Πολιτικη & Οικονομια

Give him a break: Το λάθος Κασσελάκη και το σπλάτερ με αυτό το παλικάρι

«Το γεγονός ότι τον βγάζουν κάθε μέρα στα πρωινάδικα με ανησυχεί όχι πολιτικά, αλλά επειδή η ενασχόληση με τον "πρώτο γκέι πολιτικό της Ελλάδας" δείχνει πόσο ομοφοβικοί είμαστε ως κοινωνία»

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέφανος Κασσελάκης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Στέφανος Κασσελάκης: Η ενασχόληση των εκπομπών με την προσωπική του ζωή και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, και το ατόπημά του για το Κυπριακό

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Κασσελάκης, κάπως τον πήρε το μάτι μου στα σόσιαλ και είχα την απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι καινούργιος υποψήφιος νεοδημοκράτης – έχει εντελώς το λουκ, από τα νύχια ως την κορφή, αν μου έλεγαν ότι ήταν πρόεδρος στη ΜΟΔΝΕ στο σχολείο (κολλέγιο, όχι δημόσιο) θα το πίστευα. Το γεγονός ότι τον βγάζουν κάθε μέρα στα πρωινάδικα με τόσο μουλωχτά πικάντικο τρόπο, με ανησυχεί, όχι πολιτικά, όχι επειδή τον προωθούν… παρά επειδή η ενασχόληση των πρωινάδικων με τον «πρώτο γκέι πολιτικό της Ελλάδας» δείχνει πόσο ομοφοβικοί είμαστε ως κοινωνία. Πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός πολιτικού, άρα και ενός ανθρώπου, εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο μέρος του κόσμου σε βαθμό υπερθετικό. Όπως γράφτηκε αρκετές φορές ήδη, αν ο Κασσελάκης ήτανε στρέιτ, θα γινόντουσαν μερικές αναφορές στη γυναίκα και τα παιδιά του, κάνα δυο φωτογραφίες του από διακοπές θα έσκαγαν στις πρωινές εκπομπές, αλλά εκεί θα σταματούσε το σόου.

Φυσικά είναι τέλειο, πολύ προχώ, που κάποιο ανοιχτά γκέι άτομο πάει για πολιτική καριέρα, και μπράβο του. Το «ανοιχτά γκέι» έχει διαβαθμίσεις: και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης δεν κρύβει ότι είναι γκέι αλλά δεν απασχόλησε ποτέ σχεδόν κανένα πρωινάδικο. Θυμάμαι να λέει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι στην πρώτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε «Μα ξέρετε, είμαι ομοφυλόφιλος» και ο Κυριάκος απάντησε, «Ε, και;» Από κει και ύστερα, τα πρωινάδικα αδιαφόρησαν για τον σεμνό, ήρεμο και συμπαθητικό Γιατρομανωλάκη, που κάνει τη δουλειά του διακριτικά, και ζει την προσωπική του ζωή μάλλον εξίσου διακριτικά. Χωρίς να είναι λιγότερο φωτογενής από τον Κασσελάκη, έχει διαλέξει άλλη ρότα (καλά, και άλλο κόμμα, όλο το ξεχνάω αυτό…)

Το «λάθος» του Κασσελάκη με την Κύπρο μού θύμισε σαρδάμ και μπούρδες που μου ξεφεύγανε όταν ήμουν έγκυος, ή όταν είχα μωρά, με θολό κεφάλι από αϋπνία και τσατάλιασμα: slip of the tongue, «γλίστρημα της γλώσσας» όπως λένε οι Αμερικάνοι με τους οποίους εκπαιδεύτηκε ο Κασσελάκης. Το ότι αυτό το σοβαρό γλίστρημα παρουσιάζεται αντάμα με τις λαμπερές φωτογραφίες του ζεύγους, με αναφορές στο αν πήγανε γυμναστήριο ή όχι και το πόσο αγαπημένοι είναι κάπως αποπροσανατολίζει τα πράγματα. Κάπως ρίχνει τον προβολέα εκεί που δεν πρέπει – στην προσωπική ζωή ενός πολιτικού, που την αποδεχόμαστε κατά μερίδες και όχι συνολικά, δηλαδή την αποδεχόμαστε ως εξωτικό φρούτο που φέρνει ακροαματικότητα στις εκπομπές της τηλεόρασης. Παράλληλα τραβάει τον προβολέα μακριά από το επίμαχο θέμα: ότι ο Κασσελάκης πρέπει να στρώσει τον πισινό του και να διαβάσει σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας πιο συστηματικά. Και επίσης, να μην μιλάει τόσο. Ένας καλός πολιτικός δεν χρειάζεται να μιλάει συνέχεια. Γιατί όσο πιο πολύ μιλάς, τόσο πιο πολύ ρισκάρεις.

Ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα, μια και εμείς οι Έλληνες έχουμε επιλεκτική μνήμη – για όλα, εκτός από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων Ελλήνων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ