- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτά είναι τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Ετικέτα σε προϊόντα με μειωμένη τιμή και νέο application
Αισχροκέρδεια: Οι ανακοινώσεις τεσσάρων μέτρων από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα
Τέσσερα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα (20.9) ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στην αγορά, τονίζοντας ότι «η αισχροκέρδεια είναι ηθικά αποτρόπαιη και καταδικαστέα και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε».
Ο κ. Σκρέκας ανέλυσε τα τέσσερα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο. Μεταξύ αυτών, η εξασφάλιση μόνιμα μειωμένης τιμές στο ράφι για προϊόντα με ειδική σήμανση, αλλά και η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες.
Ποια είναι τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πρώτο μέτρο: Η εξασφάλιση μόνιμης μειωμένης τιμής στο ράφι. Η μείωση θα είναι 5% για έξι μήνες τουλάχιστον, χωρίς να αφορά την περίοδο των εκπτώσεων «θα πρέπει να είναι πάνω και πέρα από τις προωθητικές», όπως ανέφερε ο υπουργός. Όπως είπε, η τιμή αναφοράς του προϊόντος θα είναι η 19η Σεπτεμβρίου ενώ όποιος αισχροκερδήσει θα είναι αντιμέτωπος με 20.000 ευρώ πρόστιμο ανά προϊόν.
Δεύτερο μέτρο: Τα σούπερ -μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ, υποχρεούνται να κοινοποιούν στο υπουργείο τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών ώστε να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα με ανατιμήσεις για να διενεργούνται άμεσα έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ.
Τρίτο μέτρο: Διαφάνεια στις τιμές και για οπωροκηπευτικά. Τα σούπερ μάρκετ με κύκλο εργασιών άνω των 90 εκατ. ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές λιανικής στα φρούτα και λαχανικά. Θα δημοσιεύονται στο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Aνάπτυξης.
Τέταρτο μέτρο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, με σύμμαχο τον καταναλωτή. Ο κ. Σκρέκας είπε ότι «καθιστούμε τον πολίτη σύμμαχο» και «αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών στο 1520 όσο και με ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, καθώς όπως είπε ενδυναμώνεται το σύστημα καταγγελιών, ενώ δημιουργείται και εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα για άμεση καταγγελία από τους πολίτες. Η εφαρμογή θα είναι έτοιμη πριν την περίοδο των Χριστουγέννων.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά
Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά. Από την αρχή του 2023 έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 1.278 παραβάσεις με τα πρόστιμα να ανέρχονται σε 5.165.000 ευρώ ενώ έχουν κατασχεθεί 8 τόνοι προϊόντων. Σχετικά με τα σχολικά είδη, αυτά παρουσίασαν μείωση 10% με αυξημένες πωλήσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο βίντεο με τη χρήση ΑΙ για animation, ο πρωθυπουργός περιγράφει όλα όσα πέτυχε η χώρα
Η λίστα περιλαμβάνει τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Ο υπουργός Επικρατείας παρέθεσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ
Για οργανωμένη και μετρήσιμη παρέμβαση, κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
«Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η ΝΔ κάνει όλα όσα λέει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Κατέληξε οπαδός της πολιτικής Τσίπρα» απαντά το ΠΑΣΟΚ
«Με μεθοδική δουλειά, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής στη Δυτική Αττική», δήλωσε ο Περιφερειάρχης
«Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της απασχόλησης», δήλωσε η υπουργός Εργασίας
Στόχος να περιοριστούν οι έμμεσες επιπτώσεις του αυξημένου κόστους μεταφορών στην αγορά
Προθεσμία έως 6 Σεπτεμβρίου - Μισθός, πλήρης ασφάλιση και επιδόματα για νέους 15-29 ετών
«Αποκορύφωμα θράσους και έλλειψη επίγνωσης»
Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την «Ασπίδα του Αχιλλέα»
«Έσχατο μέτρο οι συγχωνεύσεις σχολείων» σημειώνει η υπουργός Παιδείας
Πώς αλλάζει η αεράμυνα της χώρας, ποιες είναι οι ζώνες προστασίας
Πενήντα χρόνια από τη φιλοαραβική στροφή της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας
Η απάντηση στην αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου της ΕΛΑΣ
«Εδώ και 1 χρόνο ακούμε για το κόμμα Σαμαρά, κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η πλήρης ανάπτυξη του συστήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Όσα είπε ο εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού και η απάντηση του υπουργού Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.