Πολιτικη & Οικονομια

«Κλυδωνισμοί» στον ΣΥΡΙΖΑ: Το τελεσίγραφο Κασσελάκη και σύσταση για «νερό στο κρασί»

Το «ρήγμα» βαθαίνει, η κρίση κορυφώνεται

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίση στην Κουμουνδούρου και νέες δηλώσεις για τα εσωκομματικά - Το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη

Το αποτέλεσμα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023 για τους υποψηφίους που έφεραν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η χθεσινή ανακοίνωση της «σκιώδους κυβέρνησης» του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται ότι φέρνουν νέους κλυδωνισμούς στην Κουμουνδούρου, που βρίσκεται σε «ταραγμένα» νερά μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Ο βουλευτής Επικρατείας, Ευάγγελος Αποστολάκης, συνιστά «αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους», ωστόσο, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες τους δηλώσεις δείχνουν ότι το «ρήγμα» βαθαίνει. 

«Θεωρώ ότι η προσπάθεια πρέπει να γίνει, ότι θα πρέπει να πάει μέχρι το τέλος με κύριο σκοπό το κόμμα να μείνει ενωμένο, να σταματήσουν όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις, είναι δικά μας θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν στο εσωτερικό», δήλωσε σήμερα ο Ευάγγελος Αποστολάκης, απαντώντας στις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «είναι μια δύσκολη κατάσταση που περνάει το κόμμα και ξεκινάει από το γεγονός ότι το μεγάλο κομμάτι ή τουλάχιστον ένα κομμάτι μέσα στο κόμμα δεν δέχεται το γεγονός ότι ο κ. Κασελάκης επελέγη σαν πρόεδρος του κόμματος με μια τόσο μεγάλη διαφορά από ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου των μελών, φτάσαμε τις 150.000 ψηφοφόρους. Ωστόσο, από εκεί και μετά όλοι, όλοι καταλαβαίνουμε και όλοι ξέρουν και έχει διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά σε αυτό το κόμμα και αυτό φάνηκε από τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις. Δεν πάει κάτι καλά, άρα κάτι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να το δεχόμαστε και όταν δεν μας συμφέρει να το απορρίπτουμε. Εκείνο που είναι ουσιαστικό είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια θέματα και για τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις. Το θέμα του κόμματος είναι η σοβαρή αντιπολίτευση και η προσπάθεια στο να βοηθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw6b8fwv53pl)

Το παρασκήνιο σύνθεσης της «σκιώδους κυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης αξιοποίησε τους «προεδρικούς», όλους τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του και τον στήριζαν προεκλογικά και μετεκλογικά. Στους νέους «προεδρικούς» εντάσσονται οι: Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά, Χάρης Μαμουλάκης, Αθηνά Λινού, Ραλλία Χριστίδου, Έλενα Ακρίτα, Βασίλης Κόκκαλης, Γιώργος Καραμέρος, Μίλτος Ζαμπάρας, Γιάννης Σαρακιώτης και Συμεών Κεδίκογλου. Αλλά και τους «παλιούς προεδρικούς», τα πρόσωπα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως η Ρένα Δούρου, ο Όθων Ηλιόπουλος. 

Τελεσίγραφο Κασσελάκη στους διαφωνούντες

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έστειλε σαφές μήνυμα - τελεσίγραφο στα στελέχη του κόμματος πως «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από εισήγησή μου, σήμερα το απόγευμα το Προεδρείο της Κ.Ο. θα ανακοινώσει τους Τομεάρχες που θα υπεραμύνονται της αλήθειας στη Βουλή.

Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της Σύγχρονης Αριστεράς.

Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους Τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο.

Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα:

Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος.

Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες Ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr . Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς.

Θα στείλουμε φόρμα ενδιαφέροντος στα μέλη μας τις επόμενες μέρες.

Θα λογοδοτώ πάντα σε εσάς αδιαμεσολάβητα.

Αρχίζοντας με την ανοιχτή εκδήλωσή μας στο Κερατσίνι αύριο το βράδυ.

Τζάκρη: «Ο Στέφανος Κασσελάκης καθυβρίζεται περισσότερο εκ των έσω»

Για την αναταραχή που έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σήμερα (12.10) η Θεοδώρα Τζάκρη σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ. Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος το κόμματος απηύθυνε πρόταση για την ανάληψη τομέων ευθύνης σε όλα τα μέλη και «εξέλαβε συγκεκριμένες αρνήσεις». 

«Το αυτονόητο δεν είναι αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης; Αν έλεγε ότι όποιος είναι αντίθετος με την ενότητα του κόμματος θα τον επιβραβεύουμε με μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, αυτό θα αποτελούσε είδηση», απάντησε η κ. Τζάκρη σχετικά με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για όσους υπονομεύσουν την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Προσωπικά εγώ δε θα πω ποτέ ότι είναι ξένο σώμα του κόμματος όσοι είναι αντίθετοι με την ενότητα, ο κ. Κασσελάκης πήρε τηλέφωνο όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους απευθύνει πρόταση για την ανάληψη τομέων ευθύνης και εξέλαβε συγκεκριμένες αρνήσεις, λιγότερες από δέκα, οφείλω να ομολογήσω. Η Αχτσιόγλου είπε ότι είχε ξεμείνει από ενέργεια. Οι άλλοι δεν ξέρω. Δεν είναι πάντως ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Αλλά όλοι μας κρινόμαστε και αξιολογούμαστε. Δεν υπάρχει αυθεντία».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της στον ΣΚΑΪ, κληθείσα να σχολιάσει την επίκληση του καταστατικού που κάνει η «εσωκομματική αντιπολίτευση» όσον αφορά τα ψηφοδέλτια, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα τους βγάλει από τα ψηφοδέλτια. Περιέγραψε μια γενική αρχή. Η αξιολόγηση γίνεται από το σύνολο την κοινωνία, τα μέλη, τα όργανα». Για το ενδεχόμενο διαγραφών, η ίδια είπε «δεν ξέρω να σας το πω, δεν είναι στις προθέσεις του. Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα "ως εδώ"». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw66uswiekm1)

«Η υπομονή που έχει δείξει ο κ. Κασσελάκης είναι τεράστια, καθυβρίζεται καθημερινά, περισσότερο εκ των έσω. Για παράδειγμα, χθες υπήρχε άρθρο επώνυμου στελέχους της ομπρέλας στην εφημερίδα ΕΦΣΥΝ με τίτλο 'η καρικατούρα του ΣΥΡΙΖΑ', αν εγώ το έλεγα αυτό για τον Μητσοτάκη δε θα με ανακαλούσατε αμέσως στην τάξη;», είπε η κ. Τζάκρη. 

Σε ό,τι αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη και όσα ακούγονται για τον τρόπο που διαχειρίζεται το επικοινωνιακό κομμάτι η ίδια ξεκαθάρισε: «Ο πρόεδρος είναι προσηλωμένος στο μεγάλο γήπεδο. Υπάρχει αυτή η ανοησία ότι ασχολείται περισσότερο με το lifestyle. Δεν ισχύει, ο τρόπος εκλογής του ήταν επαναστατικός, εξελέγη ένας άνθρωπος στην Ελλάδα των γόνων και της κομματική επετηρίδας, έκανε την ανατροπή. Μιλάει για παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, του Αλέξη Τσίπρα, μιλάει για πατριωτική Αριστερά και κυρίως έχει ένα συμπεριληπτικό αφήγημα που περιλαμβάνει όλους τους Έλληνες όχι μόνο τους εργατοϋπάλληλους. Θέλει να βάλει κανόνες στη ζούγκλα της Αριστεράς. Προτεραιότητά του είναι οι ευάλωτοι, απευθύνεται όμως και στους βιομήχανους. Δεν εγκαταλείπουμε την Αριστερά, όπως λέει ο κ. Βουτσης. Η αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στον μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στην κοινωνία η οποία θλίβεται από την παρακμή». 

Η Θεοδώρα Τζάκρη απάντησε στην Πέτη Πέρκα για όσα είπε για την ίδια λέγοντας ότι «η κυρία Πέρκα αγνοεί την απόφαση του συνεδρίου του 2022 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει από Αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ