Πολιτικη & Οικονομια

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: «Βλέπω τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ως το μεγάλο μου σπίτι και νιώθω υπεύθυνη για τη φροντίδα του»

Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού με την «Πράξη» μιλά στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φαίνη Χατζηαθανασιάδου υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη»
Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη»

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου-«Πράξη»: Συνέντευξη της υποψήφιας δημάρχου Φιλοθέης - Ψυχικού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης για το όραμά της 

Οι διαδρομές που διανύει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου στο Ψυχικό, τη Φιλοθέη και το Νέο Ψυχικό αποτελούν για εκείνη «μία άσκηση ετοιμότητας». Πολύ πριν αποφασίσει να διεκδικήσει τον δήμο, άρχισε να «σημειώνει» στο μυαλό της τα κακώς κείμενα της πόλης και να εργάζεται πάνω σε ιδέες και λύσεις, για να διαμορφώσει ένα «πλάνο ζωής». Δικηγόρος Αθηνών η ίδια, επέλεξε τον δήμο Φιλοθέης Ψυχικού ως μόνιμο τόπο διαμονής και δράσης, θέλοντας ο γιος της να γευτεί από μικρός και από κοντά όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της περιοχής που την κάνουν ξεχωριστή. Σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να δώσει για μία ακόμη φορά τη μάχη των Δημοτικών Εκλογών. Σήμερα, όμως, από μία διαφορετική θέση, εκείνη της υποψήφιας δημάρχου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη».

«Όλοι όσοι ζούμε στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού νιώθουμε ευγνώμονες, γιατί ο δήμος μας μοιάζει με απέραντο πάρκο, με τα πολυάριθμα αλσύλλια, τους πυκνά δενδροφυτεμένους δρόμους, τα χαμηλά σε ύψος κτήρια που σου επιτρέπουν να βλέπεις τον γαλάζιο ουρανό, λίγα μόλις λεπτά από την οχλαγωγία της Αθήνας, αποτελώντας πνεύμονα ζωής για όλο το λεκανοπέδιο. Έχω πλέον δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους του. Εδώ μεγάλωσε ο γιος μου, εδώ μένουν οι φίλοι μου, εδώ αποφάσισα να προσφέρω», λέει στην ATHENS VOICE η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Φαίνη Χατζηαθανασιάδου. Μας μιλά για τη γειτονιά της τόσο γλαφυρά και με τέτοιο ενθουσιασμό που μοιάζει μέσα από τις περιγραφές της να ξεπηδά το άρωμα του γιασεμιού που σκεπάζει τους κήπους του Ψυχικού. Βέβαια, τα προβλήματα είναι πάντοτε υπαρκτά και εκείνη δηλώνει έτοιμη να τα φέρει στο τραπέζι και να δώσει την οριστική λύση. «Αν εξαιρέσει κανείς τους ιδιωτικούς χώρους πρασίνου, οι κοινόχρηστοι χώροι είναι εμφανώς παραμελημένοι. Οι πευκοβελόνες έχουν γίνει μόνιμο υπόστρωμα στα πεζοδρόμια, τα φρεάτια μονίμως γεμάτα φύλλα, τα αυτοκίνητα παρκαρισμένα παντού και ξαφνικά ξεπετάχτηκαν και πολυώροφα κτίρια που αλλοιώνουν την εικόνα της κηπούπολης. Εδώ και χρόνια όταν περνάω από ένα προβληματικό σημείο της πόλης, θα το δω με άλλη ματιά. Σκέφτομαι αμέσως: “να το σημειώσω, αυτό πρέπει να αλλάξει”. Για μένα οι δρόμοι του Δήμου ή τα διάφορα σημεία του, είχαν και έχουν να κάνουν με ένα πλάνο ζωής. Να το βελτιώσω, να το ομορφύνω, να το κάνω βιώσιμο για τους κατοίκους» μας λέει.

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: Η μεγάλη πρόκληση της δημοτικής παράταξης «Πράξη»

Από τη Φιλοθέη και το Ψυχικό της «πρώτης γνωριμίας» πριν από δύο δεκαετίες, έχουν αλλάξει πολλά.«Έχει αναπτυχθεί έντονη εμπορική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη και να ληφθούν μέτρα. Ως η επόμενη δήμαρχος δεσμεύομαι για την επίλυση της άναρχης στάθμευσης, του κυκλοφοριακού, αλλά και την πλήρη προστασία της οικιστικής φυσιογνωμίας και τον έλεγχο των εμπορικών χρήσεων. Δυστυχώς στο Ψυχικό και στη Φιλοθέη βλέπουμε πλέον, μοντέρνες οικοδομές που τίποτε δεν θυμίζουν τα παλιά αρχοντικά της περιοχής. Ο χαρακτήρας της κηπούπολης, αλλοιώνεται. Πρόσφατα με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό χτίστηκαν μεγαθήρια, γιατί η δημοτική αρχή ολιγώρησε και δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, αναμφίβολα υπάρχει συχνότερη διέλευση οχημάτων και έντονο κυκλοφοριακό ζήτημα. Για όλα αυτά θα παρέμβουμε ώστε να διατηρήσουμε στον δήμο μας το χαρακτήρα της Κηπούπολης» εξηγεί η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και παραθέτει τα πρώτα σημεία της ατζέντας της για την επόμενη ημέρα στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Η υποψήφια δήμαρχος μπορεί να «διαβάσει» την περιοχή τόσο με τα μάτια του απλού πολίτη, αλλά και του αιρετού, αφού στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού. «Αυτό που διαφοροποιεί τον αιρετό είναι το αίσθημα ευθύνης που νιώθει. Βέβαια, πρώτα απ’ όλα πρέπει να το νιώθει, να μην είναι αδιάφορος. Ο αιρετός πρέπει να βλέπει δυο βήματα μπροστά, σαν προπονητής, σαν μαέστρος σε ορχήστρα. Δεν πρέπει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα που συμβαίνουν στο Δήμο του. Από το 2019 βλέπω τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού ως το μεγάλο μου σπίτι και νιώθω υπεύθυνη για τη φροντίδα του. Στεναχωριέμαι όταν το βλέπω βρώμικο, σκοτεινό και παραμελημένο», τονίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και ο γιος της Ίωνας
Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου και ο γιος της Ίωνας

Η απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2022 δεν ήταν εύκολη, αλλά αποτελούσε μονόδρομο. «Πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε διάθεση για συνεργασία. Μετά από 180 καταγεγραμμένες εισηγήσεις μου και αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού προς το δήμαρχο και την μηδενική ανταπόκριση της δημοτικής αρχής, συνειδητοποίησα ότι δεν κινείται τίποτα. Είδα τον Δήμο να μένει πίσω, να χάνονται πολλές ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων από Υπουργεία, Περιφέρεια, ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν υπήρχε διάθεση να “γίνει έργο”, δεν υπήρχε μεράκι για δημιουργία, επικοινωνία με το δημότη. Έτσι αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ, και τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά, το αποτέλεσμα με δικαιώνει. Προφανώς και θα καταβάλω προσπάθεια να αποφύγω τα λάθη που είδα με τα μάτια μου. Έχω πει ότι η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή, ενώ θα ξεκινήσουμε άμεσα την εφαρμογή του προγράμματός μας με γνώμονα τους δημότες μας και με χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μας εξασφαλίσουν το οικονομικό σκέλος που είναι σημαντικό. Θα είμαι η ισχυρή φωνή διεκδίκησης κονδυλίων, έργων και παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν ένα Δήμο που αξίζει να ζούμε!»

«Τι κάνει έναν δήμαρχο καλό;» Η απάντηση που δίνει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου είναι ξεκάθαρη και αιχμηρή: «Η ανάληψη ευθύνης. Η αλήθεια του λόγου του. Να δέχεται την κριτική, να δέχεται να ακούσει τα προβλήματα και να επιδιώκει να δίνει λύσεις. Να είναι δήμαρχος στην πράξη, όχι εξαφανισμένος από όλα. Να είναι εκεί με λύσεις, με ανοιχτά αυτιά και γερά αντανακλαστικά».

«Αυτό είναι το όραμά μας για τη Φιλοθέη και το Ψυχικό»

Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού μοιράζεται στην ATHENS VOICE το όραμά της και τις προτεραιότητές της, αν την επομένη των εκλογών βρεθεί στο τιμόνι του δήμου.«Πρώτο και βασικό, να διατηρηθεί ο οικιστικός χαρακτήρας της περιοχής. Η ασφάλεια και η υγεία για εμάς αποτελούν προτεραιότητα. Από εκεί και πέρα έχουμε πολλά να διορθώσουμε και να κάνουμε το Δήμο μας παράδειγμα προς μίμηση για την αυτοδιοίκηση. Να βελτιώσουμε τις υποδομές, να εφαρμόσουμε βιώσιμες λύσεις και να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στο Δήμο και στα κοινά. Οι σταθερές αξίες και αρχές πάνω στις οποίες οικοδομούμε τις προγραμματικές μας θέσεις και θα διέπουν το σύνολο της θητείας μας είναι: η αλήθεια, η διαφάνεια, η λογοδοσία, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Κεντρικοί μας στόχοι είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας τους, η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η προστασία της οικιστικής φυσιογνωμίας του Δήμου, η προστασία του περιβάλλοντος μέσω υιοθέτησης πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, η προσβασιμότητα σε όλα τα δημοτικά κτίρια, η διεκδίκηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η απορρόφηση κονδυλίων, ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες, η δημιουργία ενός ανοικτού και συμπεριληπτικού Δήμου για όλους τους πολίτες και η προστασία των αδέσποτων ζώων».

«Βέβαια, υπάρχουν και προβλήματα που η δημοτική παράταξη "Πράξη" θέτει σε άμεση προτεραιότητα. «=Η καθαριότητα, ο φωτισμός, η διαχείριση του πρασίνου, η προσβασιμότητα, τα πεζοδρόμια, η επικοινωνία του δημότη με το δήμο είναι ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις. Η "Πράξη", η δημοτική παράταξη, της οποίας είμαι επικεφαλής, θέλει να κάνει το Δήμο προσβάσιμο και συμπεριληπτικο, καθαρό και ασφαλή, να μην φοβούνται οι πολίτες να κυκλοφορήσουν και με αυτό εννοώ όλοι οι πολίτες, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια ή με προβλήματα όρασης, γονείς με καροτσάκια», επισημαίνει η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου.

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού ασκεί τη δική της κριτική στην απερχόμενη διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι την τελευταία τετραετία η περιοχή αξιοποιήθηκε «όχι προς το συμφέρον των δημοτών, αλλά προς το συμφέρον κάποιων κατασκευαστικών εταιρειών που θέλησαν να φτιάξουν μεγαθήρια εντός των ορίων του Δήμου. Οι προτάσεις μας προς τους δημότες σχετίζονται με την προστασία της φυσιογνωμίας του δήμου μας, με τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων δημοτών, με έμπρακτη βοήθεια προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους τετράποδους φίλους μας καθώς και τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας μεταξύ δημοτικών τελών και υπηρεσιών προς τον δημότη».

Οι γυναίκες δήμαρχοι στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Για την Φαίνη Χατζηαθανασιάδου δεν είναι στερεοτυπικό, αλλά κάπως άδικο να λέμε ότι μία γυναίκα μπορεί να βάλει «σε νοικοκυριό» έναν δήμο. «Οι γυναίκες έχουμε σπουδαία χαρακτηριστικά. Πέρα από το νοικοκύρεμα, την οργάνωση, την τάξη, την αποτελεσματικότητα, οι γυναίκες έχοντας το μητρικό ένστικτο, έχουμε έντονη ενσυναίσθηση, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας. Τι πιο σημαντικό λοιπόν για μια δήμαρχο να καταλαβαίνει, να ξέρει να οργανώνει και να κάνει πράξη τις ανάγκες των δημοτών της».

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου είναι υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πράξη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ