Πολιτικη & Οικονομια

Στέλιος Αγγελούδης: 6+1 λόγοι για να γίνει Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ο Στέλιος Αγγελούδης και η παράταξή του η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» διεκδικούν την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Αγγελούδης: 6+1 λόγοι για να γίνει Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
© ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης εξηγεί γιατί στηρίζει τον Στέλιο Αγγελούδη για Δήμαρχο Θεσσαλονίκης

Η επιλογή Δημάρχου σε μία μεγάλη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη θα γίνει για τον καθένα με τα προσωπικά του κριτήρια και, ειδικότερα, με το πολιτικό του βίωμα, την αισθητική αντίληψη για την Θεσσαλονίκη του 2030, την ευρωπαϊκή παρουσία της πόλης αλλά και την αναγκαιότητα, για την ανάταξη των καθημερινών προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, το πράσινο και ο δημόσιος χώρος, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή. Θα γίνει από τον καθένα με την καρδιά και το μυαλό. Συμμετέχοντας από το 1998 σε όλες τις δημοτικές μάχες, και αφουγκραζόμενος την πόλη στην ιστορική της εξέλιξη και το μέλλον που διαγράφεται θα επέλεγα ως Δήμαρχο τον Στέλιο Αγγελούδη όχι με κριτήρια στενά αλλά με ευρύτερα αυτοδιοικητικά και τοπικά. Γιατί; Συνοψίζω 6+1 λόγους, σε απλές, αδρές γραμμές, χωρίς περισπούδαστες θεωρητικές αναλύσεις, που προς στο παρόν περιττεύουν:

1. Ο Στέλιος Αγγελούδης και η παράταξή του η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» διεκδικούν την αλλαγή της διοίκησης του Δήμου, ταυτιζόμενοι με το δημόσιο αίσθημα που εκτιμά στην πλειοψηφία του ότι η καθημερινότητα της πόλης όχι μόνο δεν βελτιώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια αλλά αντίθετα πήγε πίσω. Κυκλοφοριακό και Καθαριότητα, αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση του δημοσίου χώρου και απερίσκεπτες κοπές εκατοντάδων δένδρων αδιάψευστοι μάρτυρες

2. Η «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» έμεινε, όπως ακριβώς υποσχέθηκε από την αρχή, ένας ανεξάρτητος και κομματικά αδέσμευτος συνδυασμός. Εφάρμοσε ίσως για πρώτη φορά στην πράξη την συγκρότηση ενός καθαρά αυτοδιοικητικού συνδυασμού με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά αλλά όχι κομματικά. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι εισήλθαν με το βιογραφικό του ενεργού πολίτη, και του επιστήμονα, εργαζομένου, επιχειρηματία, υπαλλήλου, φοιτητή, και όχι του κομματικά εντεταλμένου. Ως εκ τούτου το ανθρώπινο δυναμικό διαμοιράζεται σε όλο το πολιτικό φάσμα του δημοκρατικού τόξου, με βασική κοινή αγωνία για το μέλλον και την ευημερία της πόλης. Ενεργοί πολίτες νέοι και έμπειροι μαζί, σε ένα σπάνιο μείγμα δημιουργικής ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού της πόλης

3. Ο λόγος, το ύφος και η πορεία του Στέλιου Αγγελούδη συνενώνει πολιτικά, λειτουργικά, οργανωτικά, έναν πλατύ χώρο από την ανανεωτική και σύγχρονη αριστερά, την κεντροαριστερά, το προοδευτικό κέντρο, τον σύγχρονο φιλελεύθερο χώρο, μέχρι την πολιτική οικολογία του ρεαλισμού, προσημαίνοντας την ορθή κατεύθυνση του κεντροαριστερού - σοσιαλδημοκρατικού - φιλελεύθερου χώρου.

4. Ο συνδυασμός επί έξι μήνες έκανε σημαντική και συστηματική προγραμματική δουλειά, φαίνεται να έχει αγωνία να είναι αποτελεσματικός με πρακτικές και άμεσες προτάσεις που είναι καλοδουλεμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ακριβώς αυτό που αποφεύγεται συνήθως παραδοσιακά από τους συνδυασμούς που ρέπουν προς τη γενικολογία ή διοικήσεις που κάνουν απολογισμούς κενούς περιεχομένου.

5. Ο Στέλιος Αγγελούδης πολιτεύεται με αμεσότητα, ειλικρίνεια, γήινο τρόπο στην επικοινωνιακή του διάσταση, με μεγάλη διείσδυση στους νέους ανθρώπους και στο δυναμικό mainstream κομμάτι της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα του α’ γύρου το αποδεικνύει. Κομίζει έναν αναζωογονητικό αέρα στην τοπική πολιτική σκηνή, επιχειρεί να συνομιλήσει στην πράξη με το μετά, να εγγυηθεί την πρόοδο σε μια πόλη που συντρίβεται πολλές φορές στους βράχους της ρηχότητας των άγονων αντιπαραθέσεων και ενίοτε της άσκοπης γκρίνιας προς την Αθήνα. Απέναντι στην Αθήνα προτάσσει ένα δυναμικό διεκδικητικό πλαίσιο στερεωμένο σε τεκμηριωμένες προτάσεις.

6. Πιστεύω πως ο Στέλιος Αγγελούδης διαθέτει το σπάνιο μείγμα του τεχνοπολιτικού. Είναι μαχητικός, δυναμικός, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει το λαϊκό έρεισμα του ανθρώπου της ζωής, αλλά και το αστικό πνεύμα του πολιτικά έμπειρου νομικού επιστήμονα. Δεν έχει ταμπού απέναντι στα μοντέρνα πολιτικά εργαλεία, διαβάζει ορθά τα σύγχρονα προτάγματα και τοποθετεί τον εαυτό του στο πεδίο του νέου και σύγχρονου ορθολογισμού της πολιτικής.

6 +1. Δίπλα στην επαγγελματική και δημόσια ιδιότητά μου ως Συγκοινωνιολόγου και αρθρογράφου, επιζητώ να στηρίξω νέες πολιτικές για τη Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσουν την ευρωπαϊκή μας σύγκλιση στα θέματα της κλιματικής κρίσης, της περιβαλλοντικής αειφορίας, της οδικής ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας. Με τελικό αποτέλεσμα την κοινωνική συνοχή και την οικονομική πορεία προς τα εμπρός. Με ρεαλισμό και προσγειωμένη πολιτική χωρίς άσκοπες φωνασκίες, κρεσέντα ξεπερασμένου «επαναστατισμού», αλλά γόνιμες συνθέσεις. Η εκλογή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης θα κριθεί στο β’ γύρο. Ευελπιστώ σε ένα μεγάλο ρεύμα αλλαγής με μπροστάρη και Δήμαρχο τον Στέλιο Αγγελούδη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ