Πολιτικη & Οικονομια

Νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα - Αίτημα επιβολής ελέγχων στις τιμές

Επιβαρύνεται το κόστος από τις φυσικές καταστροφές - Παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρόφιμα: Νέο κύμα ακρίβειας καταγράφεται μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις - Θεομηνίες και κόστη μεταφοράς επιβαρύνουν τους καταναλωτές - Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.
Νέο κύμα ακρίβειας καταγράφεται στις αγορές © Eurokinissi/Tatiana Bolari

Τρόφιμα: Νέο κύμα ακρίβειας καταγράφεται μετά τις πρόσφατες ανατιμήσεις - Θεομηνίες και κόστη μεταφοράς επιβαρύνουν τους καταναλωτές - Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ.

Μετά τις ανατιμήσεις του Αυγούστου στα τρόφιμα (+10,7% σε σχέση με πέρσι), καταγράφεται νέο κύμα ακρίβειας.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες λίγες ημέρες οι ντομάτες ακρίβυναν 75% στην Κεντρική Αγορά Αθηνών, καθώς το κόστος επιβαρύνεται από την αύξηση 60% στα μεταφορικά Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Έπονται οι συνέπειες της υποκατάστασης της κατεστραμμένης παραγωγής από εισαγωγές, σε μια συγκυρία διεθνών ανατιμήσεων. Το αίτημα επιβολής ελέγχων στις τιμές βασικών προϊόντων ενισχύεται μέρα με τη μέρα.

ΥΠΑΑΤ: Κάθε αύξηση στις τιμές οπωροκηπευτικών είναι αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών

Κάθε αύξηση στην τιμή των οπωροκηπευτικών προϊόντων, εξαιτίας των ζημιών που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την θεομηνία «Daniel», μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται, η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά

Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΛΓΑ, στην χώρα μας καλλιεργούνται συνολικά 371.000 στρέμματα οπωροκηπευτών προϊόντων, εκ των οποίων στη Θεσσαλία βρίσκονται τα 28.000 στρέμματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

«Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ