Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 5 - 11 Οκτωβρίου 2023

1.200 νεκροί και πάνω από 123.000 εκτοπισμένοι ήταν ο απολογισμός των τριών πρώτων ημερών από την εισβολή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 888
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 5 - 11 Οκτωβρίου 2023
© ATEF SAFADI / EPA

Τα νέα της εβδομάδας 5 - 11 Οκτωβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

15,77 δισ. ευρώ ήταν τα συνολικά έσοδα του ΕΦΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές υπέρ συντάξεων το 2022.

30,27 δισ. ευρώ δαπάνησε ο οργανισμός για την πληρωμή συντάξεων.

14,5 δισ. ευρώ από το υστέρημα των πολιτών δαπανήθηκε μόνο πέρυσι για να καλυφθεί η διαφορά.

28 μέλη της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι οι συντάξεις των δικαστικών οφείλουν να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν το 2012, καθώς οι μεταγενέστερες περικοπές τους δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα. Για διάφορους άλλους η Ελληνική Δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι οι περικοπές ήταν μια χαρά συνταγματικές.

3 μέλη πιθανόν να θεώρησαν ντροπιαστική μια τέτοια απόφαση και καταψήφισαν.

3 δικαστικοί ήταν αυτοί που προσέφυγαν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου πρόκειται για τους Χρήστο Ράμμο (πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ), Ρωμύλο Κεδίκογλου (πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου) και Νικόλαο Αγγελάρα (πρώην πρόεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου).

450 ακόμη δικαστές φέρονται να έχουν επίσης προσφύγει. Η κυβέρνηση τρέχει τώρα για να μπλοκάρει με νόμο τις εξελίξεις.

5.000 περίπου είναι οι συνταξιούχοι δικαστικοί στη χώρα μας.

3.000 ευρώ είναι σήμερα η σύνταξη του μέσου δικαστή.

60% αυξημένες θα είναι οι συντάξεις των δικαστικών, αν εφαρμοστεί καθολικά η απόφαση.

6% αυξήσεις σε περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από την Πρωτοχρονιά υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι υπόλοιποι έχουν «προσωπική διαφορά», το διαβόητο δηλαδή τέχνασμα του νόμου Κατρούγκαλου που περιέκοπτε μόνο στα χαρτιά της συντάξεις και άφηνε στους επόμενους την υλοποίηση της περικοπής. Κανονική τρικλοποδιά.

3 ετήσιες δόσεις για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους περιελάμβανε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης προέβλεπε αυξήσεις συντάξεων και επαναφορά της 13ης σύνταξης.


2,5% θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 και 2% για το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ.

4,1% θα είναι ο πληθωρισμός στη χώρα μας φέτος και 2,8% το 2024.

5,6% θα είναι φέτος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και 3,3% τον επόμενο χρόνο.


2 τουλάχιστον μη δεσμευτικές προσφορές έχει λάβει ο βρετανικός όμιλος Currys για την εξαγορά της Κωτσόβολος. Οι δύο επιβεβαιωμένοι ενδιαφερόμενοι είναι η ΔΕΗ και ο όμιλος Quest.


46,47% έλαβε ο Νίκος Χαρδαλιάς στις εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής και εξελέγη φυσικά από την πρώτη Κυριακή.

60,28% έλαβε ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας και επίσης εξελέγη πανηγυρικά.

55,02% έλαβε ο Αχιλλέας Μπέος και εξελέγη Δήμαρχος Βόλου. Μάλιστα η χαρά του ήταν τόσο μεγάλη που αντί επινίκιου λόγου, του βγήκε ένας αυθόρμητος ομοφοβικός οχετός. Συνήθεια δευτέρα φύσις, λέει ο σοφός λαός.

36,89% έλαβε ο πρώην δήμαρχος Άργους Δημήτριος Καμπόσος και πέρασε στον δεύτερο γύρο. Ο Καμπόσος είχε διαγραφεί από τη ΝΔ για τον παραληρηματικό αντισημιτικό λόγο του και ο ίδιος διέρρεε πριν τις εκλογές ότι επέστρεψε στο κόμμα. Κάτι που φυσικά δεν συνέβη ποτέ. Μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές, όπως τότε που εξηγούσε ότι η Lamborghini επέλεξε το πορτοκαλί χρώμα από τα αργίτικα πορτοκάλια γιατί είναι μοναδικό αλλά και γιατί τα αργίτικα πορτοκάλια έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα.

33,51% έλαβε ο «γείτονας» του Καμπόσου, υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος. Ο «γείτονας» είναι πιο «καμπόσος» καθώς προεκλογικά επέλεξε ως αντιπαράθεση με τον ανθυποψήφιό του να πετάξει σκ@τ@ στην πόρτα του. Περισσότερες από μία φορές και μάλιστα έχει καταγραφεί σε βίντεο. Οι συμπολίτες του τον έφεραν πρώτο, τιμώντας την πράξη του.


10.966 ευρώ πωλούσε μέχρι πρότινος ένας σχετικός ιστότοπος κάθε εισιτήριο για τη συναυλία των Coldplay το καλοκαίρι του 2024. Αν ακυρωθεί –επειδή είναι κλειστό το ΟΑΚΑ– οι κάτοχοι θα αποζημιωθούν με την ονομαστική αξία του εισιτηρίου. Ήτοι από 50 μέχρι 150 ευρώ.

995 ευρώ ήταν η ακριβότερη τιμή εισιτηρίου υπό τον βαρύγδουπο τίτλο Coldplay - Enhanced Experiences.


2 δισ. δολάρια ετησίως φέρεται πρόθυμη να καταβάλει η Apple για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης της Formula 1 παγκοσμίως. Η Apple ήδη έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του MLS, αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν «ποδόσφαιρο».

49,1 εκατομμύρια φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει η F1. Οι «φίλοι» χαρακτηρίζονταν από το υψηλότερο ποσοστό εμπλοκής/αφοσίωσης, σε σύγκριση με άλλα μεγάλα αθλήματα το 2021.


1.200 νεκροί και πάνω από 123.000 εκτοπισμένοι ήταν ο απολογισμός των τριών πρώτων ημερών από την εισβολή της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ. Οι κτηνωδίες των Αράβων δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν με αριθμούς.

493 Παλαιστίνιοι είναι μεταξύ των νεκρών.

1.500 επιπλέον μαχητές της Χαμάς ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης ότι βρέθηκαν νεκροί στο έδαφος του Ισραήλ.

2.751 Άραβες έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο.

600 εθελοντές μετέβησαν στον χώρο του φεστιβάλ ειρήνης όπου έλαβε χώρα το μακελειό και αναζητούσαν νεκρούς.

250 τουλάχιστον άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους στο φεστιβάλ.

162 πτώματα είχαν ανασυρθεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Μετά η έρευνα σταμάτησε γιατί οι «μαχητές» της Χαμάς άνοιξαν πυρ κατά των εθελοντών. Υπάνθρωποι.

365 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η έκταση της Λωρίδας της Γάζας. Μικρότερη από την Άνδρο (380 τ.χλμ.)

2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στοιβάζονται στη Γάζα. Οι μισοί είναι ανήλικοι.

5.500 άνθρωποι διαμένουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο.

4% του νερού της περιοχής της Γάζας είναι πόσιμο. Η προμήθεια νερού και ενέργειας γίνεται από το Ισραήλ, το οποίο συνέχιζε την παροχή ακόμη και όταν η Χαμάς εκτόξευε ρουκέτες. Πλέον τη διέκοψε.

46% είναι το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα. Το μεγαλύτερο στον πλανήτη.

400 άνθρωποι διαμένουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο στο Ισραήλ.

24.621 άνθρωποι διαμένουν σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο στο πριγκιπάτο του Μονακό.

700 εκατ. ευρώ είναι η βοήθεια που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Παλαιστίνη από το 2000. Τη βοήθεια φέρεται να εκμεταλλεύεται η Χαμάς, αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος του Αλλάχ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κομμάτι της βοήθειας που δέχεται τόσο η Λωρίδα της Γάζας όσο και η Δυτική Όχθη. Προφανώς και η αποστολή βοήθειας διεκόπη μετά τα εγκλήματα.


Verba Volant

Νίκος Ανδρουλάκης

«Και τι θα έκανα; Θ’ αφήνω τον καθένα να υπονοεί ότι αρχηγός τρίτου κόμματος έχει συνεργαστεί με τη Χουβέι, που δεν ξέρω, δεν έχω δει κανέναν, ούτε Κινέζο ούτε Χουβέι, ούτε τίποτα;»

Δικαιολογημένη η οργή του Προέδρου για τις συκοφαντίες. Θα ήθελα όμως να τον ακούσω να προφέρει τις λέξεις Givenchy, Xerox, Moschino, Hewlett-Packard, Gaultier και Tag Heuer.

Στέφανος Κασσελάκης

«Ο Batman είναι αριστερός. Βάζει τον εαυτό του εν κινδύνω, ώστε να προσφέρει κάτι προς το κοινό καλό».

Πρόεδρε, θέλουν προσοχή τέτοιες τοποθετήσεις. Ο Μπάτμαν ίσως ήτανε μαοϊκός στα νιάτα του και μετέπειτα τροτσκιστής, αλλά μετά –όταν έβαλε το καλτσόν και την μπέρτα– άρχισε να είναι υπέρ του δόγματος «νόμος και τάξη».  Μερικοί θα έλεγαν ότι είναι και χαφιεδόμουτρο. Όργανο της αστυνομίας. Προσοχή, λοιπόν, μη μας πούνε ότι στηρίζουμε έναν νεοφιλελέ φασίστα.

Ραλλία Χρηστίδου

«Σε πανικό η κυβέρνηση, γιατί τώρα έχει δύο προέδρους η αξιωματική αντιπολίτευση»

Αν είχαν χιούμορ στη ΝΔ, θα της απαντούσαν ότι «δύο σε έναν είναι φάουλ». Ή ακόμα καλύτερα «ο Μητσοτάκης έχει έναν ξάδερφο που είναι καρατίστας, θα τον φέρει και θα δείρει τους δύο προέδρους σας».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ