Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 21 - 27 Σεπτεμβρίου 2023

3 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε η Μαρία Σάκκαρη

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 886
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρία Σάκκαρη
© © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Τα νέα της εβδομάδας 21 - 27 Σεπτεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

55,98% είναι τελικά το ποσοστό που έλαβε ο Στέφανος Κασσελάκης στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά εξελέγη πρόεδρος.

44,2% ήταν το ποσοστό που έλαβε η Έφη Αχτσιόγλου και, παρότι το θεωρούσε δεδομένο μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, δεν εξελέγη πρόεδρος.

134.420 μέλη ψήφισαν στο Β΄ γύρο των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η μαζική συμμετοχή, η μαζική ανταπόκριση των μελών μας, το ενδιαφέρον της κοινωνίας είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για όλους μας για την επόμενη μέρα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

9.813.595 πολίτες αποτελούν το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 1,5% του εκλογικού σώματος ενδιαφέρθηκε για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

330.521 μέλη της ΝΔ είχαν ψηφίσει στον Β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος στις 10 Ιανουαρίου 2016, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

207.658 μέλη του Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν στον Β΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος, οι οποίες διεξήχθησαν στις 5 Δεκεμβρίου 2021, οπότε και εξελέγη πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.


6 στους 10 συμπολίτες μας θεωρούν την ακρίβεια «ελληνικό πρόβλημα», σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Περιφέρεια Αττικής.

3,4% ήταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, ενώ στην ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμος στο 5,3%.

95% θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα αυξήσεων τιμών και ακρίβειας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

34% των πολιτών δήλωσε ότι δεν έκανε διακοπές.

26% αυξήθηκε η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στο πρώτο εξάμηνο.

5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το τουριστικό πλεόνασμα, μόνο το πρώτο εξάμηνο.


14,3% αυξήθηκε η τιμή των τούβλων μέσα σε έναν χρόνο από πέρυσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

6,5% μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ίδια περίοδο.

1,5 ευρώ το λίτρο είναι η τιμή στην οποία θα ξεκινήσει να πουλιέται το πετρέλαιο θέρμανσης.

1,15 ευρώ ήταν η αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι.

5,4% χαμηλότερη όμως είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης φέτος. Λογικά ο Κώστας Σκρέκας θα σκέφτεται: «20 φορές το 15, 11+7 18, σύνολο 16, πρέπει να ’ναι εντάξει, λες να ’χω λάθος, ας τα ξαναδώ».


98% των χωραφιών στις πλημμυρισμένες περιοχές κρίθηκαν κατάλληλα για να αρχίσουν να προετοιμάζονται για καλλιέργεια από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.


93,75 εκατ. ευρώ θα εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς η Eurobank προτίθεται να επαναγοράσει ποσοστό 1,4% των μετοχών της, που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, από την εποχή της διάσωσης εν μέσω μνημονίων.

10 δισ. ευρώ έχει δαπανήσει συνολικά το Δημόσιο για τη διάσωση της Eurobank και των λοιπών τραπεζικών ιδρυμάτων (λέμε τώρα) που απορρόφησε.


6.650 Αρμένιοι εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες μετά τη νέα επίθεση των Αζέρων στην περίκλειστη επαρχία του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όλα γίνονται με τις πλάτες της Τουρκίας και την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.

100 χρόνια νωρίτερα, ο «πατερούλης» Στάλιν, είχε φροντίσει να φυτέψει τον σπόρο της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Δημιουργώντας χώρες με επαρχίες που δεν συνορεύουν μεταξύ τους.

120.000 Αρμένιοι ζουν στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η περιοχή πλέον βρίσκεται υπό αζερικό έλεγχο μετά από εισβολή.


300.000 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, ενδέχεται να νομιμοποιηθούν προκειμένου να καλυφθεί το κενό που εντοπίζεται κυρίως στους εργάτες γης.


146 ημέρες κράτησε η απεργία της Συντεχνίας Συγγραφέων της Αμερικής, η οποία διαμαρτύρονταν για τις πιθανές επιπτώσεις από τη διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης. Η απεργία έληξε καθώς ικανοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα.

11.000 σεναριογράφοι εκπροσωπούνται από τη συγκεκριμένη ένωση.


56% των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν, σύμφωνα με το κοινό εύρημα 2 δημοσκοπήσεων, των Washington Post-ABC και του NBC.

91% επιρρίπτουν ευθύνες στη διακυβέρνηση Μπάιντεν για τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

74% εκφράζει ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

10 μονάδες μπροστά από τον Μπάιντεν βρίσκεται ο Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post-ABC.

100.000 δολάρια ήταν η αξία των ράβδων χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του φιλέλληνα δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και οι οποίοι ράβδοι θεωρούνται ως αποτέλεσμα συναλλαγής.

3 επιχειρηματίες από το New Jersey έδωσαν λεφτά στον Μενέντεζ για να τους κάνει «μια εξυπερέτηση», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Αναμφίβολα, αν αποδειχθούν όλ’ αυτά, θα είμαστε βέβαιοι ότι κυλά ελληνικό αίμα στις φλέβες του.


730 εκατ. άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Άτλαντα της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

828 εκατ. άνθρωποι υποσιτίζονται.

40% των ανθρώπων του δυτικού κόσμου είναι παχύσαρκοι. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την κλινικά σοβαρή μορφή της νόσου είναι σε μεγάλο ποσοστό καταδικασμένοι να καταλήξουν σε ηλικία 50-60 ετών, λόγω σοβαρών, από το μεγάλο βάρος, επιπλοκών.


3 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανέβηκε η Μαρία Σάκκαρη, μετά την επικράτησή της στο τουρνουά τένις WTA 1000, που διεξήχθη στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

στην παγκόσμια κατάταξη των αθλητριών του τένις που διατηρεί η WTA είναι πλέον η Ελληνίδα τενίστρια, με την Αρίνα Σαμπαλένκα να είναι ξανά στην κορυφή.


Verba volant

Πέτρος Κωνσταντινέας

«Scripta manent, όπως λέει μια λατινική παροιμία, ή αλλιώς “τα γραπτά μένουν”, όπως και τα οπτικοακουστικά αρχεία της Σύγχρονης Εποχής. Προσέχουμε τι λέμε γιατί θα δυσκολέψουν οι κυβιστήσεις από Δευτέρα». Ο σύντροφος διαιτητής είναι και άνθρωπος του πνεύματος. Μελετητής των «λατινικών παροιμιών», εμβαθύνοντας περισσότερο και από τον πειρατή του Asterix. Με την επιλογή αυτής της φράσης κέρδισε προφανώς με το σπαθί του μια θέση στο πάνθεον των φίλων της στήλης. Χωρίς άλλα κριτήρια.

Έλενα Ακρίτα

«Δεν παραιτούμαι από βουλευτής για τον Κασσελάκη. Είχα συμφωνήσει με τον Τσίπρα να γίνω υπουργός Ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε σχέση με την παραίτηση, «αριστερή είναι, δεν είναι κορόιδο» που λέει και μια ψυχή. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η συμφωνία για το υπουργιλίκι έγινε με τον Τσίπρα το 2022. Δηλαδή οι σύντροφοι ήταν βέβαιοι ότι θα κερδίσουν και μοίραζαν μεταξύ τους υπουργεία. Πήραν τελικά 17,83%.   

Κατερίνα Καινούργιου

«Δεν με ενδιαφέρει πια να παντρευτώ, το ’χω εγκαταλείψει το όνειρο, αλλά θέλω άντρα στο σπίτι για να σκοτώνει τις κατσαρίδες». Η στήλη καταδικάζει τη σεξιστική δήλωση της παρουσιάστριας, η οποία χαρακτηρίζει το ανδρικό φύλλο ως φονική μηχανή για να ικανοποιήσει τις νοσηρές της επιθυμίες. Περιμένω από τους επαγγελματίες ζωόφιλους να αντιδράσουν απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα.

Στέλιος Κούλογλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε – μετεξελίχθηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ». Ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ αφήνει μουσικές μπηχτές κατά του Κασσελάκη και προφανώς διαχωρίζει τη θέση του. Η έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης της σύγχρονης μουσικής από πλευράς Κούλογλου, όμως, είναι εμφανής. Το στιλ θυμίζει περισσότερο Boy Band. Everybody, yeah. Rock your body, yeah…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ