Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μενδώνη - Κασσιανίδου: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά

Συζητήθηκε η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση εργασίας της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με την υφυπουργό Πολιτισμού της Κύπρου Λ.Κασσιανίδου
Συνάντηση εργασίας της υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με την υφυπουργό Πολιτισμού της Κύπρου Λ.Κασσιανίδου © ΓΡ. ΤΥΠΟΥ/EUROKINISSI

Λ. Μενδώνη - Λ. Κασσιανίδου: Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά - Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με την υφυπουργό Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λίνα Κασσιανίδου, η οποία πραγματοποιεί στην Ελλάδα τριήμερη επίσκεψη, την πρώτη της στο εξωτερικό από την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, στη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα αμοιβαίας βούλησης για την περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας, στο οποίο να αποτυπώνονται οι νέοι τομείς αιχμής και κοινού ενδιαφέροντος.

Θεωρήθηκε ακόμη επιτακτική η συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία η Ελλάδα ήδη επεξεργάζεται εθνικό σχέδιο δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία για τη μελλοντική διεύρυνση της συνεργασίας με την συμμετοχή και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας καταλογογράφησης την οποία η Ελλάδα έχει αποκομίσει από την επεξεργασία του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου και του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπως από το Ταμείο Ανάκαμψης, με ενδεχόμενη κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων, καθώς και ανταλλαγή τεχνογνωσίας ως προς το νομοθετικό πλαίσιο για την κατασκευή ειδών για τα πωλητήρια μουσείων και πολιτιστικών χώρων, ήταν βασικά θέματα της συζήτησης, όπως και η συμμετοχή της Κύπρου στην υπό σχεδιασμό, από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας, ίδρυση ΙΕΚ με ειδίκευση στην εκπαίδευση δημιουργίας εκμαγείων, όπως συμπληρώνει η ίδια ανακοίνωση.

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας ήταν το νομοθετικό πλαίσιο δωρεών και χορηγιών σε έργα πολιτισμού, η δημιουργία κινήτρων και κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, η ανταλλαγή πληροφοριών για το μητρώο καλλιτεχνών και τα ευεργετήματα προς νέους, η νέα Κρατική Κυπριακή Βιβλιοθήκη και το νέο Κυπριακό Μουσείο, καθώς και η αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού για τον θεσμό Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, ώστε να συμπεριλαμβάνονται Έλληνες συγγραφείς των οποίων τα βιβλία εκδίδονται στην Κύπρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων των δύο χωρών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ