Πολιτικη & Οικονομια

Νομοθετικά μέτρα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ

Σε εκκρεμότητα περί τις 11.000 υποθέσεις - Όσα εξήγγειλε ο Γ. Φλωρίδης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η είσοδος του Συμβουλίου της Επικρατείας
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Συμβούλιο της Επικρατείας: Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για τα νομοθετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων

Νομοθετικές αλλαγές για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης της Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση πολύ μεγάλου αριθμού αποφάσεων.

Αναλυτικά, ο κ. Φλωρίδης, στο πλαίσιο συνεδρίου (InvestGr Forum 2023) που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, με θέμα «Οικονομία και Δικαιοσύνη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σύντομα, το αργότερο έως το τέλος του χρόνου, θα είναι έτοιμες νέες ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας, με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων. Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στο εξής όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ θα χρεώνονται η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους. Έτσι, θα εξοικονομείται χρόνος, προκειμένου οι υποθέσεις, όταν φθάνουν στο ακροατήριο, να είναι απολύτως έτοιμες, να μην αναβάλλεται οίκοθεν η εκδίκαση τους (δηλαδή από τον ίδιο τον εισηγητή της υπόθεσης) και να μην καθυστερούν, γενικότερα, η εκδίκαση των υποθέσεων και η έκδοση των αποφάσεων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε πως «εάν τυχόν υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία, θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει» και πρόσθεσε ότι οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη Διοικητική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως «τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ, είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα, καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

Περί τις 11.000 υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας -παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών- υπάρχουν σε εκκρεμότητα περί τις 11.000 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του δικαστηρίου για το 2022 η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά αυτό δεν επαρκεί. Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη και πως όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια στο εξής θα εκτίονται. Εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αναβολές θα δίνονται μόνον για μία φορά στις ποινικές δίκες και η δεύτερη μόνο για λόγους υγείας και εφόσον προσκομιστεί βεβαίωση από δημόσιο νοσοκομείο. Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, οι οποίες σύντομα θα είναι έτοιμες, και στόχος των νέων ρυθμίσεων θα είναι η έκδοση τελεσίδικης απόφασης μέσα σε 550 ημέρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.