Πολιτικη & Οικονομια

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας

Αφορά την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διάδρομος νοσοκομείου
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI

Υπουργείο Υγείας: Σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου - Αφορά την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το Σχέδιο Νόμου θα παραμείνει στη σελίδα opengov.gr για μια εβδομάδα, έως την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Μεταξύ όσων προβλέπει είναι η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως και η αποστολή κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών.

Αναλυτικά οι νέες προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου

  • Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ, της προστασίας της ισότητας, της διαφάνειας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης, τήρησης, οργάνωσης και λειτουργίας της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών.Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής να καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών. Παράλληλα, εισάγονται πλέον στην λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων. Πρωταρχικός στόχος είναι να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών.
  • Σε ότι αφορά στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, όπως αναφέρεται στο κείμενο του Σχεδίου Νόμου, σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η αύξηση της διαφάνειας κατά μήκος ολόκληρης της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να καλύπτονται εγκαίρως. Επιπροσθέτως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στη διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί έλεγχος και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και των αναγκών των ασθενών.
  • Τέλος, για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες προβλέπεται η δυνατότητα, για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3816/2010, να λαμβάνουν τα ως άνω φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ