Πολιτικη & Οικονομια

Σε εξέλιξη οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές - Όσα πρέπει να ξέρετε πριν βρεθείτε στο παραβάν

Πόσους σταυρούς βάζουμε - Πώς βρίσκουμε το εκλογικό μας κέντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη με ψηφοδέλτια μπροστά από χάρτη της Ελλάδας σε εκλογικό τμήμα - σχολική αίθουσα
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Οι σταυροί στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, τα εκλογικά κέντρα και τα στατιστικά

Οι κάλπες για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 μόλις άνοιξαν. Σήμερα Κυριακή (8.10) εκατομμύρια πολίτες θα βρεθούν πίσω από τα μπλε παραβάν για να επιλέξουν τα πρόσωπα που επιθυμούν να αναλάβουν τη διοίκηση Δήμων και Περιφερειών για την επόμενη θητεία που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024. 

Απαραίτητο έγγραφο που θα πρέπει να έχουμε μαζί μας είναι η Αστυνομική Ταυτότητα, το Διαβατήριό μας ή άδεια οδήγησης. Πριν ξεκινήσετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα πρέπει να τσεκάρετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με λίγα κλικ, μπαίνοντας στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις». Σε αυτήν, θα πρέπει να εισάγεται το επώνυμό σας, τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομά σας, το μητρώνυμο και το πατρώνυμό σας, αλλά και την χρονολογία γέννησής σας. 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε πού ψηφίζετε

Επιπλέον, οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους. Για την πληροφόρηση των εκλογέων, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων, το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πόσοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκλέγονται 

Στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 εκλέγονται οι αρχές των 332 Δήμων και των 13 Περιφερειών της χώρας με πενταετή θητεία. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων (ή οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων) και αντίστοιχα οι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ - 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά τον Κασσελάκη © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ποια η διαδικασία από τη στιγμή που φτάνουμε στα εκλογικά τμήματα

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο εκλογικό τμήμα ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή. Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και, στη συνέχεια, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Ποιο το ποσοστό για να εκλεγεί κάποιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης;

Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 8 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 43% επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε διαφορετική περίπτωση, διεξάγεται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβούλων, το απαραίτητο ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου και τις επιδόσεις των άλλων συνδυασμών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Γυναίκα κρατά στα χέρια της φακέλους για τα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Εκλογών
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Πώς συλλέγονται τα αποτελέσματα

Μέσω 22.722 συσκευών, οι οποίες αποτελούν μέρη του Συστήματος Ασφαλούς Μετάδοσης Αποτελεσμάτων (SRT), θα γίνει η τροφοδότηση των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών από όλη την Ελλάδα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Αυτές οι εκλογές έχουν την ιδιαιτερότητα ότι έχουμε δύο Κυριακές. Επίσης, έχουμε δύο κάλπες μέσα σε κάθε τμήμα για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές», σχολίασε σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών ο Ηλίας Γιαννίτσιος, διευθυντής έργου της Singular Logic. Τα αποτελέσματα θα συλλεχθούν τόσο σε επίπεδο συνδυασμών, όσο και σε επίπεδο υποψηφίων.

Ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του κάθε εκλογικού τμήματος έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι κάλπες θα ανοίξουν με συγκεκριμένη σειρά προκειμένου να υπάρχει διαρκής ροή αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, στα τμήματα με μονά νούμερα θα ανοίξουν πρώτα οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές και στα ζυγά οι κάλπες για τις περιφερειακές εκλογές. «Καθώς τα ψηφοδέλτια είναι αρκετά μεγάλα, δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη, αλλά στόχος είναι γύρω στις 10.30 το βράδυ να μπορεί να δοθεί η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος για τις περιφέρειες και τουλάχιστον τους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας», δηλαδή για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Πάτρα και Λάρισα, εξήγησε ο κ. Γιαννίτσιος.

Το βράδυ των εκλογών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών θα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα, όπως θα εξελίσσονται. Ήδη υπάρχει σχετική εφαρμογή με τον χάρτη της Ελλάδας.

Για κάθε εκλογικό τμήμα διατίθεται ένα κουτί μέσα στο οποίο υπάρχει ένα tablet, από το οποίο έχει διαγραφεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την εφαρμογή για τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος, μαζί με όλες τις οδηγίες και τους κωδικούς που χρειάζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν οριστεί από το κράτος. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να ενεργοποιήσουν το SRT μόλις το παραλάβουν. Σε περίπτωση βλάβης ή αδυναμίας μετάδοσης μέσω του SRT θα ακολουθηθεί η συνήθης μέθοδος του τηλεγραφήματος, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Από το σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων του υπουργείο Εσωτερικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά τα αποτελέσματα που συλλέγονται, εκτός από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τα κόμματα, καθώς και οι δημοσιογράφοι. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, θα υπάρξουν ανακοινώσεις γύρω στις 11.00, τις 14.00 και τις 17.00 σχετικά με τη συμμετοχή έως εκείνη την ώρα. «Είμαστε έτοιμοι λοιπόν για τις εκλογές, και εμείς και το υπουργείο. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν από αύριο τα SRT, να τα ενεργοποιούν, και εμείς να έχουμε την εικόνα. Ελπίζουμε σε μια ομαλή διαδικασία», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, προσθέτοντας ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν μπροστά τους «πάρα πολλή δουλειά, καθώς υπάρχουν δήμοι οι οποίοι έχουν 500 υποψήφιους. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα».

Φάκελοι με ψηφοδέλτια από Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πότε δίνεται παράταση στην εκλογική διαδικασία

Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν έως τις 19:00 το απόγευμα, ωστόσο αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και η ώρα λήγει, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για ακόμα δύο ώρες.

Σε περίπτωση διακοπής της διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, για οποιονδήποτε λόγο, η ψηφοφορία παρατείνεται με συμφωνία και του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, για χρονικό διάστημα ίσο με την διακοπή τους. Παράλληλα, σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία και πέραν των δύο (2) ωρών της εκλογικής διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών μέχρι να εξαντληθεί ο αριθμός των παρόντων εκλογέων.

Ανοιχτά τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων λόγω των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με τα έγγραφά τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται ως εξής:

Σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, τα Γραφεία Ταυτοτήτων θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 19:00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων σήμερα, Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 έως τις 19:00. 

Πόσοι είναι οι συνδυασμοί που ζητούν την ψήφο μας

Από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες, δηλαδή ποσοστό 13,5% του συνόλου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά. Το 2014 από τους 104 περιφερειακούς συνδυασμούς άρωμα γυναίκας στην κορυφή του ψηφοδελτίου είχαν οι 17, από τους οποίες επικράτησαν οι δύο: της Ρένας Δούρου στην Αττική και της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Για τις εκλογές της Κυριακής δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα. Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων. Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

102 ετών η μεγαλύτερη υποψήφια

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι θέση δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά διεκδικεί μία κυρία 102 ετών. Στους όμορους μεσσηνιακούς δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας σταυρό από τους συμπολίτες τους διεκδικούν δύο υποψήφιοι 98 ετών, ενώ σε ψηφοδέλτια παρατάξεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και δύο υποψήφιοι 96 ετών έκαστος.

Ποιοι οι έξι δήμαρχοι που έχουν «βγει» ήδη

Εξι δήμαρχοι έχουν εξασφαλισμένη την επανεκλογή τους ως μοναδικοί υποψήφιοι. Πρόκειται για τους δημάρχους:

  • Τοπείρου, Θωμάς Μίχογλου, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 2019,
  • Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κωνσταντίνος Βρατσάνος, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τέταρτη φορά,
  • Ιητών Γκίκας Γκίκας, που εκλέχθηκε δήμαρχος το 2019,
  • Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο οποίος θα επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, ενώ ήταν ο μόνος υποψήφιος και το 2019,
  • Λειψών Φώτης Μάγγος, ο οποίος θα θητεύσει ως δήμαρχος για τρίτη θητεία, όλες χωρίς αντίπαλο και
  • Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, επίσης αιρετός για τρίτη θητεία.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων είναι 9.775.181 Έλληνες εκλογείς, από τους οποίους άνδρες είναι οι 4.743.059 και γυναίκες οι 5.032.122. Σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 το εκλογικό σώμα είναι μικρότερο κατά 147.113 εκλογείς και σε σύγκριση με τις εκλογές του 2014 κατά 96.552. Οι νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 είναι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).

Χέρι γυναίκας ρίχνει ψηφοδέλτιο σε κάλπη
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ποια είναι η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια

Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια με βάση την Γ' αναθεώρηση του 2023 είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 604.636 εκλογείς και ακολουθούν η Α' Θεσσαλονίκης με 530.841, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 513.758, η Α' Αθηνών με 449.418, η Ανατολικής Αττικής με 370.878, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 365.451, η Β' Θεσσαλονίκης με 296.523, η Αχαΐας με 278.119, η Β' Πειραιώς με 264.317 και η Ηρακλείου με 257.787 εκλογείς.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων η μεγαλύτερη είναι της Θεσσαλονίκης με 827.364 εκλογείς και ακολουθούν οι: Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 720.540, Βόρειος Τομέας Αθηνών με 444.402, Νότιος Τομέας Αθηνών με 402.870, Πειραιώς με 378.547, Ανατολικής Αττικής με 370.878, Δυτικού Τομέα Αθηνών με 365.451, Αχαΐας με 278.119, Ηρακλείου με 257.787 και Λάρισας με 249.814 εκλογείς.

Ο αριθμός των πολιτών των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν ανέρχεται σε 17.957. Από αυτούς οι 4.578 ή ποσοστό 25,49% είναι από τη Βουλγαρία, οι 2.824 (15,73%) από τη Ρουμανία, οι 2.713 (15,11%) από τη Γερμανία και οι 1.662 (9,26%) από την Κύπρο. Οι εκλογικές περιφέρειες με τη μεγαλύτερη διαμονή Ευρωπαίων εκλογέων είναι η Δωδεκανήσου, η Ανατολικής Αττικής, η Χανίων και η Κυκλάδων.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ