ 2023» - Επιδοτήσεις: Μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου θα είναι ανοιχτές οι αιτήσεις για το πρόγραμμα

Η προηγούμενη παράταση ήταν η τελευταία που θα δινόταν (έως 15/9, με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας), βάσει και των δεσμεύσεων που υπάρχουν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ 2014-2020 και Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) του προγράμματος. Μετά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε τον Σεπτέμβριο, οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» θα είναι ανοιχτές ωστόσο, μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα παρέχει επιδοτήσεις για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Ακόμη, το πρόγραμμα θα έχει αυξημένο όριο των επιλέξιμων παρεμβάσεων κατά 10% λόγω της αύξησης των υλικών που μεσολάβησε.

Σημειώνεται ότι εφόσον η αίτηση κριθεί «καταρχήν επιλέξιμη» για υποβολή στο «Εξοικονομώ 2023» απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου».

Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023»

Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρούν τα εξής:

-Να υφίστανται νόμιμα.
-Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.
-Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.
-Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α' Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.
-Να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Σημειώνεται ότι για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο πρόγραμμα, στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr και https://exoikonomoneon.gov.gr αντίστοιχα.

Σημαντικό είναι πώς κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά. Τα τελευταία, επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ