Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 14 - 20 Σεπτεμβρίου 2023

345 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επέβαλε η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων στο TikTok για παραβίαση δεδομένων ανηλίκων

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 885
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
345 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επέβαλε η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων στο TikTok για παραβίαση δεδομένων ανηλίκων
© EPA/ANDY RAIN

Τα νέα της εβδομάδας 14 - 20 Σεπτεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

11.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων στη Βορειοανατολική Λιβύη, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

10.100 επιπλέον άνθρωποι αγνοούνται μόνο στην πόλη Ντέρνα. Είναι από τα πρώτα σημεία όπου έφτασε η διεθνής βοήθεια.

32 τόνους υγειονομικής βοήθειας έστειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες 250.000 ανθρώπων.

6,7 εκατ. είναι ο πληθυσμός της χώρας. Ο ΠΟΥ θα μπορούσε και καλύτερα. Ελπίζουμε να το κάνει προσεχώς.

55 παιδιά τουλάχιστον έχουν δηλητηριαστεί πίνοντας μολυσμένο νερό στην Ντέρνα.

300.000 παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο διάρροιας, χολέρας, αφυδάτωσης και υποσιτισμού.

5 Έλληνες, μέλη ανθρωπιστικής αποστολής, σκοτώθηκαν σε τροχαίο στο δρόμο προς την πόλη Ντέρνα της Λιβύης. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούσθηκε μετωπικά με άλλο όχημα.


45,47% των ψήφων έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και απέκτησε σαφές προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, την προσεχή Κυριακή.

36,21% των ψήφων έλαβε η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία περνά επίσης στον δεύτερο γύρο.

8,64% έλαβε ο Νίκος Παππάς, 8,4% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και 1,28 ο αγωνιστής Στέφανος Τζουμάκας.

146.635 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. Λίγο λιγότεροι από την προηγούμενη φορά, οπότε και –σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα– είχαν συμμετάσχει 160.000 πολίτες.


12.319 οριστικές αιτήσεις καθώς και 4.262 προσωρινές είχαν κατατεθεί μέχρι το Σάββατο στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία.

143 κτίρια είναι επικίνδυνα για χρήση και 92 προσωρινά ακατάλληλα.

25,6 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί σε όσους προέκυψαν από τη διαδικασία διασταυρώσεων, ως πρώτη αποζημίωση για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

4.470 νοικοκυριά έχουν ήδη λάβει τις αποζημιώσεις, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο. Ωστόσο, όλο και κάποιος βρίσκεται να διαμαρτυρηθεί στα κανάλια ότι «τον άφησαν στο έλεος». Η ΑΑΔΕ απαντά ότι δεν έλαβε βοήθεια όποιος δεν είχε δηλώσει αυτά που υποστηρίζει ότι έχασε.

8.500 αυτοψίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης –πιθανώς βλέποντας τα προαναφερθέντα νούμερα– διαπίστωσε ότι «Το επιτελικό κράτος είναι ανίκανο κι ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός».

25.000 τεμάχια προστατευτικού υλικού (γαλότσες, αδιάβροχες στολές κ.λπ.) θα διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες σε πολίτες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.


87η είναι κατά σειρά η ΔΕΘ που πραγματοποιείται στη σκιά των καταστροφικών και τραγικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

3 άξονες περιελάμβανε η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Αφορούν στην περαιτέρω θωράκιση της χώρας, έναντι της κλιματικής αλλαγής, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στην προσαρμογή των οικονομικών εξαγγελιών στις νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. 


32% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (περιβάλλει το Βερολίνο), σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Infratest-dimap για λογαριασμό της ραδιοτηλεόρασης Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

20% λαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και 18% οι Χριστιανοδημοκράτες. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) μένουν εκτός τοπικού κοινοβουλίου με 4%. Σε λιγότερο από έναν αιώνα με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη δημοκρατία της Βαϊμάρης και οδήγησαν στον όλεθρο του Β΄ Π.Π.

23,5% είχε λάβει η ακροδεξιά στις εκλογές του 2019 στη συγκεκριμένη περιοχή.


9 ευρώ ανά κιλό όρισε σαν τιμή εκκίνησης για τη πώληση λαδιών της περιόδου 2023-2024, ελαιοτριβείο στη Νεάπολη Λακωνίας.

10,7 ευρώ ήταν η τιμή λιανικής πώλησης του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ, την εβδομάδα που πέρασε. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο πράσινος χρυσός θα ακριβύνει προσεχώς έτι περαιτέρω. Αναμένουμε σκληρές δηλώσεις Σκρέκα.


345 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επέβαλε η ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων στο TikTok για παραβίαση δεδομένων ανηλίκων. «Διαφωνούμε» απαντά η εταιρία, υιοθετώντας συμπεριφορά «κάγκουρα» που τον έπιασε το ραντάρ της τροχαίας να τρέχει σαν παλαβός και εκείνος υποστηρίζει ότι είναι χαλασμένο το μηχάνημα.


Verba volant

Νίνα Κασιμάτη

«Από πού και ως πού, λοιπόν, με ποιο δείγμα –και πώς το απέκτησαν– εγγεγραμμένων μελών ή όσων θα γραφτούν και, μάλιστα, σταθμισμένο (αν μιλάμε για επιστημονικά αξιόπιστη έρευνα) εταιρείες δημοσκοπήσεων διεξάγουν μετρήσεις για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή; Και κάτι ακόμα, καίριο. Ποιος τις πληρώνει»;
Η αμαζόνα η Νίνα η Κασιμάτη έρχεται με φόρα από τις εθνικές εκλογές και βγάζει από τη φαρέτρα της τα βέλη κατά των επάρατων δημοσκόπων. Κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει. Είναι μεγάλο πράγμα η συνήθεια.

Έφη Αχτσιόγλου

«Η επόμενη Κυριακή θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων».
Η ήττα στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών μετέτρεψε τη λαμπερή Έφη σε μετρ της συντροφικής μπηχτής. Για όσους δεν κατάλαβαν η ίδια αγωνίζεται στο πραγματικό πεδίο, είναι σοβαρή και υπεύθυνη. Αντίθετα, ο έτερος διεκδικητής πλατσουρίζει σε θολά νερά εύκολων λύσεων και φυσικά δεν θα είναι παρών στη Βουλή.  

Κώστας Σκρέκας

«Όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει σε μία τέτοια δύσκολη στιγμή θα το πληρώσει πολύ ακριβά». Σκληρές κουβέντες από τον υπουργό και βουλευτή Τρικάλων. Τις είπε την Κυριακή στη ΔΕΘ. Προηγουμένως βέβαια οι ντόπιοι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους «σε τιμή κοσμήματος, όχι μόνο στην αξία του χρυσού».
Ίσως όμως αυτές οι συμπεριφορές να μην είχαν γίνει γνωστές στον υπουργό. Άλλωστε δεν είναι εύκολο για έναν βουλευτή Τρικάλων να μάθει τι πραγματικά συμβαίνει στη δυτική Θεσσαλία. Μην τον αδικούμε.

Μανώλης Πλειώνης

«Ο κάθε φορέας όμως από το δικό του μετερίζι, με σεβασμό στις θεμελιώδεις διαφορές και στις ιδιαιτερότητές του, που είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της αποστολής του».
Ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αντιδρά στην εξαγγελία Μητσοτάκη για υπαγωγή του αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία και θέλει ανεξάρτητο το μετερίζι του. Το βιλαέτι του, αν προτιμάτε.

Στέφανος Κασσελάκης

«Γουστάρω να ξεδοντιάσω δικαστικούς και δημοσιογράφους».
Η τραμπική αριστερά είναι εφεύρεση της Ελλάδας που επιμένει, της Ελλάδας που καινοτομεί. Αντί άλλου σχολίου, παραθέτω τη δηλητηριώδη ρήση του συντρόφου Παπαδημούλη: «Κέρδισαν και οι δύο, περισσότερο όμως κέρδισε ο Παύλος Κασσελάκης». Δεν είναι λάθος, είναι τιμητική, έμμεση αναφορά στον αψύ φίλο της στήλης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ