Πολιτικη & Οικονομια

Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση

62222-137653.jpg
A.V. Team
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
O Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ©Nick Paleologos/ SOOC

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν φαίνεται να «φουσκώνει τα πανιά» του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία του κόμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων

Αν και είθισται μετά την ανάδειξη νέου προέδρου σε ένα κόμμα, να καταγράφεται συσπείρωση και δημοσκοπικά κέρδη, στην περίπτωση του Στέφανου Κασσελάκη κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, σύμφωνα με τις τρεις μεγάλες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (28/9).

Αντίθετα, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πειστεί από τον Στέφανο Κασσελάκη, παρά τη λαμπερή και χαρισματική εικόνα του, που μεταφέρεται τις τελευταίες εβδομάδες δια μέσου των μέσων ενημέρωσης και δη τηλεοπτικά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως δεν είναι αρκετός ο χρόνος της «γνωριμίας» των πολιτών με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή πριν από την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εκλαμβάνεται ως απειλή για την ενότητα του κόμματος και αυτό καταγράφεται αρνητικά, ειδικά για τους ψηφοφόρους που θα ήθελαν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία και φοβούνται πως μια διάσπαση θα αποδυναμώσει το κόμμα.

Το προσεχές διάστημα η εικόνα θα λάβει πιο καθαρά χαρακτηριστικά, καθώς αυτή τη στιγμή πρόκειται για μια «φωτογραφία της στιγμής» εν μέσω αναβρασμού και διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, με τα δεδομένα που υπάρχουν από τις δημοσκοπήσεις της Πέμπτης, αυτό που μπορεί να συμπεράνει κάποιος είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί το «ατού» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κωδικοποιημένα τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι:

  • η κυβέρνηση διατηρεί το ισχυρό εκλογικό προβάδισμα, της τάξης των 19 μονάδων,
  • ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απειλείται σε καμία περίπτωση από τον Στέφανο Κασσελάκη ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητά του
  • ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παρά την νέα ηγεσία του εξακολουθεί να μην έχει καθαρό στίγμα και παραμένει καθηλωμένος στα ποσοστά του καλοκαιριού
  • οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πεισθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βελτιώσει την εικόνα του κόμματος
  • οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά σε διάσπαση

Η δημοσκόπηση της Pulse

Χειρότερη εικόνα φαίνεται πως διαγράφεται αυτή τη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι έχει μόλις εκλέξει νέο αρχηγό. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης  της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και μεταδόθηκε την Πέμπτη (28/9).

Συγκεκριμένα, η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων.

Έτσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ- στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Πρόθεση ψήφου
Πρόθεση ψήφου

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτημα ενότητας θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%). 

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη.

Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:
Στο ερώτημα «κατά την άποψή σας, μετά την εκλογή του νέου προέδρου του, υπάρχει θέμα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ»:

Το 39% όλων των ψηφοφόρων θεωρεί πως τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε χειρότερα μετά την εκλογή Κασσελάκη και το 29% πως θα πάνε καλύτερα.

Πώς θα πάνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη;
Πώς θα πάνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη;

Ο Κασσελάκης ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα μεγάλο ποσοστό (47%) υποστηρίζει πως το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι εμφανίστηκε ξαφνικά δεν είναι ούτε μειονέκτημα, ούτε πλειονέκτημα. Το 17% το θεωρεί πλεονέκτημα.

Παράλληλα, ένα 39% λέει πως τα πράγματα θα πάνε χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένα 19% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ λέει το ίδιο.

Δημοσκόπηση Σκάι: Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν 6 στους 10 μετά την εκλογή Κασσελάκη - Στις 19 μονάδες με τους αναποφάσιστους η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ 20:37, 28.09.2023 Share facebook twitter 109 11 bookmark Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Μητσοτάκης, ακολουθεί ο Κουτσούμπας, και  μόλις στην τρίτη θέση, μαζί με τον Ανδρουλάκη, βρίσκεται ο Κασσελάκης - Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το 54% δηλώνει ότι η αντίδραση του κρατικού μηχαν
Δημοσκόπηση Σκάι: Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν 6 στους 10 μετά την εκλογή Κασσελάκη - Στις 19 μονάδες με τους αναποφάσιστους η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ 20:37, 28.09.2023 Share facebook twitter 109 11 bookmark Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Μητσοτάκης, ακολουθεί ο Κουτσούμπας, και μόλις στην τρίτη θέση, μαζί με τον Ανδρουλάκη, βρίσκεται ο Κασσελάκης - Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το 54% δηλώνει ότι η αντίδραση του κρατικού μηχαν

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Και η ίδια η δημοτικότητα του κ.Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ. Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Η κριτική στην κυβέρνηση για τις 100 μέρες θητείας

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%.

Όμως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται...»:
Στο ερώτημα «Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση, στις 100 πρώτες μέρες από τις τελευταίες εκλογές, γενικά κινείται...»:

Δείτε την Μεγάλη Δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvuqpqq312qx)

Δημοσκόπηση Metron Analysis

Δεν αποκομίζει κέρδη ο ΣΥΡΙΖΑ από τον νέο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis που μεταδόθηκε την Πέμπτη (28/9) στο MEGA.

Η ΝΔ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα 19,6 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου.

Ειδικότερα: 

  • ΝΔ 36,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ 16,8%
  • ΠΑΣΟΚ 12,5%
  • ΚΚΕ 9,5%
  • Ελληνική Λύση 7,5%
  • Σπαρτιάτες 3,9%
  • Νίκη 4,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας 3,1%

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,7% έναντι 13,7 του ΣΥΡΙΖΑ και 10,2% του ΠΑΣΟΚ.

Χαμηλή δημοτικότητα για τον Στέφανο Κασσελάκη

Στο ερώτημα για τη γνώμη που σχηματίζουν οι ερωτηθέντες για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Στέφανος Κασσελάκης καταγράφει χαμηλή δημοτικότητα, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα του έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, στο «ισοζύγιο» θετικών / αρνητικών γνωμών, καταγράφουν:

Μητσοτάκης 45 / 53

Κασσελάκης 31 / 54

Κουτσούμπας 40 / 50

Ανδρουλάκης 37 / 54

Κωνσταντοπούλου 35 / 58

Χαμηλή η αφετηρία του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η έρευνα υπενθύμισε τα ποσοστά δημοτικότητας που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί όταν αναδείχθηκαν αρχηγοί στα κόμματά τους, από τα οποία προκύπτει ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδιαίτερα χαμηλή αφετηρία.

Συγκεκριμένα, η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν αναλάβουν την προεδρία είχε ως εξής:

Μητσοτάκης 58%

Τσίπρας 65%

Ανδρουλάκης 55%

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει μόλις 31%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38%.

Στη δεύτερη θέση, «κανένας» με ποσοστό 29%, τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό μόλις 7%, και ακολουθούν οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί.

Στο ίδιο ερώτημα η Έφη Αχτσιόγλου καταγράφει ποσοστό 3%.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvuppxm99rc1)

Αξιολόγηση έργου

Όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 34% αξιολογεί ως θετικό το έργο της κυβέρνησης, έναντι του 12% που αξιολογεί θετικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ποσοστό αυτό για την κυβέρνηση είναι κατά μια μονάδα μειωμένο σε σχέση με τον Μάιο του 2023, όταν και κατέγραψε 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 7 μονάδες κάτω από την αντίστοιχη χρονική περίοδο, όταν και είχε καταγράψει 19%.

Δημοσκόπηση Alco

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco που μεταδόθηκε από τον Alpha την Πέμπτη (28/9).

Ειδικότερα, αν και στην πλειοψηφία τους οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν θετική την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ένας στους 4 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί η εικόνα του κόμματος.

Αναλυτικότερα, στο σύνολο των ερωτηθέντων το 40% απαντά ότι η εικόνα είναι χειρότερη, το 17% «το ίδιο κακή», «καλύτερη» απαντά το 14%, ενώ το 12% απαντά «το ίδιο καλή». Στο ίδιο ερώτημα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν σε ποσοστό 37% ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το ίδιο καλή απαντά το 29%, χειρότερη λέει το 23%, το ίδιο κακή μόλις το 2%.

Κεντροαριστερή πολιτική ζητούν 6 στους 10 από τον Κασσελάκη

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα: «Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης;», έξι στους 10 ερωτηθέντες τον καλούν να ακολουθήσει κεντροαριστερή πολιτική, με την απάντηση αυτή να υιοθετείται και το 53% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αριστερή πολιτική» ζητούν από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τρεις στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος, ενώ υπέρ της ίδιας πολιτικής που ακολουθούσε η ηγεσία μέχρι τώρα τάσσεται μόλις το 6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. 

 Στο γενικό κοινό, στην πλειοψηφία του ζητά να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά σε ποσοστό 56%, προς τα αριστερά ζητά το 23%, υπέρ της ίδιας πολιτικής τάσσεται το 9%.

Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης
Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

«Χαμηλές πτήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει νέο πρόεδρο, δεν δείχνει να αποκομίζει μεγάλα δημοσκοπικά κέρδη, καθώς καταγράφεται διαφορά 17 μονάδων για τη ΝΔ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της Alco, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων: 

  • ΝΔ 32,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
  • ΠΑΣΟΚ 11,8%
  • ΚΚΕ 7,7%
  • Ελληνική Λύση 5%
  • Σπαρτιάτες 4,5%
Δεν χαρίζει «λάμψη» στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

Σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, που θα μεταδοθούν αύριο, Παρασκευή από τον Alpha, οι απώλειες της ΝΔ -που οφείλονται κυρίως στη διαχείριση των καταστροφών του καλοκαιριού- πηγαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση και στη δεξαμενή των αναποφάσιστων που αρχίζει ξανά να μεγαλώνει. 

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, δε, μετά την εκλογή Κασσελάκη, παρατηρούνται μεγάλες μετακινήσεις: τόσο ψηφοφόρων που φεύγουν από το κόμμα, όσο και ψηφοφόρων που προσελκύονται από τον νέο πρόεδρο.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με αυξημένη εκλογική επιρροή σε σχέση με τα αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουνίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvup8b2jwjuh)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY