Πολιτικη & Οικονομια

Σε ποιον κλάδο υπάρχουν νέες ευκαιρίες εργασίας και καλύτεροι μισθοί

Προσλήψεις έως το τέλος του έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα σχεδιάζουν αύξηση μισθών
9 στις 10 εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα σχεδιάζουν αύξηση μισθών © Unsplash/ Arlington Research

Εργασία: Σε μπαράζ προσλήψεων έως το τέλος του έτους και αυξήσεις μισθών προχωρούν οι εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου - Τα στοιχεία του ΣΕΤΕ

Μπαράζ προσλήψεων, με παράλληλη αύξηση των μισθολογικών απολαβών, σχεδιάζουν οι εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ.

Αφενός περισσότερα από τα 2/3 των εταιρειών τεχνολογίας (69%) στη χώρα μας σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του 2023 (σ.σ. για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων το αντίστοιχο ποσοστό είναι 54%).

Αφετέρου, οι ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας εκφράζουν σαφή πρόθεση να παρέχουν περισσότερο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές, με το 86% να σχεδιάζει την αύξηση των μισθολογικών επιπέδων των εργαζομένων του (75% για το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων). Μάλιστα, το 6% των εταιρειών προτίθεται να προσφέρει αυξήσεις κατά τουλάχιστον 16%.

Κλάδος τεχνολογίας: Δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων εργαζομένων

Πρακτικά, ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σήμερα την υψηλότερη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά και έχει την πιο δυναμική πρόθεση αύξησης των μισθών. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν (σε ποσοστό 96%) ως βασικό εμπόδιο την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων.

Μάλιστα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας (82%) στην Ελλάδα θεωρεί ότι η προσέλκυση ταλέντων αποτελεί την πιο κρίσιμη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με την έρευνα HR Trends Randstad για τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας, οι σημαντικές δυσκολίες στην προσέλκυση των κατάλληλων εργαζομένων συνδέονται, κυρίως, με τις υψηλές μισθολογικές προσδοκίες των υποψήφιων (78%).

Παράλληλα, η δεξαμενή των υποψηφίων με σχετική εργασιακή εμπειρία και δεξιότητες είναι περιορισμένη, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη στρατηγική προσλήψεων των επιχειρήσεων πληροφορικής και τεχνολογίας στην Ελλάδα (48%).

Σε ποιον κλάδο υπάρχουν νέες ευκαιρίες εργασίας και καλύτεροι μισθοί
© Unsplash

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ψάχνουν καλύτερους μισθούς

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του κλάδου - σύμφωνα πάντα με την έρευνα - καταγράφουν σημαντική δυσκολία (71%) στο να διατηρήσουν τα πιο αποδοτικά στελέχη, με τους εργαζόμενους στον κλάδο της τεχνολογίας να καταγράφουν μια σημαντική κινητικότητα.

Για το 77% εκείνων των εργαζομένων, που αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την τρέχουσα θέση εργασίας τους, το βασικό κίνητρο είναι οι πιο υψηλές αποδοχές ή οι καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ το 58% αναζητά περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη σε άλλη εταιρεία. Μόλις το 14% θεωρεί ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας αποτελεί κεντρικό παράγοντα για την απόφαση αλλαγής εργασίας.

«Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται, τα τελευταία χρόνια, στο κέντρο της συζήτησης για την αγορά εργασίας, με τις εταιρείες τεχνολογίας και τους εργαζόμενους στα τεχνολογικά αντικείμενα να δημιουργούν νέα δεδομένα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζουν το σύνολο της αγοράς», εξηγεί η έκθεση HR Trends της Randstad.

Πώς επιλέγουν τα ταλέντα - Οι ελκυστικές παροχές που προσφέρονται

Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να προσελκύσουν ταλέντα, οι επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής προσφέρουν διαφορετικές παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους, εστιάζοντας στη δυνατότητα εκπαίδευσης, τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και το ευέλικτο πρόγραμμα εργασίας, ενώ αναφορικά με τις οικονομικές παροχές επιλέγουν τα μπόνους απόδοσης, το κινητό τηλέφωνο και τα επισιτιστικά κουπόνια.

Ειδικότερα, ως μέρος της στρατηγικής τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της προσέλκυσης, διατήρησης και ανάπτυξης ταλέντων, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέχουν στους εργαζόμενους τους προγράμματα εκπαίδευσης (68%) και προχωρούν στη βελτίωση των οικονομικών αποδοχών (57%).

Παράλληλα, προσφέρουν δυνατότητες υβριδικής ή απομακρυσμένης εργασίας (48%), με διττό στόχο τη διατήρηση των υπαρχόντων ταλέντων και την ενδυνάμωση της ελκυστικότητας τους ως εργοδότες.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2022 έως τα τέλη Μαρτίου 2023 και αναλύει τα δεδομένα 113 στελεχών ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, το πακέτο οικονομικών αποδοχών (50%) και η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (45%) αποτελούν τους κεντρικούς παράγοντες που προσδιορίζουν την ελκυστικότητα της επιχείρησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ