- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έκλεισαν οι κάλπες των Αυτοδιοικητικών Εκλογών - Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα
Για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους Δήμους
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 - Αποτελέσματα: Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους
Οι κάλπες των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023 μόλις έκλεισαν. Σήμερα, δεν θα δούμε στις τηλεοπτικές μας οθόνες το κοινό Exit Poll των δημοσκοπικών εταιρειών. Τα πρώτα αποτελέσματα για τις 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους αναμένονται λίγο μετά τις 22:00.
Τα στοιχεία θα ανεβαίνουν σταδιακά στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, με τον χάρτη της Ελλάδας να «γεμίζει» ποσοστά και δημάρχους που εκλέγονται, επανεκλέγονται ή θα δώσουν τη μάχη της δεύτερης Κυριακής. Πάντως, έξι δήμαρχοι δεν έχουν κανένα άγχος για το ποσοστό που θα λάβουν, αφού «παίζουν» χωρίς αντίπαλο. Πρόκειται για τους δημάρχους Τοπείρου,
Ηρωικής Νήσου Ψαρών, Ιητών, Σικίνου, Λειψών και Αντιπάρου.
Πόσοι είναι οι συνδυασμοί που ζήτησαν την ψήφο μας
Από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που συμμετείχαν στις εκλογές, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 13,5% του συνόλου.
Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).
Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά. Το 2014 από τους 104 περιφερειακούς συνδυασμούς άρωμα γυναίκας στην κορυφή του ψηφοδελτίου είχαν οι 17, από τους οποίες επικράτησαν οι δύο: της Ρένας Δούρου στην Αττική και της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.
Σε αυτές τις εκλογές δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα. Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.
Πώς γίνεται η συλλογή των αποτελεσμάτων
Μέσω 22.722 συσκευών, οι οποίες αποτελούν μέρη του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT), γίνεται η τροφοδότηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών από όλη την Ελλάδα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του κάθε εκλογικού τμήματος έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι κάλπες ανοίγουν με συγκεκριμένη σειρά προκειμένου να υπάρχει διαρκής ροή αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, στα τμήματα με μονά νούμερα ανοίγουν πρώτα οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και στα ζυγά οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές. «Καθώς τα ψηφοδέλτια είναι αρκετά μεγάλα, δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη, αλλά στόχος είναι γύρω στις 10.30 το βράδυ να μπορεί να δοθεί η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις περιφέρειες και τουλάχιστον τους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας», δηλαδή για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα, εξήγησε ο κ. Γιαννίτσιος.
Για κάθε εκλογικό τμήμα διατίθεται ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχει ένα tablet, από το οποίο έχει διαγραφεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την εφαρμογή για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος, μαζί με όλες τις οδηγίες και τους κωδικούς που χρειάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν οριστεί από το κράτος. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να ενεργοποιήσουν το SRT μόλις το παραλάβουν. Σε περίπτωση βλάβης ή αδυναμίας μετάδοσης μέσω του SRT θα ακολουθηθεί η συνήθης μέθοδος του τηλεγραφήματος, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Από το σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων του υπουργείο Εσωτερικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά τα αποτελέσματα που συλλέγονται, εκτός από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τα κόμματα, καθώς και οι δημοσιογράφοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις
«Οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η περιουσία μου δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα τετραγωνικό εκατοστό»
Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα
Με 15 η Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Αναδεικνύεται όλη η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
«Η αντιπολίτευση, με πρώτο το ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση υποδίκων»
«Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά έναν πραγματικό αγρότη, με πραγματική παραγωγή. Δεν αφορά ανύπαρκτη καλλιέργεια, εικονική δραστηριότητα ή παράνομη είσπραξη ενισχύσεων»
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Στο αρχείο οι κατηγορίες για άλλους 7
Η φωτογραφία από βιβλιοπωλείο που ανήρτησε ο υπουργός Υγείας
Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται πρώτοι
Με 16 βουλευτές το κόμμα
Τι ώρα εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ
Η ώρα που πληρώνονται οι δικαιούχοι
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Τσίπρα για προμελετημένο σχέδιο διάλυσης
Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια
Ο γρίφος της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Τι είναι καλοκαίρι για τα παιδιά και λύση για τους γονείς;»
Παρέμβαση στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία
«Η ενίσχυση του Λ.Σ. και η ασφάλεια του πολίτη είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας»
Οι προθεσμίες εκπνέουν σύντομα και η διαδικασία επιλογής είναι αυστηρή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.