Πολιτικη & Οικονομια

Κοντά σε συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία - Ανοίγει ο δρόμος για πώληση F-35 στην Ελλάδα

Πώς αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
© Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη 

«Το πλαίσιο της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης είναι καθορισμένο και έχει ένα συγκεκριμένο ορόσημο, ήτοι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει συμβολική και πολιτική σημασία. Πάμε βήμα - βήμα και όπως είπαμε δεν βάζουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς τον πολιτικό διάλογο», ανέφεραν προ ολίγου κυβερνητικές πηγές από τη Νέα Υόρκη, επιχειρώντας μία πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να υπογραφούν και να ανακοινωθούν σύντομα και τα οποία «δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα».

Παράλληλα, επισήμαναν ότι στο προσφυγικό μπορούμε να αναπτύξουμε έναν διάλογο για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Τουρκία, εξηγώντας ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι όμως που δεν σημαίνει -όπως ειπώθηκε- ότι δεν μπορούμε να μιλάμε διμερώς. «Πρέπει να μιλάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, αλλά και τα λιμενικά μας», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι το ζήτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Αθήνα.

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, εξελίξεις στο θέμα της πώλησης F-35 στην Ελλάδα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, καθώς στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται ότι μια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα στην Αθήνα και να προκαλέσει αχρείαστη δυσπιστία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, «είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων να σταλεί η επίσημη ειδοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο», κλείνοντας ουσιαστικά το τυπικό σκέλος στη διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών προς τη χώρα μας.

Οι Αμερικανοί, λοιπόν, αναμένουν να δουν αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να τηρήσει την πολιτική δέσμευση που έδωσε στο Βίλνιους και να φέρει το θέμα της Σουηδίας προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά την έναρξη των εργασιών της, την 1η Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ