Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2023

53 ετών γεννημένος στο Μπρίστολ και γεννημένος ως Robin Gunningham είναι ο διασημότερος «άγνωστος» Street Artist όλων των εποχών, o Banksy, σύμφωνα με την Daily Mail

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 887
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Banksy - Robin Gunningham
© EPA/JON ROWLEY

Τα νέα της εβδομάδας 28 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

250 εκατ. ευρώ ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης του ΟΑΚΑ, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή. Πλέον, «δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας», σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, Γιάννη Βρούτση.

370 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κόστισε τελικά το έργο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. «H Ελλάδα πλήρωσε πολλά για την ανάπλαση του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά το έργο αξίζει τα χρήματα που καταβλήθηκαν» είχε δηλώσει ο ίδιος ο Σαντιάγο Καλατράβα.

20 χρόνια παρέμεινε χωρίς συντήρηση το στέγαστρο του σταδίου. «Ο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης, το οποίο στη συνέχεια έχασαν οι υπηρεσίες» σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

22,3 εκατομμύρια δεσμεύτηκαν το 2021 από το Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας και αφορούσαν στη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου.

22 κατασκευαστικές εργασίες επιτρέπονται χωρίς καμία σχετική άδεια με νόμο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που πέρασε από τη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2020. Μία εξ αυτών είναι η κατασκευή πέργκολας. Όταν κατασκευαζόταν το στέγαστρο Καλατράβα η άδεια ήταν απαραίτητη και με μια τέτοια άδεια πέργκολας κατασκευάστηκε το εμβληματικό έργο του ΟΑΚΑ!

560 γυάλινες πλάκες οι οποίες αποτελούσαν το δάπεδο της γέφυρας Zubizuri (κατασκευής Καλατράβα) στο Μπιλμπάο καταστράφηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια οι φορολογούμενοι πολίτες να επιβαρυνθούν κατά 200.000 ευρώ για την αντικατάσταση και επισκευή τους.

1 δισ. ευρώ κόστισε τελικά η κατασκευή της όπερας στη Βαλένθια (κατασκευής Καλατράβα), από τα 300 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός. Το 2013 και εν μέσω θυελλωδών ανέμων άρχισαν να αποκολλώνται τμήματα της πρόσοψης, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών.

3,3 εκατομμύρια ευρώ υποχρέωσε το δικαστήριο να καταβάλει ο Καλατράβα στις τοπικές αρχές του Οβιέδο, όταν στο συνεδριακό κέντρο στο Οβιέδο μία πλάκα από σκυρόδεμα μεγέθους 500 τ.μ. έπεσε από ύψος 15 μέτρων, προκαλώντας ελαφρά τραύματα σε τρεις εργάτες και σοβαρές υλικές ζημιές σε γύρω κτίρια.

78.000 ευρώ πρόστιμο πλήρωσε το 2019 ο Καλατράβα και στη Βενετία μετά από απόφαση δικαστηρίου για λάθη και ελλείμματα που οδήγησαν σε υπερκοστολόγηση της «Γέφυρας του Συντάγματος» στο μεγάλο κανάλι της Γαληνοτάτης. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 2007 και κόστισε 11,6 εκατομμύρια ευρώ αντί για 7 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.


11,9% των πολιτών βλέπουν θετικά την εκλογή Κασσελάκη, σύμφωνα με έρευνα της MRB.


4 συστάσεις προς την κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομία απηύθυνε ο ΟΟΣΑ, τα toolkit του οποίου είχαν αναγκαστεί να αποδεχθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Ό,τι όμως δεν τους άρεσε, βρήκαν τρόπο να μην το εφαρμόσουν. Οι συστάσεις αφορούν τη μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τη συμπερίληψη, την κοινωνική προστασία και γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική μετάβαση.

2,4% θα είναι η ανάπτυξη φέτος σύμφωνα με σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν 2,2%.


4,3% ήταν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο από 5,2% τον Αύγουστο, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με την Eurostat.

2,4% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 3,5% τον Αύγουστο.

8,9% ήταν τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός στη Σλοβακία, ο υψηλότερος στην Ευρωζώνη.

0,7% ήταν ο πληθωρισμός στο Βέλγιο, ο χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.


75-51 κέρδισε το Σάββατο ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Super Cup.


63,5% των πολιτών του Βόλου είναι πολύ και αρκετά ευχαριστημένοι από το έργο του «χαστουκέρ» δημάρχου Αχιλλέα Μπέου.

61,9% θέλουν την επανεκλογή του. Ο Στέφανος Κασσελάκης απαίτησε από τη ΝΔ να άρει τη στήριξή της στον δήμαρχο Βόλου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η ΝΔ ωστόσο δεν έχει δώσει τη στήριξή της σε κανέναν υποψήφιο, εκτός των 3 μεγάλων πόλεων.

62,2% λαμβάνει ο Αχιλλέας Μπέος στη πρόθεση ψήφου έρευνας, που πραγματοποίησε η Opinion Poll.


24 εκατ. ευρώ εκτιμάται πως ήταν τα κέρδη του κυκλώματος «πειρατών» συνδρομητικής TV, το οποίο εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία για Cosmote TV, Nova και Vodafone TV.

2 άτομα συνελήφθησαν, ενώ άλλοι 8 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

13.000 συμπολίτες μας ήταν «συνδρομητές» των εγκληματιών.


7 επαγγελματικοί κλάδοι που είχαν κατακτήσει το μοναδικό προνόμιο να μη δέχονται πληρωμή με κάρτες, θα υποχρεούνται να το κάνουν από την επόμενη Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ταξί, παραγωγούς λαϊκών αγορών, περιπτεριούχους, ψιλικατζήδες-παντοπώλες, ιδιοκτήτες πάγκων σε πανηγύρια, ΙΕΚ (;;;;), θέατρα-κινηματογράφοι-συναυλίες, τραγουδιστές-συγκροτήματα-χορευτές και sex shops.


53 ετών γεννημένος στο Μπρίστολ και γεννημένος ως Robin Gunningham είναι ο διασημότερος «άγνωστος» Street Artist όλων των εποχών, o Banksy, σύμφωνα με την Daily Mail. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα, καθώς είναι ο πρώτος εναγόμενος σε μια αγωγή του φερόμενου ως συνεταίρου του ονόματι Andrew Gallaher ο οποίος κατηγορεί τον Banksy για δυσφήμιση.

18,6 εκατ. λίρες είναι η ακριβότερη τιμή στην οποία έχει πουληθεί έργο του καλλιτέχνη, ο οποίος κάνει γκράφιτι μόνο νύχτα και με τη χρήση stencil.


Verba Volant

Κώστας Σκρέκας

«Όποιος διαπιστώνεται να παρανομεί στους ελέγχους για την αισχροκέρδεια θα το πληρώσει ακριβά».

Αυτά είπε ο σκληρός σαν μέταλλο υπουργός Ανάπτυξης. Στις αρχές Αυγούστου, πιάστηκαν στα πράσα δύο πρατήρια να αισχροκερδούν και τους έβαλε πρόστιμο 5.000 στο καθένα. Επί ΠΑΣΟΚ, κάθε σοβαρός πρατηριούχος τόσα ξόδευε μόνο σε πανέρια με λουλούδια.

Παύλος Πολάκης

«Γιαννη Πρετεντέρη με αυτό το δημοσίευμα αποδεικνύεις άλλη μια φορά πως είσαι αυτο που έλεγε ο αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης, δηλαδή : ΕΝΑΣ ΚΟΥΒΑΣ ΜΕ ΣΚ@Τ@!!!μ».

Με τον ορίτζιναλ τρόπο γραφής του ο «αψύς» φίλος της στήλης καθιστά σαφές το νέο ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στροφή προς το κέντρο και τη μετριοπάθεια. Καλά θα πάει κι αυτό.   

Σπύρος Χατζάρας

«Ομολογώ !Συμπαθώ τον Βαλόντια. Υποστηρίζω την #Ρωσία και την #Σερβία. Δεν συμπαθώ τους #Ζελένσκι και τους #Μητσοτακένσκι. Θεωρώ αυτούς που πούλησαν την Μακεδονία Προδότες».

Πλέρια σοσιαλδημοκρατία από τον υποψήφιο σύμβουλο του Γιάννη Σγουρού. Ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιος περιφερειάρχης καταγγέλλεται από χρήστες των social media ότι όχι απλώς δεν διαγράφει τον Σπύρο «ξανθό γένος» Χατζάρα, αλλά σβήνει σχόλια με διαμαρτυρίες.

Γιάννης Οικονόμου

«Από σήμερα θα εγκαταστήσουμε μόνιμα γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας με οδηγούς για να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα και άμεσα εκεί όπου παρατηρούνται ακινητοποιήσεις οχημάτων ή ατυχήματα».

Είδατε, βρε κουτά; Δύο γερανοί που θα σταθμεύουν μόνιμα στον Κηφισό ήταν η λύση για να μην «πήζετε» στην κίνηση. Πώς δεν το σκεφθήκαμε νωρίτερα;

Στέφανος Κασσελάκης

«Σε Έβρο, Βόλο και Ρόδο να μειωθούν ΦΠΑ και φόρος καυσίμων».

Ωραία ιδέα. Να μειωθούν στον Βόλο για να μπορούν και οι πολίτες της Λάρισας, της Λαμίας, γιατί όχι και της Αθήνας, να κάνουν ψώνια σε χαμηλότερη τιμή. Και μέσω παραγγελιών, σε όλη την Ελλάδα.  Διαφωνούν βεβαίως οι έμποροι των υπόλοιπων περιοχών, που θα έχουν υψηλότερο ΦΠΑ, αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ