Πολιτικη & Οικονομια

Κεραμέως: Έρχονται 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

«Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» είπε η υπουργός Εσωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως
© ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Κεραμέως: Έρχονται 16.000 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2024 - «Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» 

Για τις επερχόμενες προσλήψεις αλλά και την αξιολόγηση στο Δημόσιο μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου γίνεται μια συζήτηση επί του προγραμματισμού προσλήψεων για την επόμενη χρονιά στο Δημόσιο, επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «σε περίπου έναν μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις στο δημόσιο. Ο αριθμός προκύπτει από έναν πολύ αυστηρό κανόνα στο δημόσιο: Μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Κρατάμε, αν θέλετε, σφιχτό το σώμα του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα εισάγουμε διαρκώς κίνητρα για να βελτιώσουμε την απόδοση, την παραγωγικότητα του δημοσίου. Θέλουμε ένα δημόσιο το οποίο θα είναι πιο αξιοκρατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cv4uer135fgx)

Προτεραιότητα στις προσλήψεις έχει η Υγεία 

Η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι «θα είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας. Είμαστε στη διαδικασία που καταγράφουμε τις ανάγκες που έχουν οι φορείς σε όλη τη χώρα, σε όλα τα υπουργεία, σε όλους τους τομείς.

»Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, έρευνας, μελέτης προκειμένου να παρουσιάσουμε σε περίπου έναν μήνα από σήμερα το τελικό πλάνο για τις 16.000 προσλήψεις». 

Στόχοι για δημοσίους υπαλλήλους - Μπόνους παραγωγικότητας

«Το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων γίνεται με συγκεκριμένες παραμέτρους που συνδέονται πλέον και με το μπόνους παραγωγικότητας, το οποίο είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι ένας δημόσιος υπάλληλος, τόσο καλύτερα αμείβεται» είπε η κ. Κεραμέως.

Στη συνέχεια η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αποτίμηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες: «Για παράδειγμα πηγαίνω σε ένα ΚΕΠ, εξυπηρετούμαι κι εν συνεχεία καλούμαι να απαντήσω με sms εάν η εξυπηρέτηση ήταν αποτελεσματική» ανέφερε.

Είναι η πρώτη χρονιά της εφαρμογής του νόμου που συνδέει άμεσα την αξιολόγηση με τη στοχοθεσία, υπενθύμισε η υπουργός. «Θέτουμε στόχους συγκεκριμένους για δημοσίους υπαλλήλους, αξιολογούμε εν συνεχεία και συνδέουμε αυτό και με τα μπόνους παραγωγικότητας».

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μετά από 42 χρόνια

«Ξεκίνησε η ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών, μετά από σαράντα δύο ολόκληρα χρόνια από έναν σύμβουλο εκπαίδευσης, άρα εξωτερικός του σχολείου, σύμβουλος επί παιδαγωγικών θεμάτων και έναν σύμβουλο επί της ειδικότητας» δήλωσε η υπουργός.

«Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει ιεραρχική αξιολόγηση, για πρώτη χρονιά εφαρμογής και ήδη παίρνουμε τα πρώτα αποτελέσματα», είπε η υπουργός τονίζοντας την παράμετρο της σύνδεσης με την παραγωγικότητα. «Όσο πιο παραγωγικός ίσως πιο αποτελεσματικός είσαι, τόσο καλύτερα να αμείβεσαι.

»Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια νέα φιλοσοφία που απαιτούμε από το δημόσιο να είναι καλύτερο κι έχουμε βάλει μπροστά και άλλους σημαντικούς στόχους που συνδέονται άμεσα με ένα καλύτερο δημόσιο, όπως ταχύτερες προσλήψεις. Το σημαντικό όμως είναι ο πολίτης να βρίσκει γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στο ΚΕΠ και ούτω καθεξής. Άρα η προσπάθεια είναι για πιο στοχευμένες προσλήψεις, για πιο γρήγορες διαδικασίες και πιο αποτελεσματικές» συνέχισε.

 Κίνητρα για τους υγειονομικούς

Ερωτηθείσα ειδικά για τους γιατρούς, η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι υπάρχει ήδη μια αύξηση στις αποδοχές, στο 10% και το υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει μια δέσμη κινήτρων για υγειονομικούς, για γιατρούς οι οποίοι καλούνται να υπηρετήσουν σε ακριτικές περιοχές.

«Σας θυμίζω ότι μετά από 14 χρόνια αυξήθηκαν συνολικά οι αποδοχές στους δημοσίους υπαλλήλους με το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγήθηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο. Και να τονίσω ότι υπήρξε μια ιδιαίτερη αύξηση σε ότι αφορά σε αυτούς που κατέχουν θέση ευθύνης περίπου 30%. Στόχος μας είναι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν στο Δημόσιο, να θέλουν πραγματικά να υπηρετήσουν» είπε η κ. Κεραμέως.

Αναφορά στις 400 πυρκαγιές

Η κυρία Κεραμέως σχολίασε επίσης τις πυρκαγιές που όπως είπε προκαλούν δέος. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στις 400 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες έξι μέρες. «Έχουμε ήδη αυξήσει σημαντικά τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική, από περίπου 14.000 σε πάνω από 16.000 και είναι κατά 46% περισσότερα τα εναέρια μέσα και 96% περισσότεροι οι εθελοντές» είπε.

«Ο συντονισμός δεν ήταν αυτονόητος πριν από μερικά χρόνια»

«Η προσπάθεια αυτή του συντονισμού πλέον, γίνεται με επικεφαλής την Πολιτική Προστασία με όλους όσους συμβάλλουν, την Ελληνική Αστυνομία, τους δήμους, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές, όλοι μαζί συνεργάζονται. Αυτό που σας φαίνεται αυτονόητο δεν ήταν πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε δρόμο, προφανώς υπάρχει περιθώριο για βελτίωση.

»Γι’ αυτό διαρκώς θα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία αυτή και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Στην πρόληψη επενδύουμε, μέσω δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών. Στον Έβρο έχουν δοθεί πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ για αντιπυρικές ζώνες. Το 112, στην πρόληψη είναι σωτήριο εργαλείο, Επενδύουμε και στα μέτρα κατάσβεσης με περισσότερους πυροσβέστες, με περισσότερα εναέρια μέσα» είπε η υπουργός Εσωτερικών. Συμπλήρωσε επίσης ότι «ήδη αυξήθηκαν σημαντικά οι προσλήψεις στην Πυροσβεστική από περίπου 14.000 σε πάνω από 16.000 και προφανώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω, ενώ ήδη είμαστε πάνω από το υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρώπης».

Πηγή: ΕΡΤ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ