Πολιτικη & Οικονομια

«Δεν γνωρίσαμε»... καθοδηγητές!

«Δεν γνωρίσαμε χούντα, δεν γνωρίσαμε δημοκρατία»: το κεντρικό σύνθημα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 505
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
81583-182562.jpg

«Δεν γνωρίσαμε χούντα, δεν γνωρίσαμε δημοκρατία». Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την 41η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πρώτον, το μήνυμα έχει πολλαπλές ερμηνείες. Για παράδειγμα, δεν συμφωνεί με το βασικό σύνθημα των πάλαι ποτέ αγανακτισμένων ότι «η χούντα δεν τελείωσε το ’73».

Προφανώς η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, και σωστά, ότι η χούντα τελείωσε το 1974, αφού ξεκαθαρίζει ότι «δεν γνωρίσαμε χούντα». Ως εδώ όλα καλά. Τα δύσκολα ξεκινάνε με το δεύτερο σκέλος, όταν οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσουν ότι «δεν γνωρίσαμε δημοκρατία». Δηλαδή, με βάση το «σκεπτικό», σήμερα δεν έχουμε ούτε χούντα αλλά ούτε και δημοκρατία. Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα: και τι έχουμε; Φυσικά απάντηση δεν θα λάβουμε, όμως το κεντρικό σύνθημα είναι και ανιστόρητο και επικίνδυνο. Διότι είναι πανθομολογούμενο ότι η Ελλάδα διανύει την πιο μακρά περίοδο δημοκρατίας, με διακριτούς ρόλους, με θεσμούς και πρωτίστως με το δικαίωμα της επιλογής. Μπορεί να μην είναι η καλύτερη δημοκρατία, όμως με τα λάθη, τις δυσκολίες, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις, δεν παύει να είναι Δημοκρατία. Και με ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μπορεί η χώρα λόγω αποκλειστικά των δικών της λαθών να βρίσκεται υπό αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση, όμως σήμερα δεν υπάρχει «παλάτι», δεν υπάρχει το «στράτευμα», δεν υπάρχει ο «ξένος παράγοντας». Ή μάλλον υπάρχει ο ξένος παράγοντας, αλλά βρίσκεται εδώ επειδή εμείς τον καλέσαμε. Και τον καλέσαμε όχι για να διαφεντεύει τις τύχες του ελληνικού λαού, αλλά για να μας σώσει. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, μάλλον δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει.

Και για να μπούμε στο μυαλό των νεολαίων που είχαν την κακόγουστη έμπνευση της αφίσας, όταν -και αν- σε τρεις μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, τότε θα έχουμε δημοκρατία; Αυτό θα γίνει την επομένη των εκλογών και μόλις κάτσουν στα υπουργικά έδρανα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει «μετά τις 100 πρώτες μέρες» ή θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα; Τι ορίζουν οι εν λόγω ως δημοκρατία; Μήπως τις αποφάσεις που παίρνουν 100 άτομα για κλειστά πανεπιστήμια;

Αλήθεια, και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, οι εμπνευστές της αφίσας ποιο μοντέλο δημοκρατίας έχουν κατά νου; Ποια χώρα του κόσμου έχουν ως πρότυπο δημοκρατίας; Τον Καναδά, τη Βενεζουέλα, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα ή την Κούβα; Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αλλά καλύτερα να το πουν οι ίδιοι. Θα είναι πιο τίμιο.

Υ.Γ. Ενδεχομένως τα παιδιά αυτά να μη φταίνε. Διότι σήμερα δεν υπάρχουν τα πρόσωπα εκείνα που θα τους «καθοδηγήσουν» σωστά. Φαντάζομαι όλοι, και ιδίως οι αριστεροί στις ηλικίες της νιότης, έχουμε πει αντίστοιχες ή και πολύ μεγαλύτερες ανοησίες. Όμως, είχαμε την τύχη να συναναστρεφόμαστε με πραγματικούς αριστερούς που μας επανέφεραν γρήγορα στην «τάξη». Που ήξεραν ότι η Δημοκρατία είναι πολύ «ακριβό σπορ» για να παίζει κανείς…

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.