Πολιτικη & Οικονομια

Tην Τρίτη η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Οι στόχοι, οι προσδοκίες και τα «αγκάθια»

«Στρώνει» τον δρόμο για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας σε κυβερνητικό κτίριο της Αθήνας
(φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αύριο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Για την Άγκυρα αναχωρησε σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου αύριο στις 10:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Οι δύο άνδρες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, ενώ θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη– Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθέωριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, να ξεχωρίζει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό είναι το πρώτο βήμα του λεγόμενου «πολιτικού διαλόγου» μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, μιας διαδικασίας σαφώς αναβαθμισμένης σε σχέση με όσα γνωρίζαμε τα τελευταία χρόνια όταν οι δύο πλευρές συνομιλούσαν είτε στο επίπεδο των διερευνητικών επαφών είτε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι στόχοι της συνάντησης Γεραπετρίτη - Φιντάν

Πρώτος στόχος είναι να εμπεδωθεί αφενός ότι μεταξύ των δύο πλευρών έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας, σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο, αφετέρου ότι η περίοδος των τουρκικών προκλήσεων ανήκει στο παρελθόν.

Η διαδικασία του διαλόγου σε γενικές γραμμές διακρίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την προώθηση της «θετικής ατζέντας», ώστε ν’ αναδειχθούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Τέτοιοι τομείς είναι η οικονομία, το εμπόριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cva8y1cp942x)

Το δεύτερο σκέλος, σαφώς δυσχερέστερο, έχει να κάνει με τη χάραξη ενός πιθανού πλαισίου, τόσο χρονικού, όσο και επί της νομικής ουσίας, για τη διευθέτηση της ελληνο-τουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Καθώς τα επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι λίγο-πολύ γνωστά αναμένεται να αναζητηθεί ο τρόπος μέσω του οποίου οποίου θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκλίσεις, όπως αν είναι διατεθειμένη η Τουρκία να εγκαταλείψει πάγιες θέσεις της, όπως η «Γαλάζια Πατρίδα», ν’ ακυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ν’ ανατρέψει τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Επίσης, αν σκοπεύει η Άγκυρα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Αθήνα απλώς και μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες και να ξεχάσει τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, της δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, καθώς και άλλες αξιώσεις.

Στην Αθήνα υπάρχει μεν αισιοδοξία, αλλά και επιφυλακτικότητα, με τους επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω σε θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Γεραπετρίτη

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

19:00 - Αναχώρηση από Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

21:00 - Άφιξη στην Άγκυρα / Αεροδρόμιο Esenboğa

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου

10:00 - Άφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών - Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ - Φωτογραφία

10:05 - Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 - Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 - 15:00 - Γεύμα εργασίας

16:45 - Αναχώρηση από 'Αγκυρα

18:45 - Άφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ