Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Έτσι θα γίνεται η επιλογή των διοικήσεων στο Δημόσιο - «Βάζουμε φίλτρα αξιοκρατίας»

Υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Νίκη Κεραμέως - Δημόσιο: Ποια η διαδικασία για την επιλογή των Διοικήσεων - Ο ρόλος του ΑΣΕΠ και τα υψηλά προαπαιτούμενα

«Επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας και διαφάνειας» μπαίνουν στο Δημόσιο με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο τίθενται νέοι τρόποι για την επιλογή και την αξιολόγηση των διοικήσεων στο Δημόσιο. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της σήμερα (11.10) στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε 600 θέσεις σε «οργανισμούς και νομικά πρόσωπα εθνικής ή τοπικής εμβέλειας». Οι επιλογές που θα γίνουν με την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με στόχο οι υποψήφιοι να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες.

«Πρόκειται για φορείς του Δημοσίου την ευθύνη των οποίων έχει η Κυβέρνηση που πλέον θέλει να βάλει επιπλέον φίλτρα αξιοκρατίας και διαφάνειας, επιπλέον προσόντα για να έχουμε πιο αποτελεσματικούς φορείς. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο αμέσως θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η προκήρυξη θα είναι συνολική προκειμένου να επιτευχθεί οικονομία κλίμακος. «Τώρα ομαδοποιούμε (την προκύρηξη) προς διευκόλυνση της διαδικασίας και για ταχύτερα αποτελέσματα», είπε η υπουργός.

Κεραμέως: «Βάζουμε ένα υψηλό προαπαιτούμενο»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εργασιακή εμπειρία. «Υπάρχει ένα τυπικό προσόν που έχει να κάνει με τα πτυχία, υπάρχει επίσης συνάφεια του πτυχίου ή της εργασιακής εμπειρίας για τον τομέα που θέλεις να διεκδικήσεις. Βάζουμε ένα υψηλό προαπαιτούμενο» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στον Δημόσιο Τομέα θα υπάρχουν τεστ δεξιοτήτων που θα γίνονται ψηφιακά. «Πρόκειται για υψηλές θέσεις ευθύνης και γι’ αυτό το τεστ δεξιοτήτων θα ελέγχει τον τρόπο σκέψης των υποψηφίων». 

«Μια βασική αλλαγή του νόμου είναι ότι ομαδοποιεί τους φορείς σε Εθνικής Εμβέλειας, Τοπικής Εμβέλειας και νοσοκομεία» εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, υπογραμμίζοντας ότι αυτό έγινε γιατί η διαδικασία είναι διαφορετική ανάλογα με τους οργανισμούς. «Την τελική ευθύνη την έχει ο υπουργός γιατί καλείται να συνεργαστεί μαζί τους» επισήμανε η κ. Κεραμέως αναφέροντας ότι στις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος, που τελεί υπό διαβούλευση, είναι και τα συμβόλαια απόδοσης και ετήσια αξιολόγηση που δίνει τη δυνατότητα και για μπόνους αποδοτικότητας βάσει επίτευξης των μετρήσιμων στόχων.

«Ανεβάζουμε τη “μπάρα”. Αυξάνουμε τις απαιτήσεις για όλους αυτούς τους φορείς που είναι καίριοι στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και στις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες», είπε σε άλλο σημείο η υπουργός. 

Κεραμέως: Έτσι γίνεται η επιλογή των Διοικητών

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται για τον τρόπο επιλογής των διοικητών η υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι ούτως ή άλλως την ευθύνη γι' αυτές τις θέσεις τις έχει η Κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε να ανεβάσει τις απαιτήσεις και να γίνουν καλύτεροι αυτοί οι φορείς, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας. Σχετικά με το εάν είναι προσχηματική η όλη διαδικασία εξήγησε ότι ο αρμόδιος υπουργός θα επιλέγει ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ για κάθε θέση, μετά από μια μακρά διαδικασία, με πολλά στάδια και αντικειμενικά κριτήρια. «Πώς ακριβώς είναι εκλεκτοί όταν πρέπει να δώσουν τεστ δεξιοτήτων; Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό. Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση επιλέγει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να βάλουμε επιπλέον φίλτρα», σημείωσε.

Η Νίκη Κεραμέως εστίασε στο γεγονός όλο αυτό γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και συμμετέχουν φορείς, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και φορείς που είναι ανεξάρτητοι. «Πρέπει να δούμε τους κρίσιμους φορείς πέρα και πάνω από κόμματα» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών. Επιπλέον, όπως είπε, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια και από το υπουργείο Οικονομικών για να βελτιώνονται συνεχώς οι απολαβές. Γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον υποψηφίων με μεγάλη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το θέμα η κα Κεραμέως εστίασε στο μπόνους του 20% εφόσον ο εκάστοτε διοικητής πετύχει τους στόχους.

Απαντώντας στο πώς γίνεται η αξιολόγηση εξήγησε ότι από 800 μόρια λαμβάνει ο υποψήφιος για την προηγούμενη εμπειρία, τη συνέντευξη, τα τεστ δεξιοτήτων και 600 μόρια για τα τυπικά προσόντα. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw5edkilvdbl)

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ